MHK’nin Özgüç Türkalp sevgisi! Arabayı şarampole yuvarlayan hakem...

03.12.2020 - 14:09 | Son Güncellenme: 03.12.2020 - 15:25

2005-2006 sezonunda Konyaspor- Fenerbahçe maçında Anelka'nın tartışmalı golünü vererek infial yaratan ve yıllar sonra pozisyon için 'Arabayı şarampole yuvarladım" diyen Özgüç Türkalp bu sezon 10 haftada 20 kez VAR ve AVAR görevi aldı. Türkalp, en son Büyükşehir Erzurumspor-Antalyaspor maçında skandal bir karara imza attı.

MHK’nin Özgüç Türkalp sevgisi! Arabayı şarampole yuvarlayan hakem...

Hüseyin Özkök-AJANSSPOR

Tarih 1 Ekim 2005. 2005/06 sezonunun 8. haftasında Konya’da Konyaspor ile Fenerbahçe karşılaşıyor. Maçın hakemi ise o sezon Süper Lig’de 2. Sezonunu geçiren o dönem 31 yaşında olan Özgüç Türkalp.

Maçın 73. Dakikasında gelindiğinde Konyaspor Fenerbahçe önünde 2-0 önde. O dakikada sağ taraftan yapılan bir ortaya Fenerbahçe’nin yıldız futbolcusu Anelka, sol kolunu havaya kaldırarak kaleci Özden ile birlikte çıkıyor. Ancak koluyla kaleciye faul yapıyor havadaki çarpışmadan seken top kaleye yönelerek gol oluyor.

Fenerbahçe’nin daha sonra bulduğu 3 golle karşılaşmayı 4-2 kazanması sonrası bu gol tarihe “Anelka’nın eli” olarak geçse de aslında gol kaleciye yapılan net faul sonrası seken toptan olmuştu ve elle atılan bir gol değildi.

Maçın hakemi Özgüç Türkalp, aslında çoğunlukla TFF’nin diğer alt liglerinde ve Türkiye Kupası’nda düdük çalıyordu. O sezon da sadece 4 Süper Lig maçına çıkmıştı. Türkalp 2010/11 sezonunda tamamen klasman düşürülene kadar Süper Lig’de bir sezonda en fazla 10 maç yönetti ve toplamda 7 sezonda 46 maç maçta düdük çaldı. 2010/11 sezonundan itibaren yalnızca 1. Lig ve diğer alt kategorilerde maç yöneten 46 yaşındaki hakem, geçen sezonun sonunda hakemliği bıraktı ve bu sezon MHK tarafından kadrolu VAR olarak atandı.

'Arabayı şarampole yuvarladım'

Türkalp, bundan tam 15 yıl önce verdiği hatalı karar hakkında 2013 yılında Antalya’da yapılan MHK Üst Klasman Hakem Ara Semineri’nde ilk kez konuşmuş “O gün o hatayı yapmak istemezdim ama arabayı şarampole yuvarladım” açıklamasını yapmıştı.

TFF’ye göre en iyi VAR Türkalp!

TFF’nin internet sitesinde Özgüç Türkalp’in bu sezon görev aldığı çok sayıda karşılaşma olduğu dikkat çekiyor. Türkalp 10 haftada 20 kez VAR ve AVAR görevi almış. Bunlardan 12’sinde VAR 8’inde ise AVAR olarak bulunmuş. Öyle ki, 17-18-19 Ekim ve 6-7-8 Kasım tarihlerinde kendisine 1 haftada 3 maç üst üste görev verilmiş.

İşin bir başka dikkat çekici yanı 20 görevin 5’inin Erzurumspor maçlarında olması. Bunlardan 4’ü iç saha maçında VAR, 1’i dış saha maçında AVAR görevleri.

Yurtdışında VAR görevi yapan hakemler hep kendi liglerinin en üst düzey hakemlerinden seçiliiyor.  VAR’ın Türkiye’ye gelmesinde önemli rol oynamış üst düzey kariyere sahip Bülent Yıldırım ve bazı diğer deneyimli hakemleri sistem dışınıa itiliyor. MHK neden vasat bir kariyeri olan, yurt dışında hiç maç yönetmemiş, özellikle son iki sezonda yönettiği maçlarda sorunlar yaşamış ve süper lig kariyeri boyunca sadece 46 Süper Lig maçında görev yapmış Özgüç Türkalp’i kadrolu VAR yaptı ve hemen daha ilk sezonunda ilk 10 haftada 20 karşılaşmada görev verdi? Süper Lig’de üst düzey hakemlerin 250-350 maç arasında düdük çaldıklarını da hatırlatalım. Bunun açıklamasını ancak MHK yapabilir ve herhalde bir açıklamaları da vardır. Ancak şu anki MHK’de bir “Özgür Türkalp sevgisi” olduğu kesin.

Haftanın VAR görevlendirmeleri, maç günleri yapıldığı için Özgüç Türkalp’in fahiş hatası sonrası görev alıp almayacağını bilemiyorum. Normalde bir süre dinlendirilmesi gerekir. Bakalım MHK nasıl bir karar verecek.

Senin için hazırladığımız haberler