Galatasaray'ın yeni transferi Türk vatandaşlığından çıkmış

İsmail Keles
22.08.2023 - 13:51 | Son Güncellenme: 22.08.2023 - 14:12

Galatasaray’ın Bayer Leverkusen’den transfer ettiği Türk asıllı Alman vatandaşı oyuncusu Kerem Demirbay’ın 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunun 25. Maddesi uyarınca daha önce Türk vatandaşlığından çıkarak mavi kart aldığı ortaya çıktı.

Galatasaray'ın yeni transferi Türk vatandaşlığından çıkmış

HÜSEYİN ÖZKÖK - AJANSSPOR

Normalde Avusturya gibi çifte vatandaşlığa izin vermeyen ülkelerde yaşayan Türklerin bulundukları ülkenin vatandaşlıklarında geçtiklerinde Türkiye Cumhuriyeti devletinden edinilen mavi kart, Almanya gibi çifte vatandaşlığa izin verilen ülkelerdeki Türkler tarafından seçme ve seçilme hakkı ortadan kalktığı için genellikle kullanılmıyor. Ancak Kerem Demirbay’ın Türk Milli Takımı ile Alman Milli Takımı arasındaki tercih sürecinde Fatih Terim ile yaşanan sorunların ardından Alman Milli Takımı’nı tercih etmekle kalmayıp izinle Türk vatandaşlığından da çıktığı ve bununla birlikte mavi kart almaya hak kazandığı anlaşıldı. 

Bununla birlikte Kerem Demirbay’ın Türk vatandaşı olmadığı için FIFA kurallarına göre A Milli Takımda oynama ihtimali de ortadan kalktı. Çünkü bir oyuncu milli takım değiştirmede maç kriterlerini karşılasa bile geçmek istediği ülkenin vatandaşı olmak zorunda.

-Mavi Kart nedir?

Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ve bunların 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28 inci maddesinde belirtilen altsoylarına verilen ve söz konusu maddede belirtilen haklardan faydalanabileceklerini gösteren resmî belgedir.

-Mavi Kartlılar Kütüğü nedir?

Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ve bunların 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28 inci maddesinde belirtilen altsoylarının kayıtlarının elektronik ortamda tutulduğu kütüktür.

-Kimler Mavi Kartlılar Kütüğüne kayıt olabilir?

Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28 inci maddesinde belirtilen altsoyları kayıt olabilirler.

-Mavi Kartlılar Kütüğüne kaydolunca kimlik numaram değişir mi?

MERNİS veri tabanında kayıtlı doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybeden kişilerin kayıtları Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası değiştirilmeksizin Mavi Kartlılar Kütüğüne taşınmaktadır. Mavi Kartlılar Kütüğünde kayıtlı kişinin Türk vatandaşı olmayan 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28 inci maddesinde belirtilen altsoyları, başvurmaları halinde Mavi Kartlılar Kütüğüne kaydedilir ve bu kişilere yabancılar kimlik numarası verilir.

-Mavi Kartlılar Kütüğünde kayıtlı kişilere tanınan haklar nelerdir?

Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28 inci maddesinde belirtilen altsoyları, 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28 inci maddesinde belirtilen istisnalar dışında Türk vatandaşlarına tanınan haklardan aynen yararlanmaya devam ederler. Millî güvenliğe ve kamu düzenine ilişkin hükümler saklıdır.

Mavi Kartlılar Kütüğünde kayıtlı kişilerin, seçme ve seçilme, muafen araç veya ev eşyası ithal etme hakları ile askerlik hizmetini yapma yükümlülüğü yoktur. Bu kişilerin sosyal güvenliğe ilişkin kazanılmış hakları saklı olup bu hakların kullanımında ilgili kanunlardaki hükümlere tabidirler.

Mavi Kartlılar Kütüğünde kayıtlı kişiler, bir kadroya dayalı ve kamu hukuku rejimine tabi olarak asli ve sürekli kamu hizmeti görevlerinde bulunamazlar. Ancak kamu kurum ve kuruluşlarında işçi, geçici veya sözleşmeli personel olarak çalıştırılabilirler.

-Mavi Kart’tan kimler yararlanmaktadır?

Mavi Kartlılar Kütüğünde kayıtlı kişiler, Mavi Kart’ın sağladığı haklardan yararlanabilmektedir.

Senin için hazırladığımız haberler