Kolonya orucu bozar mı?

22.04.2021 - 17:35 | Son Güncellenme: 22.04.2021 - 17:39

Ramazan ayında hangi durumların orucu bozup bozmayacağı merak ediliyor. Bunlardan biri de kolonya. Kolonya orucu bozar mı? Diyanet'e göre kolonyanın hükmü nedir?

Kolonya orucu bozar mı?

Ramazan ayı boyunca internette en çok araştırılan konular arasında orucun hangi durumlarda bozulacağı hangi durumlarda bozulmayacağı yer alıyor. Bu nedenle, kolonyanın orucu bozup bozmayacağı da merak edilenler arasında. Parfümle aynı statüde değerlendirilebilecek kolonyanın alkol içerdiği biliniyor. Bu nedenle çoğu birey kolonyanın orucu bozacağına inanıyor. Peki, kolonya orucu bozar mı, Diyanet'e göre kolonyanın hükmü nedir?

Kolonya orucu bozar mı?

Kolonya kullanmak orucu bozmaz. Çoğu alim, tiryakilik düzeyinde olmadığı sürece kolonya kullanımına ehliyet vermiştir. Ancak, konu tiryakilikle ilgiliyse oruç bozulur. Kolonyanın koku yoluyla da mukozadan ağıza yoluna düşeceği unutulmamalıdır. Ağız yoluyla tüketilen çoğu şeyin orucu bozacağı hatırlanmalı.

Diyanet - Kolonya orucu bozar mı?

Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 386-387). Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir.

Senin için hazırladığımız haberler