Kusmak orucu bozar mı?

22.04.2021 - 16:29 | Son Güncellenme: 22.04.2021 - 16:37

Hangi durumlarda oruç bozulur, hangi durumlarda bozulmaz? Kusmak orucu bozar mı? Diyanet'e göre ve usule göre kusmanın orucu bozduğu durumlar hangileri?

Kusmak orucu bozar mı?

Ramazan ayının içinde olduğumuz bugünlerde oruç tutan bireyler, hangi durumlarda oruçlarının bozulacağını; hangi durumlarda bozulmayacağını merak edip araştırıyor. Nitekim, orucun bozulması durumunda iyi ihtimalle kefaret, diğer bir usule göre 61 günlük oruç tutulabilir. Bireyin elinde olmayan sebeplerden ötürü orucunun bozulması kefarete tabi olabileceği gibi kusmanın miktarı da orucu etkileyen bir faktördür. Nitekim, her istifra; orucun bozulduğunu anlamına gelmez. Peki, kusmak orucu bozar mı? Ne kadar kusunca oruç bozulur? 

Kusmak orucu bozar mı?

Kusmanın orucu bozup, bozmayacağına ilişkin birçok bakış açısı, birden fazla görüş mevcuttur. Kusmak orucu bozar mı sorusuna verilen genel cevap kusmanın miktarıdır. Yani, ağız dolusu kadar kusulduğu takdirde orucun bozulacağı söylenir. Bu miktardan daha az kusulduğu takdirde orucunuz bozulmayacaktır. Devam etmenizde herhangi bir sakınca yoktur. Orucunuz bozulacak olursa; yani ağız dolusu kusarsanız 1 gün kefaret orucu tutmanız gerekiyor.

 

Orucun bozulmasına dair sıklıkla araştırılan bir konu, kusmanın getireceği sonuçlardır. Günlük hayatta mide sorunları yaşayan; toplu taşıma araçlarında midesi ağzına gelen veya herhangi bir sebepten ötürü bireylerin kusması normaldir. Normal olmayan, bu gibi durumlarda istifra etmemektir. Peki, kusmak orucu bozar mı? Bu konuda genel yorum nedir? Diyanet'e göre kusmak orucu bozar mı?

Diyanet - Kusmak orucu bozar mı?

Diyanet'in kusmak orucu bozar mı sorusuna getirdiği bakış açısı, oruç tutan bireyleri az da olsa refaha çıkarıyor. Nitekim Diyanet, miktardan ziyade niyetin önemli olacağını savunuyor. Diyanet'in "Kusmak orucu bozar mı?" sorusuna ilişkin cevabı şu şekilde;

"Miktarı ne olursa olsun kendiliğinden gelen kusuntu orucu bozmaz. Aynı şekilde mideden ansızın ağza yükselip tekrar mideye dönen şeyler de oruca zarar vermez. Kişinin kendi isteği ile ağız dolusu kusması hâlinde ise oruç bozulur.

 

Hz. Peygamber (s.a.s.), “Oruçlu kimse kendisine hâkim olamayarak kusarsa ona kaza gerekmez. Her kim de kendi isteği ile kusarsa orucunu kaza etsin.” (Ebû Dâvûd, Savm, 32; Tirmizî, Savm, 25) buyurmuştur.
Bununla birlikte, kustuğu için orucu bozuldu zannıyla yemeye içmeye devam eden kimsenin orucu bozulur. Böyle bir kimseye keffâret değil, gününe gün kaza gerekir (İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 332; el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 226)."

Senin için hazırladığımız haberler