Mustafa Cengiz'den VAR iddiası: Telefon mu sokuluyor?

13.04.2021 - 14:37 | Son Güncellenme: 14.04.2021 - 12:57

Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz, GS TV'de gündeme yönelik konuştu. Merkez Hakem Kurulu'nu istifaya davet eden Cengiz, kendi futbolcularını da eleştirdi.

Mustafa Cengiz'den VAR iddiası: Telefon mu sokuluyor?

AJANSSPOR-HABER

Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz, gündeme yönelik değerlendirmelerde bulundu. Hakem yönetimlerinden memnun olmadıklarının altını çizen Cengiz, Merkez Hakem Kurulu'nu istifaya davet etti. Mustafa Cengiz, Galatasaray forması giyen futbolcularla ilgili flaş ifadelere imza attı. Ajansspor olarak canlı aktardık. Detaylar haberde...

Mustafa Cengiz: "Maç izlediğimde sinirlerim bozuluyor"

Galatasaray TV çalışanlarının hazırladığı, "VAR Tiyatrosu" teması üzerinden açıklamalarına başlayan Mustafa Cengiz, tiyatro değil aslında bir komedi ile karşı karşıya kaldıklarını ifade etti. Cengiz, "Boş kaldığım anda dinlenmeye geçiyorum. Galatasaray maçını, yani kendi takımımı izlerim. Diğer takımları pek izlemem. İzlemezdim. Ama başkan olduğumdan beri diğer takımları da izliyorum. Cumartesi-Pazar günü maçı izlemeyi yarıda bıraktım, çıktım. Neden? Sinirlerim daha fazla bozulsun istemedim. Ortada bir kurgu var. Tiyatro aslında bir hicivdir. Bu tiyatro bile değil, komedi! Önceden bazı şeyler yazılmış. Diğer takımlarla ilgili tahminlerde bulunuyorum ve oluyor, aynısını sahada görüyorum. Bu rahatsızlık veriyor" ifadelerini kullandı.

"Yöneticinin yaptığı hatayı camiaya mal etmem"

Her ülkede camiaların farklı şekillendiğini farklı ülkelerden örneklendirmelerle anlatan Mustafa Cengiz, sorununun camialarla değil yöneticilerle olduğunu belirtti. Cengiz, "Camialar renk aşkıyla oluşmuştur. Camialara saygı duymak gerekir. Her ülkede de farklıdır. Dini inanışlar temelinden oluşabilir. Ya da başka özellikleri vardır. Türkiye'de öyle bir durum yok. Fenerbahçeli kardeşim, Beşiktaşlı eniştem ve yakın arkadaşlarım var. Ben camialara düşmanlık duymadım, duymam da. Yöneticinin yaptığı hatayı (maç bağlama, oyuna hile sokmak) camialara yüklemem.

"Bir başka grup daha oluştu: VAR hakemleri!"

Hakemler arasında dayanışma değil gruplaşma olduğunu savunan Cengiz, "Türkiye'de son 1-2 aydır hakemlerle ilgili 2 oluşum var. Kendi içinde gruplar var. Her zaman vardı, şimdi de başka bir grup oluştu: VAR hakemleri ve sahadaki hakemler. Herkes nasıl yan hakemini belirliyor? Bu görülüyor" dedi.

"Palabıyık'a kızamıyorum ama Arslanboğa..."

Mustafa Cengiz'in bu açıklamalarının ardından GS TV'de tartışmalı pozisyonlar yayınladı ve Galatasaray'ın 1 numaralı ismi pozisyonlarla ilgili konuştu.

Kerem Aktürkoğlu'nun Karagümrük maçındaki pozisyonu için Cengiz,"Hafif bir rüzgar bile bazen bir uçağı devirebilir. Hakem Ali Palabıyık, net olarak müdahale ettiğini gördüm diyor. Kerem Aktürkoğlu'nun pozisyonu ortada. Kendimizi Suat Arslanboğa'nın yerine koyalım. Bunu nasıl böyle yorumlarsın? Zemin mi kötü? Kerem, üçkağıtçı biri de değil. Kendi takımımızda bile olsa bu tip oyuncuları reddederiz. Geçmişte olmuştu. Burada Ali Palabıyık'a kızamam. Net görüyor ve kararını veriyor. Kendini asıl hakem gören Suat Arslanboğa kendisi düştü diyor" açıklamasında bulundu.

"VAR konuşmaları yayınlansın"

Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz, VAR konuşmalarının yayınlanması gerektiğini de ifade etti. Cengiz,  "Karagümrüklü oyuncular da konuyu görüyor. Kırmızı çıkmasın, sarı yeter diyorlar. Konu bu. Böyle militan bir VAR hakemi yok. Açıklama yapılsın. Lütfen bütün konuşmaları canlı yayına versinler. Bütün takımların. İtiraz edilen konuları açık açık versinler. Küfür ve hakaret varsa, veremeyiz derlerse saygı duyarım. Sen hangi mantıkla toplumsal gerginliğe neden olamazsın" açıklamasında bulundu.

UEFA Başkanı olan görüşmesi ve Uilenberg sohbeti

Öte yandan Mustafa Cengiz, MHK Başdanışmanı olarak tanımlanan Jaap Uilenberg'in hakemlere yardımcı olmak için orada bulunması gerektiğini söyledi. Cengiz şöyle konuştu:

"İnsanlar çok gergin. Toplumu düşünün. Hakemlere , 'lehimize karar verin' demiyorum. Hakemler bu kadar VAR'ın esiri olmasın. UEFA ile hakemler konusunu konuştuk. UEFA Başkanı değerli bir insan. Bende oluşan algı o. Gittiğimde kahvemi bile kendisi yapar. Kimseyi içeri almaz. Biz Jaap Uilenberg'e kızdık. Demeç veriyordu. 'Bunu yapmasın' dedik. Yazılı metin gönderdik. UEFA Başkanı, "Uilenberg mentördür, hakemlere destek vermek için orada. Yargıda bulunmak için orada değil" dedi. Uilenberg'e karşı bir antipatimiz yok. Ama gördüğümüz kadarıyla Uilenberg, Şenes Bey gibi bir durumda. Soruyorum! Kerem'i cinler mi uçurdu? Karagümrüklü oyuncular dahi pozisyona itiraz etmiyor."

"İrfan Can Kahveci'nin pozisyonunda hakemlerin gözüne perde inmiş"

GS TV pozisyonları ekrana getirdiğinde Mustafa Cengiz, Yedlin'in Lens ile olan pozisyonu için ise sinirlendi. Cengiz, "Hepimiz az çok futbol oynadık. Sahada profesyonel bir futbolcunun gözleri radar gibidir. Lens, Yedlin'e vuruyor ve ayağını uzattığını da görüyor. Vurduğun top nereye gidiyor? Bakıyor. VAR'ın ve duayen hakem heyetinin kararı doğal hareket! İrfan Can Kahveci'nin pozisyonunda Allah tarafından hakemlerin gözüne perde inmiş! Onyekuru'nun pozisyonu nasıl bir kansızlık?" dedi.

"VAR odasına telefon sokan var mı?"

Sarı-kırmızılıların 1 numaralı ismi, VAR'da görev alanların daha fazla öne çıktığını ifade etti. Cengiz, "Bundan sonra orta hakeme değil, VAR'a bakın. Duyduklarımı söylerim ama hoş olmaz. VAR konuşmaları neden yayınlanmıyor? VAR odasına telefon sokan var mı, kısa mesaj atılıyor mu? Merak ediyorum... Ben çok ağır konuşurum. Güzel konuştuğum gibi öyle de konuşurum. Ama ağır laflar etmek istemiyorum. Anlayana."

"VAR'daki hakemler daha etkin"

Mustafa Cengiz, maçların sonucunu VAR hakemlerinin belirlediğini vurguladı. Cengiz ayrıca Galatasaray'ı kollayan bir MHK olmasını istemediğini şu sözlerle ifade etti:

"Beni anlayan hakem yorumcuları olacaktır. Yeni bir organ oluşuyor. Nasıl TFF, Tahkim ve PFDK var... MHK'nın içinde VAR organı oluştu. Maçların neticesini VAR hakemleri belirlemeye başladı. Bu tip tartışmalara girmek istemezdim. Şu anda VAR hakemliği, yardımcısı dahil... VAR'daki hakemler çimlerdeki hakemlerden daha etkin. Başka ülkelerde yanlışı düzeltmek için bu sistem var. Ben Galatasaray'ı kollayan bir MHK istemem. Tahkim Kurulu gibi VAR Kurulu oluşuyor. Hakem yorumcularının buna dikkat etmesini rica ediyorum."

 

Galatasaray'dan Yedlin-Lens paylaşımı: "Yorumsuz!"
 

"Hakemlerin yerinde olsam utanırdım"

Mustafa Cengiz, Hatayspor maçında Galatasaray forması giyen Şener Özbayraklı'nın pozisyonu için, "Hatayspor maçında Şener'e yapılan müdahalede inan edin hakemlerin yerinde olsam utanırım. Tabii ki ahlaki bir erozyon var. Covid-19 ile de bir sınav var, onu yaşıyoruz. İnsanlar, kendi takımları lehine yapılmış hatayı tolore ediyor. Bu çok tehlikeli. Ben yapıyorsam bana da yazıklar olsun. Benim aleyhime sürekli yapılıyor bir şey değil demeyeceksin. Sizin de lehinize hata yapıldığında konuşmak gerek" dedi.

Galatasaray neden hep eksik kalıyor?

Program sunucusunun Galatasaray'ın maçları süreki 10 kişi tamamlamadığı yönündeki hatırlatması üzerine Cengiz, "Galatasaray'ın maçları 10 kişi tamamlayamaması yeni mi? Değil. Yıllardır böyle. İddaa oynayanlar bile 50 lira para kaybedince bize kızıyor. Hakemler, "Önce bize küfrediliyor" diye biliyorlar. Onun için çok rahat kart çıkarıyorlar. Yaptığınız olumlu hareketi yöneticiler de konu bile etmiyor. Bu konuda bir örnek var. Bir kulüp başkanı, "Sizde Divan Kurulu oluyor, 20 kişiden 19 kişi size eleştiri yapıyor, 1 kişi de ortaya konuşuyor" demişti. Ben de ona, "Sizde de 20 kişinin 20'si sizi övüyor. Ben de bunu anlamıyorum" demiştim" açıklamasını yaptı.

"Serdar Tatlı'nın hangi takımlı olduğunu biliyorum"

Hakem hatalarının arttığını söyleyen Mustafa Cengiz, Merkez Hakem Kurulu'nu da eleştirdi.

Galatasaray Başkanı Cengiz, "Uilenberg, yayıncı kuruluşta bir programa katılmıştı. "FIFA, VAR kuralını değiştirdi" dedi. Babel'in bana göre omuz hizasındaki pozisyonu. Bence milattır. Bir de Cenk Tosun'un pozisyonu var. Uilenberg, "Koltuk altının uzantısının üstü penaltı değil. Dirsek dahil penaltı" demişti. Cenk'in pozisyonunu görmemiştim. Bu arada ona da geçmiş olsun, sakatlandı. Adamın kolu kalkık vuruyor, iptal ettin. Yine malum hakem ve VAR devreye girdi. Verilmiş golü iptal ettirdi Suat Arslanboğa. MHK görevini yapmıyor! Bundan dolayı bana ceza vereceklerse versinler. Serdar Tatlı, rakibimizin fanatik taraftarı da olabilir. Hangi takımlı olduğunu biliyorum. Ama bir hakemin pozisyonunda duygusal davranıyorsa yazıklar olsun. Ben MHK'nın hakemleri idare edebileceğini düşünmüyorum, inanmıyorum" ifadelerini kullandı.

"Serdar Tatlı MHK'den ayrılsın"

Serdar Tatlı yönetimine eleştirilerini sürdüren Mustafa Cengiz, Merkez Hakem Kurulu'nu istifaya davet ederken, "MHK fonksiyonunu yitirmiştir. Serdar Tatlı'ya da yazık. Oradan ayrılsın. Üst üste 5 haftadır bize, 5 haftadır da rakiplerimizin lehine hata yapılmaz. Ben burada iyi niyet aramam, kötü niyet ararım" dedi.

Kulüpler Birliği'ne mesajı ve eleştirisi: Birlik yok

Kulüpler Birliği Vakfı'ndaki toplantılara katılmayan Mustafa Cengiz, "Hakemler insandır hata yapar diyorlar. Öyle bir bildiri imzalanmadı mı? Kulüpler Birliği diyorlar. Ama birlik değil. 3 takım şampiyonluğa, geri kalanlar küme düşmemeye oynuyor. Birlik olması mümkün mü? Bu yönetim kurulu nereden çıktı, bilmiyorum. Beni niye katıyorsun? Sen iç hukuku tüket, sonra FIFA'ya git. Tam tersini yapıyor. Şimdi başkan gitsin demiyorum ama seçim de olmadı. Ahmet Nur Çebi çalışıyor. Sağ olsun. Ama ben onaylamıyorum bazı davranışları" dedi.

"Nihat Özdemir karışıyorsa o da ayrılsın"

Mustafa Cengiz, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir'in hakem atamalarında etkisi olmadığını söylerken, "MHK şu anda kontrolü kaybetmiş durumda. Ben neden, 'Nihat Özdemir'in suçu yok' dedim. Başkan, şu atamayı yapın mı diyecek? Eğer Özdemir de diyorsa o da derhal görevinden ayrılsın." 

"Disiplin ve Tahkim kararlarına saygı duymuyorum"

Cengiz, kendisine verilen hak mahrumiyeti cezasının para cezasına çevrilmesini anlamlandıramıyor. Mustafa Cengiz bu konuda, "Bana 21 gün ceza verdiler. 3 maçın 2'si deplasmanda. Zaten dışarıda maç izlemiyorum. Adam benim cezamı kaldırıyor ve yerine 50 bin lira ceza veriyor. Galatasaray maçını 50 bin liraya izlemiş oldum. Demek ki Galatasaray'ın maçları çok değerli. Disiplin ve Tahkim Kurulu kararlarına maalesef saygı duymuyorum" açıklamasında bulundu.

"10 futbolcumuz orada olmalıydı!"

Mustafa Cengiz, verilen cezaların fazlalığına, "Galatasaray ve Fenerbahçe birçok ceza alıyor. Anadolu takımları o kadar ceza almıyor. Bizim taraftarımız daha fazla. Ayrı bir yayın hakkı sözleşmesi mi imzalayalım? " diyerek dikkati çekti. Şampiyonluk yarışı için mesaj verirken kendi futbolcularını da şu sözlerle eleştirdi:

"Galatasaray yarıştaysa, seyir değeri var. Bazılarını yarışta tutmaya devam etsinler. İp Galatasaray'ın elinde. Biz oynamalıyız. Yedlin orada sakatlandığında, başında 10 futbolcu olmalıydı. Bir golümüz verilmediğinde, 10 futbolcumuz itiraz etmeliydi!"

 

Cengiz'in şok sözlerinden sonra gözler Florya'da!
 

Futbolcularımız haysiyet ve şereflerini hatırlasınlar"

Futbolcularını eleştiren Cengiz, Galatasaray'da oynayan isimlerin 'ölümüne' oynaması gerektiğini anlattı. Cengiz, "Galatasaray'ın ayağa kalkması gerek. Özellikle futbolcuların haysiyet ve şereflerini hatırlamaları gerek. Türkiye'nin en büyük camiasını temsil ediyorlar. edlin sakatlığında 10 futbolcumuz orada olmalıydı. Golümüz iptal edince 10 futbolcu itiraz etmeli, sahanın altını üstüne getirmeli. Futbolcuların haysiyet şereflerini hatırlasınlar. Kendilerine oynamıyorlar. Türkiye'nin en büyük camiasındalar. Ölümüne oynamalılar" diye konuştu.

Mustafa Cengiz'in seçim açıklaması

Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz'in GS TV'deki konuşmasında başkanlığa devam etmeyeceği yönünde haberler basında yer almıştı. Seçim konusunda Mustafa Cengiz, "Pandemi var çekilemiyorum. Kayyum gelecek. Seçim yapamıyoruz. Şunu bilin ki ölümüne mücadele eden biri olarak mücadele ederim. Yeter ki seçimler açılsın" şeklinde konuştu.

 

Mustafa Cengiz kararını verdi! Başkanlık seçimi...
 

Beni 1 adım bile geri çektiremezler"

Mustafa Cengiz konuşmasını şu sözlerle noktaladı:

"Aslında çok doluyum. Ama kimsenin kalbini kırmak istemiyorum. Beni doğru söylemekten kimse men edemez. Milyonlarca Galatasaraylının kalbini kırıyorlar. Ben ölümüne mücadele edeceğim. Beni 1 adım bile geri çektiremezler. İddaa'da kaybet sonra yönetime küfret. Ayıp."

Senin için hazırladığımız haberler