Sürat Pateninde İlk Madalyayı Kazandıran Furkan Akar'ın Kader Adamı

16.01.2023 - 19:59 | Son Güncellenme: 16.01.2023 - 20:11

Ağabeyinin teşvikiyle hobi olarak sürat patenine başlayan Furkan Akar, Olimpiyat altıncılığından sonra bu branşta Türkiye'ye madalya kazandıran ilk sporcu olarak tarih yazdı.İşte Furkan Akar'ın öyküsü.

Sürat Pateninde İlk Madalyayı Kazandıran Furkan Akar'ın Kader Adamı

AJANSSPOR - HABER

Pekin'de düzenlenen 2022 Kış Olimpiyat Oyunları'nda kısa kulvar sürat pateninde 6. olarak tarihi bir başarıya imza atan Furkan Akar, bu branşta Türkiye'ye ilk madalyayı da getirmeyi başardı. Akar, 2023 Avrupa Kısa Kulvar Sürat Pateni Şampiyonası'ndaki 1000 metre finalinde üçüncü olarak bronz madalya kazandı. Akar, yarışta düşse bile üçüncü olmayı başarıp tarihe geçti.

Ağabeyi Burak Akar kaderini değiştirdi

Uluslararası arenada Türkiye adına yarışan ilk sürat sporcusu olan Furkan Akar'ın bu spora başlamasının öyküsü de dikkat çekici. 19 yaşındaki Erzurumlu sporcu, sürat patenine tesadüfen adım atıyor. Bu tesadüfün mimarı da ağabeyi Burak Akar oluyor. Furkan Akar, sürat patenine girişini şöyle anlatıyor:

"Bu spora ağabeyim hobi olarak başlamıştı. Ama yetenekli olduğu görülünce daha da ilerledi. Sonra beni de 'Gel beni izle' diyerek davet etti."

Furkan da hobi olarak buza çıktı

Ağabeyi Burak Akar'ı izledikten sonra sürat patenine girme kararı aldığını söyleyen Akar, "Ağabeyimle konuştum ve 'Ben de başlamak istiyorum.' dedim. O da hocayla konuştu. Ve böylece bu spora hobi amaçlı olarak başladım. Kulüpte başladıktan daha da ciddiye almaşa başladım. Sonra milli takıma seçildim ve böyle devam etti" diyor.

İlgini Çekebilir
VİDEO | Furkan Akar'dan tarihi başarı!
Habere Git

Saatte 45 kilometre hızın hazzı

Karda yürümek zordur derler. Hatta güzel de şarkısı vardır. Buzda kaymaksa daha da zordur. Nitekim Furkan Akar da bundan 9 yıl önce; yani 10 yaşında hobi olarak başladığı ve sonrasında milli sporculuğa kadar evrilen kariyerinde defalarca düştüğünü söylüyor. Ama hiç pes etmiyor. Çünkü o buz üstünde kaymaktan çok büyük bir mutluluk duyuyor. Buzda saatte 45 kilometre hıza kadar çıkmak, onun için çok heyecan verici bir durum.

Günde 5 saat haftada 6 gün 

13 yaşından itibaren milli takımda yer almaya başlayan Furkan Akar, tüm başarılı sporcular gibi geldiği noktayı elbette çok çalışmaya borçlu. Bronz madalyaya giden yolda haftanın 6 günü çalıştı. Sabah 2, akşam da 3 saat olmak üzere, günde 5 saatlik bir emek var bu madalyanın arkasında. Bu yoğun tempo okul hayatınıysa olumsuz etkiliyor ama yine de ikisini birlikte yürütmeye çalışıyor.

Hedef Olimpiyat madalyası kazanmak

Furkan Akar'ın hedefi Avrupa ve Dünya şampiyonalarında zirveye çıkmak. Ancak tüm sporcular gibi onun da düşlerini Olimpiyat başarısı süslüyor. Bugünden kendisine 2026 Kış Olimpiyat Oyunları'nda derece olarak belirlemiş vaziyette. Kış sporlarının bir diğer branşı olan kayakla atlamada Fatih Arda İpçioğlu, Türkiye adına ilklere imza atarken, şimdi onu sürat pateninde de Furkan Akar izliyor. Bu başarılarda Erzurum'da gerçekleştirilen 2011 Universiad Kış Oyunları'nın payı da büyük. Oyunlar sayesinde yapılan tesisler bugün uluslararası sporcularının yetişmesi için zemin oluşturdu.

İlgini Çekebilir
Türkiye Kış Olimpiyatları tarihinde en iyi derece yapan Furkan Akar, yurda döndü!
Habere Git

Babasına Olimpiyat sözü verdi

Babası Yavuz Akar, Furkan'ın ilk madalyasını Erzurum'da düzenlenen 2017 Avrupa Gençlik Olimpiyat Oyunları-EYOF'ta aldığını hatırlatarak, "O zaman bana söz verdi. 'Baba artık EYOF bana yetmiyor, olimpiyatlara gideceğim, sana söz veriyorum. Orada madalya almazsam bana kızar mısın' dedi. Ben de 'Senin canın sağ olsun her zaman destekçinim' dedim" diye anlatıyor. Annesi Birgül Akar da oğlunun her yarışını büyük bir heyecanla izliyor ve başarılarında göz yaşlarını tutamıyor.

Kazak hocanın iki büyük şansızlığı

Furkan Akar, Kazakistanlı Artur Sultangaliyev ile çalışıyor. Türkiye Sürat Pateni Takımı'nın da antrenörü olan Artur Sultangaliyev'in de ilgniç bir öyküsü var. 2010 ve 14 Olimpiyatları'na kota kazandığı halde gidemiyor. Birincisinde antrenörüyle anlaşmazlık yaşadığı için katılamıyor. İkincisindeyse Erzurum'da yaşadığı sakatlıktan ötürü! Sultangaliyev, bugün Erzurumlu Furkan'ı Olimpiyat'larda madalyaya ulaştırmak için mücadele ediyor. Kazak hoca, Türkiye'nin altyapısının Avrupa'da ilk ikide olduğunu da belirterek, şaşırtıcı bir bilgi veriyor.

Senin için hazırladığımız haberler