Neymar'a inanılması güç ödemeler! Maçlardan önce...

28.11.2018 - 13:54 | Son Güncellenme: 28.11.2018 - 13:54

Futbolcu sözleşmeleri futbolseverler için her zaman büyük bir tabu olmuştur. Kimisi ev kirası yardımı alırken kimisine özel arabalar, özel çalışanlar ve daha birçok destekte bulunulabiliyor.

PSG forması giyen futbolcularda durum biraz ilginç. Football Leaks'te ortaya çıkan belgelere göre futbolculara maç öncesi ve sonrası taraftarı selamlamak için etik primi adı altında ödemeler gerçekleştiriliyor. Buna göre Thiago Silva bunun için aylık 30 bin euro alırken Edinson Cavani, Angel Di Maria gibi isimler 70 bin euro alıyor. Takımın süper yıldızı Neymar’ın ücreti ise takım arkadaşlarının çok üzerinde: 375 bin euro.

Brezilyalı yıldız ayrıca sezon boyunca teknik direktörün seçimlerini eleştirmezse yıllık ekstra 2.5 milyon euroyu da kasasına indiriyor. Ayrıca El-Cezire’den gelen röportaj tekliflerinin tamamını kabul etmek zorunda.

Irklarına göre oyuncu seçimi!

PSG ile ilgili bir diğer ilginç durum da altyapı oyuncularını gözlemleme metodu.  Fransız ekibinin altyapısında görev gözlemcilerin 2013 ile 2018 yılları arasında oyuncuları etnik kökenlerine göre sınıflandırdığı ortaya çıktı. Afrika’da doğmuş bir oyuncuyu kesinlikle kulübe kazandırmıyorlar. Gözlemci rapor kağıdında dört farklı seçenek bulunuyor; Fransız, Mağribli, Batı Hindistanlı, Siyah Afrikalı. Afrika oyuncu transfer etmeme nedenlerinden birinin oyuncuların gerçek yaşını bilememe olduğu iddia ediliyor. 2014’te o dönem 13 yaşında olan Yann Gboho isimli siyahi bir futbolcu gözlemci raporlarında çok iyi bir not alıyor. Ancak sırf siyah olduğu için transfer edilmiyor. PSG konuyla ilgili halihazırda kulüp içi bir soruşturma yürütüldüğünü açıkladı.

Sözleşmelerde ilginç oyun!

Premier Lig’de Mayıs 2015 ile Ocak 2018 arasında gerçekleşen 1400 sözleşme görüşmesinde menajerlerin hem oyuncuyu hem de kulübü temsil ettikleri ortaya çıkmış. Oysa birçok menajer aslında sadece oyuncuyu temsil etse vergiden kurtulmak için kulübü de temsil ettiğini gösteriyor. Normal şartlar altında menajer ödemelerini kulüpler oyuncunun maaşı üzerinden gerçekleştiriyor. Ancak böyle olunca oyuncu gelir ve gider vergisi ödemek zorunda kalıyor. Kulüp ise sosyal güvenlik vergisi ödüyor. Ama eğer bir menajer sadece kulüp için çalışırsa bu vergiler geçerli olmuyor, menajerlik ücreti normal işletme masrafı olarak kayda geçiyor.

Örneğin Vincent Kompany’nin 2012’de Manchester City ile yenilediği sözleşmede buna benzer bir durum yaşanmış. City, federasyona danışman olarak Kompany’nin babasını bildirmiş. Sözleşmede ise normalde Kompany’nin menajerliğini üstlenen Jacques Lichtenstein’ın imzası var. Fakat ne hikmettir ki bu ismin oyuncuyu değil kulübü temsil ettiği yazılı. Eğer Lichtenstein oyuncuyu temsil etse 2.3 milyon sterlinlik bir vergi ödemesi yapmak zorunda kalacaktı.

Yine Jose Mourinho’nun Chelsea’ye ikinci gelişinde benzer bir vaka yaşanıyor. Bilindiği üzere Mourinho’nun menajerliğini ünlü Jorge Mendes yürütüyor. Fakat sözleşmeye göre Mendes’in ücretinin %90’lık kısmı Chelsea’ye çalıştığı, %10’luk kısmı Mourinho’ya çalıştığı için verilmiş. Mendes’in avukatı Chelsea’ye bu %10’un da kalkması talebinde bulunurken İngiliz ekibi bunu kabul etmiyor.

Menajer, kulübü satın aldı!

Dünya futbolunun önde gelen menajerlerinden Pini Zahavi, 2015 yılında Belçika’nın Mouscron ekibini satın aldı. Belçika Futbol Federasyonu böyle bir durumdan memnun olmazken Aralık 2015’te statü değişikliğine giderek kulüplerin menajerlere bağlı olmaması gerekliliğine dair bir kural getirdi. Zira bu tarz durumlarda bir çıkar çatışması yaşanıyordu. Pini Zahavi bunun üzerine Ocak 2016’da kulübü sadece 10 euroya Latimer International Limited’e sattı. Şirketin sahibi Pini Zahavi’nin yeğeni Adar’dı. Bu sayede 2016-17 sezonu için kulüp lisansı almayı başardılar. Ancak ligin CEO’su Pierre François’nın 29 Eylül 2016’da Monaco Başkanı Vadim Vasilyev’e attığı mail gösteriyor ki Pini Zahavi hala kulüp yönetiminde söz sahibi. Söz konusu mailde kulübün satın alınması için Pini Zahavi ile pazarlık yapılması gerektiği bildiriliyor. Belçika polisi geçtiğimiz haftalarda bazı evlerde, federasyon binasında ve CAS’ta aramalar gerçekleştirdi. Mouscron’un son üç yılda aldığı lisanslarda ilgili kurumlarla yanlış bilgi paylaştıkları iddia ediliyor. Suçlamalar belgede sahtecilik ve yolsuzluk.

Ramos doping mi yaptı?

Real Madrid ve İspanya Milli Takımı kaptanı Sergio Ramos da belgelerden nasibini alanlardan. Deneyimli savunma oyuncusunun 2017’de Juventus ile oynanan Şampiyonlar Ligi final maçından sonra verdiği idrar örneğinde ağrıyı hafifletici etkisi olan Deksametazon maddesine rastlandı. Bu madde WADA tarafından yasaklı olsa da tek bir şartla kullanımına izin veriliyor. Kulüp doktorunun doping testi öncesi bu maddenin kullanımı için izin alındığını yetkililere bildirmesi gerekiyor. Aksi bir durumda ise sporcu doping yapmış sayılıyor.

Ramos örneğinde bu maddenin yetkililere önceden bildirilmediği detayı yer alıyor. Öyle ki UEFA konuyla ilgili maçtan iki gün sonra Ramos’tan yazılı bir açıklama talep ediyor. Ramos’un gönderdiği dört satırlık epostada kulüp doktorunun maçtan önce kendisini tedavi ettiği ve konuyla ilgili detayların raporda yer aldığı bilgisi veriliyor. Kulüp doktoru bu maddeyi verdiğini kabul ederken Ramos’un olaydan haberi olmadığını savunmuş. UEFA savunmayı kabul ederlen herhangi bir soruşturma açılmıyor. Yine Ramos’un bir Malaga maçı sonrası kuralları çiğnediği ve doping testinden önce duş aldığı iddia ediliyor.

Mert Elam / AJANSSPOR

Senin için hazırladığımız haberler