Muğla'dan Brüksel'e pedal çevirecekler

10.07.2015 - 10:40 | Son Güncellenme: 10.07.2015 - 10:40

Hareket etmenin önemine dikkati çekmek isteyen bir grup bisikletçi, Avrupa Birliği'nin (AB) desteklediği proje kapsamında Muğla'dan Brüksel'e 2 bin 700 kilometrelik yolculuğa çıkıyor.

Avrupa Bisiklet Rotaları Ağı Türkiye Koordinatörü Feridun Ekmekçi, takım üyeleriyle Konak Meydanı'nda yaptığı açıklamada, aynı zamanda Muğla Üniversitesinde öğretim görevlisi ve Muğla Enerji Verimliliği ve Çevre Koruma Derneğinde başkanlık görevlerini yürüttüğünü belirtti.

Ekmekçi, bisikleti bir yaşam biçimi olarak ele alan insanlar olarak Türkiye'nin uluslararası bisiklet ve spor organizasyonları içinde yer alması için uğraş verdiklerini söyledi.

Avrupa Bisiklet Ağı kapsamında geçen yıl "Her Yol Brüksel'e Çıkar" başlığı altında uluslararası bisiklet turu düzenleme fikrini ortaya attıklarını anlatan Ekmekçi, fikirlerini sundukları Uluslararası Spor ve Kültür Birliği'nin (ISCA) Avrupa'nın önemli spor organizasyonlarından olan "Now We Moon - Şimdi Hareket Zamanı" kampanyası kapsamında kendilerini destekleme kararı aldığını dile getirdi.

AB'nin de desteklediği projeyi bu yıl hayata geçireceklerini, 2 akademisyen, bir doktor ve bir öğretmenin bulunduğu 4 kişilik takımın 24 Temmuz'da Muğla'dan hareket edeceğini ifade eden Ekmekçi, yaklaşık 2 bin 700 kilometrelik yolculukla Avrupa Bisiklet Ağı rotasını kullanarak 45 günlük yolculuk yapacağını ve 9 Eylül'de Brüksel'e varacağını belirtti. 

Yolda kendilerine destek veren yerel yönetim ve sivil toplum örgütlerinin düzenleyeceği etkinliklere katılacaklarını aktaran Ekmekçi, şu bilgileri verdi:
"Muğla'nın ardından Didim, İzmir, Akhisar, Bursa-Nilüfer, İstanbul- Kadıköy ve Edirne etaplarını tamamlayarak yurt dışı etabına geçeceğiz. Burada da Filibe, Selanik, Üsküp, Belgrad, Osiyek, Budapeşte, Bratislava, Viyana, Prag, Frankfurt ve Maastrict'in ardından Brüksel'e geçeceğiz. 13 ülkede düzenlenecek etkinliklerde insanları hareketsiz yaşamın tehlikelerine karşı uyaracağız. Yetişkinlerin dörtte biri hareket etmiyor ve hareketsizlik sigarada olduğu gibi hastalıkların en önemli nedenleri arasında yer alıyor. Yaklaşık 2 bin 700 kilometrelik yolculuk süresince insanları hareket etmeye davet eden etkinlikler düzenleyeceğiz. Yol boyunca karşılaştığımız insanlarda bu farkındalığı yaratmaya çalışacağız."

Türkiye'nin potansiyelini anlatacağız
Ekmekçi, 9 Eylül'de turun son etabı için Avrupa Parlamentosu Meydanı'nda düzenlenecek Avrupa Spor Haftası etkinliğinin kapanış törenine katılacaklarını kaydetti.

Burada bazı milletvekilleri ve yerel yöneticilerle görüşeceklerini söyleyen Ekmekçi, "Kampanya kapsamında Türkiye'nin bisiklet turizmi potansiyeline de dikkati çekeceğiz. Türkiye olarak 2016'da Avrupa Bisiklet Rotaları Ağı'na katılmak üzere dosya sunacağız. Bu kampanya ağa katılım için de çok olumlu sonuçlar getirecek" dedi.

Senin için hazırladığımız haberler