Maça damga vuran pozisyon! Galatasaray'ın yediği golde VAR niye devreye girmedi?

16.01.2022 - 21:48 | Son Güncellenme: 16.01.2022 - 22:18

Hatayspor'da Kamara'ın bulduğu ve maçı 2-2'ye getiren golde ofsayt bulunup bulunmadığı polemik konusu oldu. VAR'ın pozisyonda devreye girmemesi doğru mu? İşte yanıtı...

Maça damga vuran pozisyon! Galatasaray'ın yediği golde VAR niye devreye girmedi?

AJANSSPOR HABER


Spor Toto Süper Lig'in 21. haftasında Atakaş Hatayspor, kendi sahasında Galatasaray'ı 4-2 yenerken maça 63. dakikada ev sahibi takımın durumu 2-2'ye getiren golü damga vurdu.

Pozisyonda ofsayt var

63. dakikada gelişen Hatayspor atağında Dylan Saint Louis, kendisine atılan topta ofsayt pozisyonunda atağı geliştirdi. Galatasaray defansı müdahale ederek topu kontrolüne aldı. Taylan Antalyalı'nın pasını kesen Hatayspor yeni bir atak geliştirdi.  Bu kez ofsaytta yakalanmayan Dylan Saint Louis'in ortasında Mohammed Kamara topu ağlara gönderdi.

Sosyal medyada isyan

Birçok Galatasaraylı taraftar ve bazı spor yorumcuları Hatayspor'un golünde VAR çizgisi çizilmediğini belirterek pozisyonu tartışmaya açtı.  Ancak kural kitabına göre bu pozisyonda VAR'ın devreye girmesi doğru değil.

VAR Protokolü ne diyor?

FIFA'nın VAR protokolünde şu ifadeler kullanılıyor: "Bir gol, penaltı olayı veya bariz bir gol şansının engellenmesi ihlali için oyunun incelenebilir periyodunun ‘başlangıç noktası’. Gole, penaltı olayına veya bariz bir gol şansının engellenmesi ihlaline neden olan atak hareketinin başlangıcıdır ve eğer ilgiliyse, oyunun o aşamasının başlangıcında topun hakimiyetinin nasıl kazanıldığıdır (ama atağı başlatan bir yeniden başlama değil).

Başlangıç noktası Galatasaray'ın top kaybı

Hatayspor'un Kamara ile bulduğu golde, pozisyonun başlangıç noktası ofsayt pozisyonu değil, Galatasaraylı oyuncuların topu kaybettiği an oluyor. VAR, ancak bu aşamadan sonra ihlallere bakıyor.

Senin için hazırladığımız haberler