Mustafa Cengiz: "Beni ibra etmesinler, sorun yok..."

13.03.2019 - 13:30 | Son Güncellenme: 13.03.2019 - 16:30

Mustafa Cengiz: "Beni ibra etmesinler, sorun yok..."

Galatasaray Lisesi Tevfik Fikret Salonu'nda Divan Kurulu Başkanı Eşref Hamamcıoğlu başkanlığındaki toplantı başladı.

Galatasaray Lisesi Tevfik Fikret Salonu’nda yapılan toplantı geçtiğimiz ay vefat eden kulüp üyeleri için saygı duruşu ile başladı. Daha sonra Divan Başkanı Eşref Hamamcıoğlu’nun gündem maddelerini okuması ile devam eden toplantıda Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz ile yönetim kurulu üyeleri tam kadro hazır bulundu. 

"Anayasaya uyulmuyor"

Söz alan İbrahim Göknar, "114 yıllık çınarın mevcut bir anayasası var. Ona uyulmuyor. Galatasaray’ın yazılı olmayan kuralları var, ona da uyulmuyor. Galatasaray’ın arkasında tecrübesiyle ve bilgi birikimiyle bu ülkenin en zengin kütüphanesi var. Maalesef oraya da hiç uğranmıyor. Buna rağmen herkes ‘Ben en iyi Galatasaraylıyım’ diyor. Eleştiren de eleştirilen de bir anlamda frene basıp ‘Biz Galatasaraylıyız’ demelidir. Galatasaray demokrasisindeki farklı görüşlere saygı göstermek gerekir. Galatasaray’ı sadece futbol takımı olarak görmeyelim." dedi.

"Bu yanlışa son vereceklerine inanıyorum"

Hayri Kozan şunları söyledi:

Galatasaray bir kültür yuvası ve ileri demokrasiye dayalı bir anlayışın temsilcisidir. Camiamızın bütün paydaşları birlik halinde olması başarıya giderken en önemli durumdur. Büyük bir üzüntüyle ifade etmem gerekir ki Başkan ve yönetimin disiplin kararı şaşkınlıkla karşılandı. Metin Sinan Aslan, bir üyenin şikayeti üzerine disiplin kuruluna sevk edildi. Olağan Genel Kurul arifesinde bu yanlışa son vereceklerine inanıyorum.

Divan'da söz alan Duygun Yarsuvat'ın açıklamaları şu şekilde:

Galatasaray'da bir şeyler oluyor. Neden olduğunu anlamıyorum. 114 senelik bir çınar, bu çınarın köklerine baltalar vurmaya çalışıyorlar. Buna mani olmamız gerekir.

En son duyduğum olay beni şaşırttı, ne yapacağımı bilemedim. Genel kurulu idare eden kişi, genel kurulun oylarıyla seçilmiş bir kişidir. Eğer o kendisine aldığı vekaleti kötüye kullanmış ise ya adli mahkemede ya da o divan içinden görevinden indirilir.

Eylül'den beri bu kadar süre geçmiş iken vay efendim "Sen genel kurulu kötü yönettin" diye çıkıp onu disiplin kuruluna sevk edemezsiniz. Eğer tüzüğü dikkatli okursanız olayın olduğu süreden belli bir süreye kadar disipline sevk edebilirsiniz. Genel kurul bir vekalet vermiştir. Divan kurulu başkanına o vekaleti vermiştir. Divan kurulu başkanı da elindeki tüzüğe ve Türkiye'de bulunan mevcut kanunlara göre görevini yerine getirir.

"Daha fazla ileriye götürmeden bitirelim"

Şimdi siz kalkıyorsunuz 'Bana hakaret etti, heyetimize hakaret etti' diyorsunuz ve bir kişiyi disiplin kuruluna yolluyorsunuz. Bu kadar kolay mı bu işler? Kim akıl verdi bilmiyorum ama lütfen sayın başkan başka kişilerden akıl almayın. Size yanlış akıl veriyorlar.

Bundan önce yaptığınız beyanlarda da, mesela bize 'köfte' demek gibi, bunlarda da başka birilerinden fikir aldığınızı düşünüyorum. Şimdi ben divan kurulundan bir şey isteyeceğim. Bu konuda bir tavsiye kararı alalım. Yönetim kurulu ve başkanımız büyük bir olgunluk göstererek bu talebini disiplin kurulundan geri çeksin.

Ve bunu daha fazla ileriye götürmeden bitirelim. İnşallah uyarsınız. Danışman olarak bana sorarsanız ben size yol gösteririm.

"Amaç insanları mali açıdan bilgilendirmek"

Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz'in açıklamalarından Ajansspor'un derledikleri şu şekilde:

Sevgili Helvacı'nın ve sayın Yarsuvat başkanımın dediği gibi hiç yazılı olmayan kurallara uymayan tarzlar yaşıyoruz. Buradaki gündemin ana maddesi mali divan öncesi siz genel kurul üyelerini mali açıdan bilgilendirmek. Maalesef insanların bir dikkat süreci var ve sizin de dikkatiniz de dağılıyor.

Bir müfettiş gibi denetlememiz gereken, benim ve yönetim kurulumun burada olmasına yarayan mali konular arkaya atılıyor. Benim için fark etmez. Siz saygıdeğer üyelerimizin söylediği her şeyi dinliyorum ve hatalarımı arıyorum. Öyle şeyler söyleniyor ki çok samimi söylüyorum ben de şok yaşıyorum. Bir yönetim kurulu üyemiz 'çalışma şevkimi kaybediyorum' dedi bana.

Beni seversiniz veya sevmezsiniz ama makamı yıpratmamalısınız. Sizi burada tutan, saatlerce beni ve arkadaşlarımı dinlemeye götüren içinizdeki Galatasaraylılık ruhu. Bu ruhu yitirmeyelim. Buradaki arkadaşlarımıza saygılı olalım. Allah beni görevi bıraktığımda bir önceki ve bir sonraki başkanım hakkında konuşturmasın.

Maalesef bizi göreve getiren mali konular hiç konuşulmuyor. Hatta değerli arkadaşlarımız dilekçe verdi, artık öncelikli mali sorunlar değil idari sorunlar. Metin Sinan kardeşimiz gündemin ana maddesi haline geldi ve maalesef polarize oldu. Ben Metin Sinan'ı seven biri olarak bundan hoşnut değilim. Her çıkan konuşmacı bunu konuştu ve iyi olmadı.

Ben Metin Sinan'a olağanüstü divanı yönetmesi için teklifte bulundum. Kabul etmedi. Bana şiddetle muhalif olana da ben teşekkür ederim. Bu benim bağlı olduğum değerleri yüceltir. Ben gerçekten isim verirken üzülüyorum. Ben insanların isminin olumsuz anlamda çok dolaşmasını istemiyorum. Ben kendisinin yüzüne de beyan ettim. Sevgili Metin yanlış yaptın. O maddede mevzuat diyor. Onun içine her şey giyer. Benim bunu bir hukukçuya anlatmam hoş değil. Buna lütfen dokunma dedim. 28/3'ü lütfen açıp okuyun. Bu konularda önerge veremezsiniz. Biz ya kırmızıda duracağız kurallara uyacağız ya da kırmızı ışıkta geçeceğiz. Kurallara uyarsanız demokrasi gelişir.

Ben kendisine genel kurulu yönet teklifinde bulundum. 'Hayır başkanım' dedi. Eşref beye de teklif ettik. Biz İrfan beyi önerdik, biz şaşırdık Metin bey çıkınca. İrfan beye de ayıp oldu. Bir divan başkanını öyle bir duruma düşürmemeliydik. Bir dönem Duygun bey aday olduğunda İrfan bey çekildi. Çünkü bu iş böyledir. Daha yaşlı olan aday olduğunda diğeri çekilir. Benim kimseye bir tavrım yok.

Kendisi bize dilekçe yazdı. Biz yazdığı isnadı inceledik. Hem videoya baktık hem metinleri deşifre ettik. Kendisi divana yazı yazdı, burada okundu. Bence tarz olarak hoş olmadı. Biz ne zaman ki Ayhan bey de şikayet edince kabul etmedik. Ama Metin beyle aranızdaki konuyu görüşün dedik. Hatta bir arkadaşa 'Barıştırın' diye rica ettik. Ayhan bey 'ben hakarette bulunmadım' diyor. Metin bey de 'hayır ettin' diyor.

"Size kim akıl veriyor?"

Bize yanlış akıl veriliyorsa size kim akıl veriyor Duygun Bey? Belki onlar da yanlış biliyor. Biz kimseyi disipline sevk etmedik.

Galatasaray bir savaş veriyor. Var olma savaşı. Eğer beka savaşı varsa bu Galatasaray için var. Burada görüyorsunuz, bu konuya hiçkimse aldırmıyor. Denetleme anlatacak. Asıl bunları denetlemeniz gerekiyor. Buradan bana çok ağır sözler söylemiş olabilirsin. Bana çok kızılmasına rağmen disipline sevk edilenlerin tamamına uyarı verilsin dedim. Çok ağır ifadeler var. Ben bunlara takılmıyorum. Beni eleştirenlerin de yanındayım. Eleştirmek size, dinlemek ve birleştirmek bana.

"Beni ibra etmesinler, sorun yok..."

Özellikle genel kurula katılmasını engellediniz dediniz. Yok öyle bir şey. Genel kurula katılsınlar ve beni eleştirsinler. Mali olarak beni ibra etmesinler sorun değil.

"Borsanın en değerli şirketiyiz"

Şu anda biz borsanın en değerli şirketiyiz. Öz varlıklarımızı -600'dan -300'e indirdik. Tarihimizde ilk defa reel anlamda kar elde ettik. Tüm tezgahlara rağmen CAS görüşmesini kazandık. Tam 4 ay sürdü, didik didik edildi. O kurul bizi doğrudan cezalandırabilirdi.

141 üyeyle ilgili ilk konu bana geldi. Selçuk bey kardeşim bana getirdi. İmzaları gördüm. Nedir olay anlat dedim. Efendim 'Bize ihbarlar geldi' dedi. İmzalar çok komik. Ben burada şimdi sergilemeyeceğim. İmzaları görseniz imza değil. Garip garip şeyler.

Senin için hazırladığımız haberler