Kulüpler 'Birlik' olamadı! 7 öneri var ama...

25.08.2020 - 10:37 | Son Güncellenme: 25.08.2020 - 10:45

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Yönetim Kurulu bugünkü toplantısında harcama limitleri konusunu karara bağlayacak. Peki kulüpler değişiklik için 21 ıslak imza toplayabildi mi? Federasyona hangi öneriler getirildi? İşte detaylar...

Kulüpler 'Birlik' olamadı! 7 öneri var ama...

TFF ile 8 kulübün temsilcileri arasında gerçekleşen son toplantıda birçok öneri masaya yatırılmış fakat hiçbiri kabul görmemişti. Başkan Nihat Özdemir'in bu konudaki tavrı netti: "21 kulübün ıslak imzası olmadan hiçbir öneriyi gündeme dahi almam."

Bu görüşmeden iki gün sonra Kulüpler Birliği toplandı. Mehmet Sepil görüşmenin özetini yaparken yapılan 7 öneriyi imzaya sundu. 

Hürriyet gazetesinden Tahir Kum'un haberine göre bu 7 önerinin hiçbiri kulüplerin tamamı tarafından benimsenmedi. Peki neydi bu 7 öneri?

1- Anapara borç ödemesi dahil edilmesin

Finans kuruluşlarına yapılacak anapara borç ödemelerinin takım harcama limitlerine dahil edilmemesi. Fenerbahçe'nin bu önerisine 19 kulüp imza verdi. Galatasaray ve Trabzonspor ise bu öneriye karşı çıktılar.

2- Borçsuzluk kağıdı istenmesin

TFF'nin bu sezon için kulüplerden SGK ve vergi borçları konusunda borçsuzluk yazısı istememesi. Ayrıca bonservis amortismanlarının takım harcama limitlerinden düşülmemesi. Beşiktaş'ın önerisine Galatasaray, Trabzonspor ve Rizespor karşı çıkmış. 

3- Rezerv Lig yerine 3. Lig

Süper Lig'de yer alan kulüplerin B takımları oluşturması ve bunların 3. Lig'de gruplara dağıtılarak rekabet içine sokulması. 15 kulüp bu konuda imza vermiş. Ancak TFF, bu önerinin yerine ayrı bir rezerv lig oluşturulması fikrine daha sıcak bakıyor. 

4- Minimum 80 milyon TL

Asgari takım harcama limitlerinin tüm Süper Lig kulüpleri için minimum 80 milyon TL'ye yükseltilmesi. Antalyaspor'un bu önerisi 13-14 kulübün desteğini kazanmış. 

5- Borçsuz kulüplere farklı uygulama!

Borcu bulunmayan kulüpler için gelirlerinin 1/3'ünün değil tamamının harcama limitlerine eklenmesi. Kasımpaşa'nın önerisine Galatasaray ve Trabzonspor muhalif bir tutum sergiliyor.

6- Sapma oranı %40 olsun

TFF'nin belirlediği takım harcama limitleri için konulan yüzde 15'lik sapma oranının yüzde 40'a çıkartılması. Galatasaray ve Trabzonspor bu öneriye sıcak bakmıyor.

7- Döviz hesabı

Dövizle yapılan futbolcu transferlerinde takım harcama limiti ve vergi hesaplaması, kontrat tarihindeki döviz kuru baz alınarak yapılsın. Trabzonspor'un önerisi genel olarak kabul görse de 21 kulübün ortak imzası bulunmuyor. 

İşte kulüplerin TFF'ye sunduğu 7 öneri bu şekilde. Bakalım TFF bugünkü yönetim kurulu toplantısında bu kararlardan bir veya birkaçını gündemine alacak mı?

Senin için hazırladığımız haberler