Nika'dan yeni Sergen Yalçın çıkar mı?

05.07.2020 - 13:26 | Son Güncellenme: 05.07.2020 - 13:31

Beşiktaş'ın transfer listesinde yer alan hatta bazı haberlere göre el sıkışılan genç Gürcü merkez orta saha Nika Ninua'yı masaya yatırdık. Beşiktaş taraftarının merakla beklediği yeni transferleri Nika Ninua hakkında araştırmaları devam ediyor. Bazı sosyal medya kullanıcılar Nika Ninua kimdir, bu sezon kaç gol attı gibi araştırmalar yaparken bazı kullanıcılar ise toplam kaç maç oynadı ve hangi takımlarda oynadı gibi araştırmalar yapıyor. İşte Nika Ninua hakkında tüm detaylar...

Nika'dan yeni Sergen Yalçın çıkar mı?

Ali BOZKURT - AJANSSPOR ANALİZ

Yeniden yapılanma içine giren siyah beyazlılar hem yerli hem de yabancı futbolcu tercihlerinde gelecek vaadeden isimleri kadrosuna katmaya çalışıyor. Nika Ninua'yı her yönüyle inceledik.

Doğum tarihi: 22 Haziran 1999 (21)
Boy: 1.86
Kilo: 73
Kullandığı ayak: Sol
Mevki: Merkez orta saha
Yan Mevki: Ön libero – On numara
Güncel Takımı: Dinamo Tiflis
Gelmesi beklenen takım: Beşiktaş
Ülke: Gürcistan
Güncel piyasa değeri: 900 bin Euro
Sözleşme bitiş tarihi: 31.12.2020
Oynadığı toplam maç: 95
Attığı gol: 14
Yaptığı asist: 15

21 YAŞINDA ŞAMPİYON KAPTAN

Nika Ninua, 22 Haziran 1999 Tiflis doğumlu. Gürcü oyuncu, merkez orta saha olarak oynuyor.

1 metre 86 santimetre boyundaki Ninua, Dinamo Tiflis forması giyiyor ve sözleşmesi 31 Aralık 2020'de bitiyor.

21 yaşındaki Gürcü, Gürcistan U17, U19 ve U21 milli takımlarında oynadı.

A takımda ise hiç yer almadı. Gürcü orta saha bu sezon ligde geride kalan 4 hafta sonunda 1 maçta sahaya çıkarken 1 gol attı.

Geçen sezon ise tüm kulvarlarda çıktığı toplam 37 maçta 8 gol ve 11 asistlik katkı sağlarken, lig şampiyonluğu yaşadı.

Genç oyuncu geçen sezondan bu yana takım kaptanlığı görevini üstleniyor.

FİZİK VAR MÜCADELE YOK!

1.86 m boy ve 73 kg ağırlığında olan Nika Ninua, fiziksel olarak kuvvetli ama buna karşın ikili mücadeden kaçan bir merkez orta saha. 

Bu anlamda yeni tipten ziyade eski tip oyun kurucu profili çiziyor.

HAVA TOPUNA ÇIKMIYOR

Duran ve yan toplarda iyi pozisyon alan Ninua, sıçrama konusundaysa sıkıntılı. Yani hava topu mücadelesine girmemeyi tercih ediyor. Bunun yerine rakibin indirdiği topları kovalamayı tercih ediyor. Bu konuda kendisini geliştirmesi kaçınılmaz. Maç maç bakıldığında ufak bir gelişim de söz konusu ama Süper Lig için daha fazlasını yapması şart.

MÜKEMMEL İYİ BİR SOL AYAĞI VAR

Sol ayağından ekmek yiyor. Mükemel bir sol ayağı var. Bu anlamda eğer gelirse efsane sol ayak Sergen Yalçın'ın sempatisini kazanması zor olmaz. İyi bir top dağıtıcı olmanın yanı sıra iyi de şutlar çıkartıyor. Mesafe de tanımıyor. Serbest vuruşlardan da goller kaydetti. Topa baskı kurma konusunda iyi bir görüntü veren Gürcü, takımı atağa çıkarmakta sıkıntı yaşamıyor.

Ninua'nın en etkili özelliği pas kabiliyeti.  Adrese teslim pasları, kilit pasları, takımı atağa çıkaran paslar ve oyunun yönünü değiştiren paslar konusunda mahir.

DOLDUR-BOŞALTI DA İYİ YAPAR

4 sezondur A takımda oynayan 21 yaşındaki Ninua, esasen 'tercrübeli' sayılacak bir genç oyuncu! Hücuma odaklanan bir merkez orta saha olarak, kapanan takımlara karşı iyi bir kilit kırıcı.  Bu anlamda savunma arkası pasları en önemli marifetlerinden biri. Kanat oyuncularını da iyi besleyen bir merkez.  Özellikle çizgiden içeriye orta açmayı seven bek veya kanat oyuncuları Ninua ile çok pozsiyon bulur.
Sisteme sadakatin düşük olduğu Süper Lig'de Ninua, doldur-boşalt oyunu için kullanışlı bir isim. Bir serbest vuruş, korner veya şişirme topla son dakika gollerinin üretimine katkı sağlayabilecek bir isim.

ACELE ETTİĞİNDE DENGEYİ BOZUYOR

Türkiye'de savunmadan oyun başlatma konusunda sıkıntılar vardır. Ninua bu konuda savunmacıların açığını kapatmaya hevesli bir oyuncu ama baskıya karşı direnci az olduğundan çok iyi ayağı olsa da en fazla hatalı pası bu bölgede yapıyor. Üçüncü bölgedeki pas kayıplarının temel nedeniyse takım arkadaşlarının yerleşmesini beklemeyen aceleciliği...

Tezat durumlar da söz konusu. Topu ayağından geç çıkardığı anlarda da rakip savunmaların yerleşmesine olanak tanıyor. Şut çekmeye hazırlanırken, birden yaptığı karar değişiklikleri top kayıplarına neden oluyor. Haliyle kendi takımının da dengesini bozuyor.
Ninua'nın ne zamanlama konusunda kendisini gözden geçirmesi elzem.

ÖZGÜVEN VE HIZ DÜŞÜK SEVİYEDE

Takımın kaptanlığını üstlenmiş olsa da oyun liderliği açısından daha alması gereken bir yol var. Genel bir sorumluluk almaktan ziyade pas ve şutlarına güveniyor. Özgüvenini tam sağlayabilmiş değil. Oysa bunun için gerekli fiziğe ve tekniğe sahip. Hücum hattında başlayan savunma aksiyonlarına dönünce profili düşüyor. İkili mücadelede çok zayıf. Zorlu rakiplere karşı çabuk pes ediyor ve bu durumda da oyundan kopabiliyor. Özellikle dikine hücum eden rakiplere karşı zorlanıyor.

Merkez orta saha olarak çok hızlı düşünmesi ve hareket etmesi gerekiyor. Nika Ninua’nın hızını artırması gerekiyor. Hızının düşük kalmasında pozisyonlara konsantre problemi önemli bir etken. Zamanında hareket etmediği için sonradan hızlanması sonuç vermiyor çünkü pozisyonu kaybediyor.

SONUÇ

Nika Ninua, tekniği iyi ama iyi fiziğine rağmen mücadelesi zayıf bir merkez orta saha. Bu da bugün futbolda aranan modern oyun kurucu tipinin karşıtı bir profil. Yani tek yönlü bir orta saha. Henüz 21 yaşında bir oyuncu olarak bunu düzeltme şansı var. Buna güvenilirek alınırsa aynı zamanda bir yatırım hüvviyeti de kazanır.

Ama Türkiye'nin bu anlamda iyi bir karnesi yok. Beşiktaş, Pedro'yu da bu manada transfer etmiş ama dünya futboluna bir yıldız stoper kazandıramamıştı.

Bugün itibarıyla Ninua hücumda etkili ama takım savunmasında sizi eksik bırakacak bir futbolcu.

Savunmaya destek olmak zorunda kaldığında yarardan çok zarar da verebilir.

21 yaşında Dinamo Tiflis'in kaptanlığını yapmış ve de şampiyonluk yaşamış bir isim olan Nika Ninua için en büyük muammalardan biri de Gürcistan A Milli Takımı forması giymemiş olması.  Avrupa'dan da oyuncuya ciddi bir ilgi olmaması da bir başka dikkat çeken nokta.

Beşiktaş bu oyuncuyu illa alacaksa medyada telafuz edilen 1 milyon Euro bonservis bedelinin çok yüksek olduğunu belirtmek lazım. Bu yatırım dörtte bire yapılırsa, denemeye değer olabilir ancak...

Frikiklerindeki başarısı ve mükemmel sol ayağıyla yeni bir Sergen Yalçın çıkar mı?

Modern futbol artık koşan, ısıran Sergen Yalçın'lar istiyor... 

Senin için hazırladığımız haberler