Motor Sporları | Maserati, 65 yıl sonra yarış sporlarına geri dönüyor

Orhan Gülek
12.01.2022 - 12:41 | Son Güncellenme: 12.01.2022 - 12:59

İtalyan spor otomobil üreticisi Maserati, 1957'de tek koltuklu yarışlara son vermesi sonrası üst düzey motor sporlarına geri dönüyor. İşte tüm detaylar

Motor Sporları | Maserati, 65 yıl sonra yarış sporlarına geri dönüyor

Orhan GÜLEK - AJANSSPOR

1957'de tek koltuklu yarışlara veda eden İtalyan lüks ve spor otomobil üreticisi Maserati, henüz adı duyurulmamış bir takımla 2022-23 sezonunda Formula E'de yarışacak.

Maserati'den elektrikliye geçişe büyük yatırım

Yeni dönemde elektrikli araçlara yönelen İtalyan markası, önümüzdeki beş yıl içinde tüm modellerini elektrikli veya hibrit olarak piyasaya sürmeyi planlıyor. 2025 sonuna kadar elektrikliye geçişe ve yazılıma 30 milyar Euro’nun üzerinde yatırım yapmayı planlayan Maserati CEO'su Davide Grasso, "Bugün Maserati markası geleceğe ve yarış köklerine dönüyor. Maserati'nin 2023 yılındaki dokuzuncu sezondan itibaren Formula E Şampiyonası'na katılan ilk İtalyan marka olacağını duyurmaktan son derece mutlu ve heyecanlıyım. Yeni yıla başlamak için bundan daha iyi bir yol olamazdı.” ifadelerini kullandı.

Formula E yarışlarını tanıyalım

Dünyanın ilk tamamen elektrikle çalışan tek kişilik otomobil yarış serisi FIA Formula E serisi 10 takımdan oluşuyor. Formula 1'de olduğu gibi otomobil endüstrisindeki gelişimlerin lokomotifi olmayı amaçlayan Formula E şampiyonası, önde gelen otomobil üreticilerinin takımlarını kurup, yeni elektrik ve enerji teknolojilerini sergilemeleri için de bir vitrin niteliği taşıyor. 

Formula E'de pilotlar araç değiştirebiliyor

Formula E'de yarış boyunca bir kez zorunlu pit stop yapılırken, bu pit stop esnasında pilotlar araç değiştirebiliyor. FanBoost adı verilen bir özellikle araçların gücü 5s için geçici olarak 180kw / 243 bhp'ye çıkarken, yarışta en hızlı tur zamanını elde eden pilot 2 ekstra puan alırken, diğer puanlandırma sistemi FIA'nın standart puan sistemiyle gerçekleştiriliyor.

2021 Formula E sezonunu kim kazandı?

Öte yandan 2021 Formula E sezonunu Mercedes-EQ Formula E Takımı ve takımın pilotu Nyck de Vries şampiyon olarak bitirdi. Sezonun son yarışı olan 2021 Berlin E-Prix’i sonucunda 99 puana ulaşan Nyck De Vries şampiyonluğunu ilan ederken Mercedes-EQ Formula E Takımı toplam 181 puan ile markalar şampiyonluğunu kazandı.

Senin için hazırladığımız haberler