Lochte'ın "yalanı" pahalıya patladı!

08.09.2016 - 23:47 | Son Güncellenme: 08.09.2016 - 23:47

ABD Milli Takımı'nın olimpiyat ve dünya şampiyonu yüzücüsü Ryan Lochte, 2016 Olimpiyat Oyunları'nın düzenlendiği Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde, 3 arkadaşıyla soyuldukları iddiasının gerçek olmadığının ortaya çıkmasının ardından, spordan 10 ay uzaklaştırma cezası aldı.

ABD Olimpiyat Komitesi (USOC) ve Yüzme Federasyonu tarafından yapılan ortak açıklamada, "davranış kurallarının ihlali" nedeniyle, ABD'li yüzücülerden Ryan Lochte, Gunnar Bentz, Jack Conger ve James Feigen'ın spordan uzaklaştırma cezasına çarptırıldıkları bildirildi. 

Ryan Lochte'nin ulusal ve uluslararası düzeydeki yüzme müsabakalarında ABD Milli Takımı'nı 10 ay boyunca temsil edemeyeceğinin belirtildiği açıklamada, 30 Haziran 2017 tarihine kadar sürecek uzaklaştırma cezası nedeniyle, 32 yaşındaki sporcunun 2017 ABD Ulusal Yüzme Şampiyonası'nı kaçıracağı ve Uluslararası Yüzme Federasyonunun aynı yıl düzenleyeceği Dünya Şampiyonası'na katılma hakkının da olmayacağı ifade edildi.

Açıklamada, olimpiyat oyunlarında toplam 12 madalya kazanan Lochte'nin, Rio 2016'da 4x200 metre serbest takım dalında kazandığı altın madalya nedeniyle hak ettiği para ödülünden de vazgeçtiği ve yüzücünün toplam 20 saat kamu hizmeti vereceği belirtildi.

Ayrıca, ABD'li yüzücülerden Gunnar Bentz, Jack Conger ve James Feigen'ın da yurt içi ve yurt dışında düzenlenecek yüzme müsabakalarında, ABD Milli Takımı'nı 10 ay boyunca temsil edemeyeceği, üç sporcunun uzaklaştırma cezalarının ise 31 Aralık 2016 tarihine kadar süreceği ifade edildi.

ABD Yüzme Takımı'nın, 21 yaş altı sporcular için dışarı çıkma yasağına uymayan Gunnar Bentz'in 10 saat kamu hizmeti vereceği bilgisinin paylaşıldığı açıklamada, her 4 yüzücünün USOC ve ABD Yüzme Federasyonundan burs alamayacağı, bu kuruluşların eğitim merkezleri ile tesislerini kullanamayacağı vurgulandı.  

Öte yandan, söz konusu yüzücülerin, verilen uzaklaştırma cezalarını ve ABD Olimpiyat Takımı mensupları olmalarından kaynaklanan ödüllerden vazgeçmeyi kabul ettikleri bilgisi de paylaşıldı.

USOC İcra Kurulu Başkanı Scott Blackmun, yaptığı açıklamada, sporcuların 2016 Olimpiyat Oyunları'ndaki davranışlarının kabul edilemez olduğunu dile getirerek, "Bu sporcuların davranışları olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapan ülkeye adil olmayan şekilde iftira atmaya yol açtı ve ABD Milli Takımı'nın başarılarını gölgeledi. Sporcuların her biri yaptıkları hareketlerin sorumluluğunu ve bunların getirmiş olduğu yaptırımları kabul etti." değerlendirmesinde bulundu.

USOC'dan 14 Ağustos'ta yapılan açıklamada, Lochte ve 3 arkadaşının, Rio de Janeiro'da gece kulübü çıkışında bindikleri taksinin önünü kesen polis üniforması giymiş kişiler tarafından silahlı soyguna maruz kaldığı bildirilmiş, saldırganların, ABD'li sporcuların para, cüzdan ve bazı kişisel eşyalarını çaldığı ifade edilmişti. 

Daha sonra Brezilya mahkemesi, silahlı soyguna maruz kaldıkları öne sürülen Lochte ve Feigen'ın, polis araştırması süresince pasaportlarına el konulmasına karar vermiş ve ülkeden çıkmamaları gerektiğini belirtmişti.

ABD'li yüzücülerden Conger ve Bentz, ülkelerine dönmek için gittikleri havalimanından alınarak tanık sıfatıyla ifade vermeye götürülmüş ve soruşturma kapsamında bu 2 sporcunun ülkeden çıkışları yasaklanmıştı.

Brezilya polisinden 18 Ağustos'ta yapılan açıklamada ise Ryan Lochte ve 3 arkadaşının soyulma iddialarının, ortaya çıkan kamera görüntülerine dayanılarak uydurma bir hikayeden ibaret olduğu bildirilmişti.

Bu açıklamanın ardından USOC, 2016 Rio Olimpiyatları sırasında soyulduğu konusunda yalan söyleyen Lochte'nin de aralarında bulunduğu 4 yüzücü adına özür dilemişti.

Son olarak Ryan Lochte, sosyal medya hesabı Instagram'da, 3 arkadaşıyla silahlı soyguna maruz kaldıkları iddialarının doğru çıkmaması üzerine özür dilediği bir mesaj paylaşmıştı.

Senin için hazırladığımız haberler