Mustafa Cengiz'den adaylık konusunda flaş açıklama!

05.02.2018 - 10:00 | Son Güncellenme: 05.02.2018 - 10:00

Mustafa Cengiz'den adaylık konusunda flaş açıklama!

Galatasaray Kulübü Başkanı Mustafa Cengiz, TRT Spor'da yayınlanan  Basın Tribünü programında konuştu. 

Sarı Kırmızlı takımın gündemine dair açıklamalarda bulunan Başkan Cengiz, merak edilen tüm soruları cevapladı. 

Mustafa Cengiz'in sözlerinden Ajansspor'un derledikleri:

Büyük sorumluluk aldık

Ben biliyordum, tahmin ediyordum demek bir anlam ifade etmez. Ben Galatasaray'ı çocukluğumdan beri seviyorum. İşinizi devredeceğiniz bir çocuğunuz da varsa zaman ayırabiliyorsunuz.

Büyük bir sorumluluk aldık işine içine girdikçe sorumluluklar yumağı içinde olduğumuzu gördüm. Ben Galatasaray'ın önce durumunu net olarak öğrenmek tespit ettirmek amacındaydım, buna muhasebede 'yerindelik' deniyor. Bunu yapıp camiamıza şeffaf dürüst olacağız.

Mayıs ayında da adayıyım!

Biz Galatasaray'ı yönetmeye %60 oranında hazırdık, zaten kim %100 hazırız dese buna gülerdim. Seçim 3 hafta ilan edildi, yani listeleri oluşturmak için sadece 1 haftamız vardı bu sebeple tam hazırlanamazdınız. Gece baskınına uğramış bir ordu gibi olduk. Benim listemden 2-3 kişi daha yarın düşebilir bunu bilmem ama biz hazırız.

Mayıs ayında da adayım, benim düşüncem 3 aylık olamaz, bana göre 5 yıllık kalkınma planları esastır. Galatasaray'da da uzun vadeli master planların yapılması gerekiyor. Ben buraya gelmeden önce Fatih Terim'le Mayıs ayı transfer planlarını yaptım. Galatasaray'da 3 ay sonra yine seçim olacak ve ben yine aday olacağım.

Mali duruma çok konsantreyim.

Ben şu an hesaplarla boğuşuyorum, borçları nasıl öderim bunlarla mücadele ediyorum. Biliyorsunuz dil çürük dişe gider. Bu sebeple ben mali duruma çok konsantreyim.

Galatasaray, bir spor kulübüdür ve futbol, basketbol, voleybol bir çok branşımız ve sporcumuz var. Bu Beşiktaş ve Fenerbahçe'de de böyle bu branşlarda sorunlar var. Futbol dışındaki branşlar eve ekmek getirmiyor sponsorlarla dönüyor. Biz basketbolda kendi kendine yetmesini sağlayacağız ama herkes futbolun eline bakıyor şu an.

Galatasaray, Ndiaye'den ne kadar kazandı?

Dernekler kanununa yürütüyorsunuz olmuyor. Genel sorun sadece vergi ile düzelmez. Yerel yönetimlerin, merkezin ciddi olarak sporcu sayısına göre altyapıya yardım etmesi lazım. Ben vaatlerde bulunmadım. Ndiaye transferi Galatasaray'ın tarihinde yurt dışına gönderdiği en yüksek belli transfer. Biz Ndiaye satmayı düşünmedik. Maalesef öyle bir zehirledi ki menajeri. Biz de %10 komisyon ve 600 bin euro imaj hakkı istedi. Hocam telekonferans ile konuştu. Ndiaye 'Kalmak istiyorum, şampiyonluk istiyorum' dedi. Aradan iki gün geçti. Fatih Hoca söyledi gitmek istediğini iletmiş. Benimle görüşmek istedi, konuşmadım. Telefonla aradı açmadım. Hocama sordum, 'bununla görüşelim' dedi. Açıkca söyledi. Ndiaye, 'gitmek istiyorum' dedi. Antremana çıkardı ama isteksiz davranmış ardından hocamız evine gönderdi. Tekrar oynatır mısın? diye sorduk 'evet' dedi. 16 milyon euro istedik, menajerine 1 milyon euro sabitledik. Alacağından 100 bin euro kestik ve 2,8 milyon euro kazandık.

Galatasaray'da siyaset olmaz, bizim her şeyimiz Galatasaray'dır

Ünal, benim çok sevdiğim bir devlet adamıdır ve biz devleti öne alırız. Faşist bir şekilde yaklaşmam ama devletin bekaası bizim için önemlidir. Sivasspor maçında bir telefon aldım, Ünal Bey bir siyasi parti içinde görev alacağını söyleyince, ben de kendisinden nazikçe rica ettim ve istifasını istedim. Galatasaray'da siyaset olmaz, bizim her şeyimiz Galatasaray'dır.

Ben bir refleksin bir tepkinin ifadesi oldum, hatalı gördüğümüz gidişe tepki gösterdik. Benim adımı çok fazla duymadınız, beni 9 bin Galatasaray üyesinin en fazla %30'u tanırdı ama şimdi insanlar beni tanımaya anlamaya başladı.Düşük katılım olursa katılamayacağımızı biliyorduk, yüksek katılım olursa kazanabilirdik. Ben kimseyi suçlamıyorum, Dursun Özbek ve arkadaşlarına bir laf etmem ama yanlış yönetim olduğunu belirtebilirim.

Yellow Friday ne kadar gelir sağladı?

Chedjou ve Dany'den 1 milyon Euro kalan bir bedelden dolayı TFF'de dosya var. Bu nedenle transfer duruyor. Hemen bu uyuşmazlık durumunu kapattık. Önümüze 19 milyon TL SGK borcu bitmedi, 10 milyon TL vergi borcu çıktı. Dünyada en zor transfer yapılan ülkelerden biri burası. Sağlık kontrolü yapmak lazım. Voleybol takımına, Basketbol takımına ödeme yaptım. İki yerden ödedik. Bir tanesi 'Yellow Friday' sayesinde oldu. Net olarak bize kalan 3 milyon TL aşkın. Bizim yıllık cironun %7'si yapıldı. Bu ivme hafif bir ivme ile devam ediyor. 70 adet loca boştaydı. 13 tanesi 10 gün içinde satılmış oradan 8,5 milyon TL ciddi katkı girdi.  Ndiaye'nin parası daha yeni geldi.

Hata olabilir ama hukuka aykırı hiç bir şey yok. Mevzuata aykırı bir durum yok. İbra edilmemesi gibi bir ihanet yok. Serbest kalma maddesi 7,5 iken belki daha fazla istediler. Bu vesile ile söyleyeyim bir hukuksuzluk yok. O para olur muydu? daha yüksek bedele sattık. Bu bağlamda pek sorun yok. Biz bu tip işlerin, usulsüzlüklerin amansız takipçisiyiz. Benim öz kanımdan biri bile olsa affetmem.

Bizim kırmızı çizgimiz hırsızlık!

Belhanda çok önemli oyuncu. Oyuna girdi maçın seyri değişti. Levent Nazifoğlu'nun sözlerinde şöyle doğruluk var. Eski kulübünde 1,8 milyon bedel yazıyordu. Cavanda halen bizde kiralık olarak duruyor. Paranın izini sürülsünler diyorlar o zaman mal beyanı versinler. İlk gün verdiği ile son gün verdiğini açıklasın. Paranın izini nereden bulacaksınız. Bizim kırmızı çizgimiz hırsızlık. Hiç affımız yok. Bağımsız denetim firması girdi araştırıyor. Bir mülkiyeli olarak açıklamak istiyorum. A şirketinin hesabını incelediğiniz zaman diğer şirketle faturasını incelemeniz lazım. Bağlı olduğu menajerlik firması, bağlı olduğu federasyon. Kişisel verilerin korunması kanunu var. Avrupa uyum yasaları içinde çıktı. Tamam siz verdiniz diyelim karşı taraf açıklaması lazım. Kolay değil. Niye Belhanda konusu açıldı mesela Fransa, D.Kiev, menajer bu bilgileri versin.

Tabloid basın var bir de gerçek basın...

FIFA'dan bir karar çıktı. Mayıs 2016'da bütün transferlerde menajer paylarının tek tek açıklanması lazım şeklinde. Kulüplerin toplam bedel açıkladığını gördük ama aslında onun döküme olarak verilmesi lazım. FIFA'nın belgesinde menajerlik payı %3 olması gerekiyor. Bizde daha yüksek bedeller alınıyor. Kurallara uymanız lazım.
Doğru neyse onu bulalım. Galatasaray 2011 yılından beri beş pahalı şirketi ve tek başına derneğin, konsodile yani bağlı şirketlerin bunların hem tek tek hemde toplam borç alacak farkı listesini veriyor. Diğer kulüpler veriyor mu bilemiyorum. Herkes böyle verse iyi olur

Tabloid basın var bir de gerçek basın var. Burak Elmas ile bir konu var mı? Konusu üzerine şunu söyleyeyim gerçek olamayanları yazan bir kesim var ama onlarda evine ekmek götürecek.

Sneijder açıklaması

Abdurrahim Bey(Albayrak) kasa kolaylığı konusunda çok büyük fedakarlık yaptı. Kendisi çok büyük bir Galatasaraylıdır. Fatih Terim Hoca ile yaptığımız toplantıda imzaları verdi. Bizim kimse ile sorunumuz yok. Ben sorun olursa zaten çıkar söyleriz. Biz böyle politik bir yönetim olmayacağız. Yarın 4 tane mağlubiyet, 3 ters durum olunca bizden kötüsü olmaz. Ben Sneijder'in gitmemesi için büyük mücadele verdim. Dursun başkana özel mesaj attım. Mümkünse tekrar konuşun. Tudor açık olarak istemedi. Sneijder Tudor ile çalışmaktansa 3,5 milyon Euro paramı yakarım dedi ağır bir laf etti.

Tudor için çok iyi kondisyoner dediler ama olmadı. Taraftar çok vefakar. Melo'ya, Drogba'ya, Metin Oktay'a sahip çıkıyor, Fatih Terim'e sahip çıkıyor. Fatih hoca söyledi dün iyi oynamadık. 100'lerce taraftar yine de bizi iyi karşıladı. Siz bu taraftara layık olmanız lazım.

Arda konusuna gelince. Arda'ya kızabilir taraftar ama küfür olmaz. Arda altyapısında yetişti ve değerli bir oyuncu. Geçmiş bir hizmeti var. Tepki aslında ilgiden doğuyor. Onunda şartları öyle gelişti. Altyapıdan gelen oyuncuları hala evladımız gibi görüyorsunuz ama ağaçın kurdu kendinden çıkıyor bazen en sert sözler evladınızdan geliyor. 

En büyük alacaklımız bir banka. Sağolsunlar bizi çok iyi ağırladılar ve masaya tüm açıklığı ile yatırdılar. Bunun TL'ye çevirmesi lazım. Çok yüksek faizli borçlanmalar. Yıllık 120-130 milyon TL faiz ödememiz var. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra bir toplantıda Churchill diyor ki: 'İngiltere'nin bu kadar borcu var' diye söylüyor. Herkes bir laf söylüyor. Yapacağımız tek borçları ötelemek. 

Mesela biz şampiyon olamadık diyelim, taraftar şunu demeli bu yönetim her yıl dönmesi mümkün değil. En az 8-10 takım şampiyonluğa oynasın, 6 tane takım giderek Avrupa'nın tepesine çıksın. Er yada geç olacak. Türkiye'deki potansiyel doğru yönlendirilse kimse bu ülkenin önünde duramaz

"Federasyon son yıllarda kendini ilerletti..."

Hakemler mutlu olan bir akım var mı? Federasyon son yıllarda kendini ilerletti. Diyelim ki A şehrindeki takımı düşünün. Kendi dönemindeki borçlardan mesulsünüz kuralı gelirse bir tane yönetici bulamazsınız. Kulüp zarar etti ve benim döneminde oldu. Peki kulüp kar etti bana katkısı var mı? Kulüpler yasası AŞ olarak gelirse

" Dursun Özbek'in de Sportif AŞ'ye 28 M borcu var..."

Dursun Özbek ayrılırken 3 tane senet tanzim etti. Toplam 91 milyon TL... Bu 91 milyon TL'nin içerisinde, ne kadar reel nakit girişi var, faiz var, otel mahsubu var bakacağız. Takım Dursun Özbek'in otelinde kaldı çünkü. Buradaki borç ne kadar bakacağız. Araştırıyoruz

Hareket alanımızın daraldığını öğrendik ama hiçbir pişmanlığımız yok. Dursun Özbek'in de Sportif AŞ'ye 28 M  borcu var

"Mayıs ayında kesin olarak adayım..."

Mayıs ayında kesin olarak adayım. Benim hiçbir projem 3 aylık olamaz. 5 yıllık kalkınma planları esastır. Galatasaray'da da 'master planlar'ın yapılması lazım

"Dursun Bey'in hataları da projeleri de dizi-film..."

Kendisine, ne kadar paranız varsa alacaksınız dedim. Galatasaray'da kimsenin alacağı kalmaz. Lütfen B grubu hisselerimizin üzerindeki rehini kaldırın. Bu rehin yüzünden kredi alamıyoruz. Dursun Bey'in hataları da projeleri de dizi-film. Biz Riva ve Florya'nın tapusunu verdik. Biz evimizi sattık 133 dönüm Kemerburgaz tesisini aldık. Kullanım hakkını aldık ama tapu verdik, kullanım hakkı aldık.

"Yeni UEFA başkanı çok iyi çalışıyor..."

Yeni UEFA başkanı çok iyi çalışıyor. Mevcut başkan iyi niyetli bir insan. Taşra ülkesinden gelme Hırvat. Türkiye'nin bugün bir Avrupa yada Dünya şampiyonasında olmaması sponsorluk açısından büyük kayıp. İlk defa bir başkanla kontak kurduk demiş UEFA tarafı. Sayın TFF başkanımız Demirören bu konuda çok iyi çalışıyor. Servet bey de bizi iyi temsil ediyor.

"Galatasaray'da kıyam var..."

Basketbolda kesinlikle bir AŞ kuracağız. Biz Galatasaray sonrasında Türk futbolu için en iyisini istiyoruz. Sonuçta AŞ kurmak bir hafta. Yeni düzenleme ile tek işi AŞ kurabiliyor. Sponsor bulacağız. Müthiş bir kenetlenme var. Galatasaray'da bir kıyam yani ayağa kalkma var.

Taraftar ilk kez teknik direktörü ve futbolcuları bağrına bastı. Bir insanın fikri %100 destekleniyorsa bir sorun vardır. Dursun başkan otelin 1 yılda inşa edileceğini ve yıllık 5 milyon dolar gelir getireceğini söz vermişti. Otel ile ilgili yaptığımız araştırmalar, 5 milyon dolar gelir göstermiyor.

Mevcut üniversite içler acısı. Doğal sit alanında sorun oldu. Para topladık, yüreğimiz yandı. Orada tarihi bir kültürü yansıtan binadır. Eğitim vakfı bu konu ile ilgili.

"Kadıköy'de kazanmak umarım bana nasip olur..."

En büyük sermayemiz Fenerbahçe, Beşiktaş'tır. Fenerbahçe bizi 6-0 yendiği zaman gurur duyuyorsa bizde onları yendiğimizde mutlu oluyoruz. Biz 90 dakika tek kale oynadık. Aykut Kocaman vurdu gol oldu şok olduk. Fenerbahçe maçına gideceğiz. İnşallah orada kazanmak bana nasip olur.

 

"Galatasaray yabancı sermayeye satılırsa..."

Fikret Bey direkt beni aradı tebrik etti. Aziz bey faks göndermiş ancak benim elime geç geçti. Kendisine teşekkür mektubunu yazdım. Sayın Cumhurbaşkanımız ve diğer siyasi liderler tebrik ettiler bizde teşekkür ettik. Biz yemin etmeyi sevmiyorum. Kendimce bir söz geliştirdim. Taraftar beni yeni tanıyor. Medyayı tebrik etmek lazım. Bazen şurada konuşulan şeyi 3 dakika sonra sosyal medyada görüyorum. Dört takım şampiyonluk potasında ama inşallah Galatasaray şampiyon olur. Galatasaray kulübü yabancı sermayeye satılırsa ben Galatasaray'ı bırakırım. Taraftarımız bize inansın teknik direktörüne güvensin. İnşallah şampiyon olacağız

Senin için hazırladığımız haberler