"İlk kez final oynadık ve şampiyon olduk"

31.08.2015 - 11:37 | Son Güncellenme: 31.08.2015 - 11:37

Avrupa Görme Engelliler B1 Futbol Şampiyonası finalinde Rusya'yı 1-0 yenerek şampiyon olan Türkiye, tarihi bir başarıya imza attı.

Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Abdullah Çetin, yaptığı açıklamada, organizasyona genç bir takımla katılmalarına rağmen şampiyonluğa ulaşmanın sevincini yaşadıklarını söyledi.

B1 futbolda yeniden yapılanma içine girdiklerini anlatan Çetin, "Bu nedenle genç bir takımla şampiyonaya katıldık. Tarihimizde ilk kez final oynadık ve şampiyon olduk. Goalball erkek ve kadın takımlarımızın ardından B1 futbol takımımız da Rio Olimpiyat Oyunları'na katılma hakkını elde etti" dedi.

Başkan Çetin, finalde Rusya'nın karşılarına çıktığını görünce şampiyonluğa inandıklarını anlatarak, "Amacımız zaten finale çıkmaktı. Ayrıca Rio'ya da gitmek istiyorduk. Bunları başardık. Rusya karşısında rahat bir galibiyet aldık" diye konuştu. 

Şampiyon takım Hollanda maçına davet edildi
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Engelliler Koordinasyon Kurulu Başkanı Ömer Gürsoy ise TFF Başkanı Yıldırım Demirören'in şampiyonluğa ulaşan millileri, A Milli Futbol Takımı'nın Hollanda ile Konya'da yapacağı maça davet ettiğini kaydetti.

Elde edilen başarının bir günde gelmediğini anlatan Gürsoy, "TFF'nin ilk kurul toplantısında, lig kurulması kaydıyla kaynak aktarma kararı aldık. Avrupa'nın deplasmanlı tek ligini kurduk. Ligin ismini de 'Sesi Görenler Futbol Ligi' olarak belirledik. Bu projemiz UEFA'dan yılın pazarlama ödülünü aldı" ifadelerini kullandı.  

A Milli Futbol Takımı için ne yapılıyorsa biraz alt seviyede görme engelliler için de aynı şeylerin yapıldığını belirten Gürsoy, şöyle konuştu:

"Şampiyonaya gitmeden Avrupa'da ilk ikiye gireceğimizi söylemiştik. Çünkü altyapısı en güçlü takım bizdik. Paralimpik Oyunları'na gitmeye hak kazanacağımızı söylemiştik. Avrupa şampiyonluğu bizim için büyük bir sürpriz değil. Bizim için bir tesadüf değil. Kurduğumuz sistemin sonucunu aldık." 

İngiltere'nin Hereford kentinde düzenlenen şampiyonada Türk Milli Takımı, grubunu ikinci sırada tamamlayarak, yarı finale yükseldi. Yarı finalde İspanya'yı penaltı atışları sonrasında 2-0 mağlup eden milliler, finalde Rusya'nın rakibi oldu. Final maçında Rusya'yı 1-0 yenen Türkiye, tarihinde ilk kez Avrupa şampiyonluğuna ulaştı.

Senin için hazırladığımız haberler