MHK, kadın hakemi 'PR süsü' yaptı!

17.07.2020 - 15:46 | Son Güncellenme: 17.07.2020 - 15:52

TFF 1.Lig'de oynanacak Menemenspor - Altınordu maçında Mürvet Yavuztürk kıdemli yardımcı hakem olacak. İşte detaylar...

MHK, kadın hakemi 'PR süsü' yaptı!

BÜLENT YILDIRIM

TFF 1.Lig'in son haftasında bugün oynanacak olan Ekol Göz Menemenspor-Altınordu müsabakasının yardımcı hakemlerinden biri kadın FIFA yardımcı hakemlerimizden Mürvet Yavuztürk. Direnç Tosunoğlu'nun yöneteceği maçta, Mürvet Yavuztürk kıdemli yardımcı hakem olacak. Bu durum, yazılı basında sanki çok önemli bir 'ilkmiş' gibi ele alınsa da olay 'göz boyamadan' daha öteye gidemiyor!

Mürvet Yavuztürk, bu maçlara atanabilmek için aylarca özel hocalar eşliğinde çalışmıştır ki bazı erkek hakemlerin bile zaman zaman koşamadığı bu üst seviye testi başarıyla tamamlayabildi. Bunun karşılığında ne alabildi? TFF 1.Ligi'nin sadece son haftasında, iddiasız bir maçta yardımcı hakemlik! Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Zekeriya Alp, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde bu ayrımcılığa el atacağına dair bir söz vermişti. O da sözünü ancak ligin son haftasında tutabildi!

Lale Orta'nın açtığı yolda...

Bu ülkede, Avrupa'nın ilk FIFA kokartlı kadın hakemi olan Lale Orta, uzun yıllar üst düzey görevler aldığı gibi Süper Lig'de de düdük çalan ilk kadın hakem unvanına da sahip olmuştu. Daha sonra ise ligin üst düzey kadın hakemlerinden Dilan Deniz Gökçek, Hilal Tuba Tosun ve Seçim Demirel gibi isimlerin TFF 1.,2. ve 3. profesyonel liglerinde hakem, yardımcı hakem ve 4. hakem olarak görevler aldıklarını gördük.

Melis, Avurupa'da var Türkiye'de yok!

Mevcut FIFA kokartlı hakemlerimizden Melis Özçiğdem ise, Avrupa'da kadınlar kategorisinde 1. kategori hakemi olarak önemli müsabakalara atanıyor. Ancak, ülkesinde sadece alt düzey maçlarla yetinmek zorunda kalıyor, aynen diğer kadın arkadaşları gibi…

Türk kadın hakemlerinin MHK'dan tek beklentisi, aynı emsalleri olan Avrupalı kadınlar gibi, erkek kategorisine ait ‘atletik testleri' geçmek ve bunun karşılığında ayrıma tabii tutulmadan, erkek liglerinde de görev alabilmek. Çünkü, kadın FIFA hakemlerimiz ülkemizde sadece bölgesel liglerde ve kadın ligleri ile amatör müsabakalarda görev alabiliyorlar ve bu durum, aynı emeği belki de fazlasıyla harcadıkları erkek hakemlerden maddi ve manevi anlamda çok geride kalmalarına sebep oluyor!

Almanya'yı örnek almalıyız

Dünya ölçeğine bakıldığında ise, 'atletik testleri' geçmek koşuluyla, aynı eğitimlere tabii tutulan kadın hakemlerin de üst düzey ve zorluk derecesi yüksek maçlarda görev alabilmeleri söz konusu! Örneğin Almanya'da erkek hakemlerin atletik testlerini geçerek, Bundesliga'da defalarca düdük çalan kadın hakemler gördük; Bibiana Steinhaus gibi.

Hatta ve hatta 14 Ağustos 2019 tarihinde Vodafone Park'ta Liverpool ve Chelsea takımlarının karşı karşıya geldiği UEFA Süper Kupa Finali'nde, UEFA bir ilke imza atarak 35 yaşındaki Fransız Stephanie Frappart ve kadın arkadaşlarını maça atamış Stephanie ve arkadaşları başarılı bir maç yöneterek tarihe isimlerini yazdırmayı başarmışlardı.

Bu ayıp hepimize yeter!

Ülkemizde ise değil herhangi bir final, TFF 1.Ligi'nin son haftasında yapılan bir kadın yardımcı hakem atamasını büyük bir olaymış gibi karşılıyor ve neredeyse bir ilki daha gerçekleştirmiş gibi suni gururlar yaşıyoruz! Erkek atletik testlerini geçmek için aylarca özel hocalarla çalışan, çoğu futbol ve atletizmden gelen kadın hakemlerimizi ise hor görmeye devam ediyoruz. Eğer üst düzey görev vermeyecekseniz neden binlerce kadın hakemi, kurslarına kabul edip yıllarca oyalıyorsunuz? Bu ayıp hepimize yeter!

Bu akşam 20:00'de Menemen İlçe Stadı'nda oynanacak olan müsabakada; eski kadın futbolcu olan ve halen beden eğitimi öğretmeni olarak görev yapan Mürvet Yavuztürk'e başarılar diliyorum. Umarım, MHK kendisine zorluk derecesi yüksek maçlarda da görev verir. Çünkü bunu hak ediyor...
 
Senin için hazırladığımız haberler