Van-Erzurum Spor Okuları Voleybol Genç Kız Maçı 03.03'te Bitti!

Ali Bozkurt
17.01.2023 - 16:52 | Son Güncellenme: 17.01.2023 - 17:15

Iğdır'da inanılmaz bir maç oynatıldı. Spor Okuları Voleybol Genç Kız Müsabakaları'ndaki Van-Erzurum maçı saat gece 03.03'te bitti! Bakanlık konuya dair inceleme başlattı. İşte detaylar.

Van-Erzurum Spor Okuları Voleybol Genç Kız Maçı 03.03'te Bitti!

Kenan BAŞARAN -AJANSSPOR HABER

Türkiye'de sporun tabana yayılması ve gençlik potansiyelinin harekete geçirilmesi konusu açıldığında herkes ilk adımların okullarda atılması gerektiğini söyler. Özellikle olimpik sporların ve sporcuların yetişmesi için sporun okullara indirilmesi gerekliliğinde herkes hemfikir. Fakat ülkemizde yaşanan bazı olaylar, büyük şaşkınlık yaratıyor. Mesela okul sporlarında bir maç gece 03.00'te sona eriyor! Evet, lise öğrencilerine gece 03.00'te ancak bitecek şekilde voleybol maçı oynatılıyor.

Onlarca maç sadece bir salonda

Olay yeri Iğdır... 11-14 Ocak arasında Iğdır'da tenisten futbola, tekvandodan voleybola kadar 2022-23 Okul Sporları müsabakaları yapıldı. Erkek ve kızlar kategorisinde onlarca maç sadece bir salonda; Kazım Karabekir Spor Salonu'nda oynandı. Voleybolda gündüz öğlen vakti saat 14.00'te başlasa da maçlar, sarkmalar nedeniyle gece 03.00'te ancak tamamlanabildi! Düşünebiliyor musunuz, lise öğrencisi sporcular gecenin 03.00'üne kadar maç oynadı! Gecenin üçünde biten maça dair ilk görüntülü paylaşımı Spor ve Yaşam Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Kerem Balyemez yaptı. Bunun üzerine Ajansspor olarak konuyu araştırdık. 

Saat 03.00 kız çocukları parkede!

Uluslararası futbol maçları bile saat 22.00'de başladığı zaman insanının biyolojik saatine uymadığı gerekçesiyle tartışma yaratırken, Türkiye'de değil 22.00; 23.00, saat 00.00 01.00, 02.00 ve 03.00'te üstelik de çocuklara maçlar yaptırılıyor!2022-2023 Okul Sporları Voleybol Genç Kız Müsabakaları C Grubu'nda 11 Ocak'ta saat 20.30'da Ardahan-Bitlis ve saat 22.00'de de Van-Erzurum maçları vardı. İlk maçın uzaması nedeniyle Van-Erzurum maçı geç başladı. Ve van'ın 3-0 kazandığı müsabaka ancak gece yarısı saat 03.03'te son buldu! 

İlgini Çekebilir
Milli voleybolcuya taciz mesajı şoku: "Benim olacaksın!"
Habere Git

Iğdır'ı aradık ama telefonlara cevap vermedi

Türkiye'de okul sporlarına dair bir federasyon var: Okul Sporları Federasyonu... Ancak, Türkiye'de organizasyonlar bu federasyonun sorumluluğunda değil.


Dolayısıyla Iğdır'da yaşanan olayın sorumlusu Gençlik Spor Bakanlığı Okul Sporları Daire Başkanlığı... Daireye bağlı da iller bazında müdürlükler var. Gece 03.00 maçının doğrudan sorumlusu Iğdır Gençlik Spor İl Müdürlüğü... Müdürlüğü aradık ancak telefonları cevap vermiyor. 

Bakanlık, Iğdır İl hakkında inceleme başlattı

Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Ömer Altunsoy ile görüştük. Altunsoy, Iğdır'da lise öğrencilerine gece 03.00'te oynatılan maçla ilgili inceleme başlattıklarını söyledi. Altunsoy, "Iğdır İl Müdürlüğü'nden savunma istedik. Konuyla ilgili olarak 'Olay nedir' diye inceleme başlattık. Gece saat 03.00'te maç oynatılması normal bir şey değil. Kim buna sebep oldu? Biz asla kabul etmeyiz. Sonuçta sporun ruhuna aykırı. Gece saat 03.00'te müsabaka olmaz. Ama bir zorunluluk mu oldu, -olur ya, salonda fiziki bir sıkıntı olmuştur- binada bir şey var mı, yok mu, inceleme yaptırıyoruz. Savunmalarını alacağız" dedi.

Altunsoy: Kişisel sorunlar yaşanabiliyor

Okul sporları için bir tesis sıkıntısı olmadığını söyleyen Altunsoy, "Tesis sıkıntısı yok. Okullar sporlarıyla alakalı bakanlık ciddi manada destek veriyor. Hiçbir eksiğimiz yok ama uygulamalarda bazen idarecilerle alakalı sorunlar yaşanabiliyor. Okul sporlarında ciddi katılımlar var. İyi gidiyoruz. Bir çok branş var. Milli Eğitim Bakanlığı'ndan bize geçtikten sonra ciddi bir ivme var. Kişisel, bazen bazı illerde uygulama hataları olabiliyor. Genel anlamda sorun yok. Tek tük böyle sorunlar olabiliyor. Biz de anında müdahale ediyoruz" diye konuştu.

İlgini Çekebilir
Türk voleybolunun önemli ismi hayatını kaybetti
Habere Git

Okul Sporları Federasyonu karışmıyor!

Okul Sporları Federasyonu'nun ülke içindeki müsabakalarla ilgilenmemesi tuhaf bir durum oluşturuyor. Bu konuya dair sorumuza da Ömer Altunsoy şu cevabı verdi: "Okul Sporları Federasyonu'nun Türkiye'de yapılan hiçbir faaliyette görevi yok. Sadece yurtdışı faaliyetleri koordine ediyor. Türkiye'deki uygulama bu. Yurt içindeki organizasyonlar için bakanlıktaki ilgili daire başkanlığı üzerinden gidiliyor."

Karakullukçu: Eskiden görüşümüz alınırdı

Konuya ilişkin olarak Okul Sporları Federasyonu Başkanı Fatih Karakullukçu ile de görüştük. Karakullukçu, yurt içindeki organizasyonlar için eskiden görüşlerine başvurulduğunu söyledi. Karakullukçu, "Eskiden biz de tecrübelerimizi paylaşıyorduk ve birazcık da olsa bu tür şeylerin önüne geçiyorduk. Ama şu anda bu anlamda çok dikkate alınmıyoruz. Normalde bir excel tablosunda bile, organizasyonları yapmadan önce kim sahaya ne zaman çıkacak; yani bir sene sonrasının bile programını yapabilirsiniz. Çok sıkışılacak, kriz olabilecek durumlar çıkmaz" dedi.

Gece 03.00'te maç problem oluşturur

Gece 03.00'te çocuklara maç oynatılmasının problem oluşturacağını kaydeden Karakullukçu, "Normalde organizasyonlar için altyapısı yeterli olan şehirler tercih ediliyor. Biz planlamalara dahilken, alandaki arkadaşlarımız bu anlamda geri dönüş yapıyorlardı. Gece 03.00'te maç hem sporcular hem aileler açısından problem oluşturabilir. Çok mantıklı değil. Salonların yetersizliği nedeniyle maçlar gecelere kadar sürebiliyor ama öğrencilerin yaş çağı itibarıyla çok uygun saatler değil" dedi.

Okul sporlarında 56 branş var

Okul sporları Gençler A, Yıldızlar, Gençler B, Küçükler, Minikler A ve Minikler B ana kategorisinden oluşuyor. Bu kategori altında kız ve erkeklerde futbol, basketbol, voleybol, hentbol, güreş gibi ana branşların yanı sıra halk oyunları, bocce, curling, buz hakeyi, kriket, sualtı sporları, satranç, softbol, korfbol, ragbi ve raftinge kadar toplam 56 branşı içeriyor.

Senin için hazırladığımız haberler