Kulüpler Spor Bakanlığı'na bağlanıyor, başkanlara hapis cezası geliyor!

29.09.2020 - 17:41 | Son Güncellenme: 29.09.2020 - 17:57

'Spor Kulüpleri ve Federasyonları Kanun Teklifi' son şeklini almaya başladı. Peki kanun teklifinde ne var? Kulüpler, bakanlığa mı bağlanıyor? Başkanlara hapis cezası olacak mı? Spor Yargısı'nda değişiklik şart mı? Kulüpleri Spor Bakanlığı'mı yönetecek? Yöneticilere kısıtlama olacak mı? CAS'ta hakemlik yapan uzman Avukat Emin Özkurt konu hakkında ne dedi? İşte detaylar...

Kulüpler Spor Bakanlığı'na bağlanıyor, başkanlara hapis cezası geliyor!

Kenan BAŞARAN-ÖZEL

Futbol kulüplerinde köklü değişiklikler öngören 'Spor Kulüpleri ve Federasyonları Kanun Teklifi' son şeklini almaya başladı. En az 15-20 yıldırdır gündemde olan ancak bir türlü Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBBM) taşınamayan çalışmada sona geliniyor.

Milliyetçi Harkete Partisi (MHP) Kocaeli Milletvekili ve eski milli futbolcu Saffet Sancaklı'nın yoğun şekilde çalıştığı kanun teklifiyle Gençlik ve Spor Bakanı Muharrem Kasapoğlu da yakından ilgileniyor. Spor hukuku konusunda Türkiye'nin önde gelen isimlerinden olan ve CAS'ta da hakemlik yapan uzman Avukat Emin Özkurt, teklifte ne olduğunu bilen isimlerde. Çünkü Özkurt, Kasapoğlu, Sancaklı ve Gençlik Spor Genel Müdürü ve de Türkiye Futbol Federasyonu Birinci Başkanvekili Mehmet Baykan ile bakanlığın üst düzey temsilcilerinin de yer aldığı bir toplantıya katılarak, görüşlerini dile getirdi.

Tarihi değişiklikler geliyor

Teklifte neler var, bir hukukçu olarak Özkurt neler düşünüyor? Öncelikle Özkurt, hazırlanan kanun teklifi için "Bu zamana kadar hazırlanmış metinler içerisinde en kapsamlı ve gelecek için doğru temellere dayanan ve Türk sporunda yaşanan veya yaşanması muhtemel problemlere ilişkin en makul çözümler getiren tasarı" diyor.

Peki kanun teklifinde ne var? Özkurt, tasarının 5 temel dayanak üzerinde oluşturulduğunu söylüyor. Evet beklenen değişiklik geliyor. Yöneticilere sorumluluk şartı konulacak. Artık eskisi gibi kulüpleri batırıp gitmek yok. Çok çarpıcı bir değişiklik de şu: Kulüpler artık dernek statasünde olmayacak. Kulüplerin denetimini Gençlik ve Spor Bakanlığı yapacak. Yani bir kulüp kurulurken onayını bakanlıktan alacak ve yaşamı boyunca da bakanlıkça denetlenecek. Sözü yeniden Emin Özkurt'a vererek, kanun tasarısının üzerinde şekillendiği 5 temel kriteri öğrenelim:

Kulüpler bakanlığa bağlanıyor

"1- Spor kulüplerinin yapısında önemli değişiklikler getiriyor. Mevcut düzende spor kulübü derneklerinin önce Medeni Kanun ve Dernekler Kanunu uyarınca dernek olarak kayıt yaptırıp daha sonrasında Gençlik ve Spor Bakanlığı’na kayıt yaptırması sistemi kaldırılıp tesciller doğrudan bakanlık üzerinden yapılacak ve böylelikle kolaylaştırılmış kurulum sağlanacaktır.
2-Spor kulüplerine üç farklı yapılanma öngörülmüştür. Bunlar spor kulüpleri (mevcut spor kulübü derneği), spor A.Ş’ler ve spor kulübü yönetiminde spor A.Ş’ler.
3- Denetim yetkisini federasyonlardan ve derneklerden alıp, Gençlik ve Spor Bakanlığı içerisinde koordine ediyor. Böylelikle Bakanlık tarafından hem spor kulüpleri ile spor A.Ş’lere hem de federasyonlara doğrudan denetim sağlanacaktır.

Başkanlara hapis cezası geliyor

4- Yöneticilere bazı sorumluluklar ve kısıtlamalar getiriyor ve bazı önemli hususları düzenliyor. Örneğin kulüplerin borçlanması, temlik edilmesi vb. hususlarda belirli sınırlamalar ve zorlaştırılmalar getirilecek olup, spor kulübü yöneticilerine kendi dönemindeki harcamalardan ve borçlandırmalardan doğrudan sorumluluk (hukuki) ve hapis cezası (cezai) sorumluluğuna gidilebilecektir.
5- Tahkim Kurulu gibi spor yargı organlarına düzenlemeler getiriyor. Kanunu detaylı incelediğimiz zaman ise, Türk Ticaret Kanunu ve Türk Ceza Kanunu ile uyumluluğunun arttırılması gereken bazı unsurlar mevcut.

Spor Yargısı'nda da değişiklik şart

Özkurt, spor yargısına dair de önemli düzenlenmeler getirilmesi gerektiğini vurguluyor:

"Bu kısım iki sebepten dolayı problemli.

1- Güncel durumda Anayasa’mızın 59. Maddesi gereği zorunlu tahkim yoluna finansal konularda gidilememektedir.
2- TFF Tahkim Kurulu’nun bağımsızlık ve tarafsızlığına ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 'Ali Rıza ve diğerleri' kararında da ( "Tahkim Kurulu bağımsız değil, TFF'nin baskısı altında") belirttiği üzere düzeltilmesi gereken bazı problemli noktalar mevcut."

Kulüpleri Spor Bakanlığı mı yönetecek?

Kanun tasarısında bir takım eksiklikler bulunmasına rağmen önemli bir yol kat edildiği görüşünde olan Özkurt, "Bakanlık oldukça kapsamlı ve iyi niyetli bir şekilde emin ve kararlı adımlar atıyor, titiz çalışıyor. Değişikliklerin bu yasama döneminde gündeme gelmesi ve yasalaşmasını muhtemel görüyorum" diyor.

"Kulüplerin Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlanacak olması tartışma yaratır mı? Yani, bakanlık kulüplerin genel kurul iradesine ipotek koyar mı?" soruma ise Özkurt şu yanıtı verdi:

"Hayır. Çünkü mevcut sistemde de kulüpler Dernekler Masası üzerinden İçişleri Bakanlığı'na bağlı. Bu anlamda değişen bir durum yok. Bir bakanlıktan başka bir bakanlığa devrediliyor denetleme yetkisi."

Spor Kulüpleri ve Federasyonları Kanun Teklifi, TBMM'deki tüm siyasi partilere götürülecek ve öncelikle uzlaşmayla oylamaya sunulmasının olanakları aranacak. Tasarının yakın zamanda TBMM Genel Kurulu'na taşınarak kanunlaşması bekleniyor.

Yasal uyarı: Bu haber Ajansspor.com tarafından yazılmıştır, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Muharrem Kasapoğlu, Emin Özkurt ve Saffet Sancaklı

Senin için hazırladığımız haberler