O soruna dikkat çekmişti! Tam 6 ay oldu...

16.06.2020 - 12:27 | Son Güncellenme: 16.06.2020 - 12:35

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, daha önce Ajansspor'ur gündeme taşıdığı stopajların (vergi kesintisi) iadesindeki gecikmeye değinerek, bunun amatör branşlar için büyük sıkıntı yarattığını söyledi.

O soruna dikkat çekmişti! Tam 6 ay oldu...

Barış ŞEHİRLİOĞLU-AJANSSPOR

Koç, dün akşam FB TV'de katıldığı yayında koronavirüs salgınının sadece futbolu değil, sporun tüm branşlarını olumsuz etkilediğinin bir kez daha altını çizdi. Koç, Türkiye Futbol Federasyonu ile yayıncı kuruluş arasında problemler olduğunu ve şu anda paraların ödenmediğini anlatırken, amatör branşlarda yaşadıkları sıkıntıya da dikkat çekti.

Eskiden 7 günde alınıyordu

Devlet, profesyonel futbolda yapılan transfer harcamalardan alınan vergiyi, amatör branşlara harcanmak koşuluyla kulüplere iade ediyor.

Ancak Ocak ayından bu yana söz konusu iade gerçekleşmedi. Bu noktaya dikkat çeken Koç, daha önce 7 gün içinde yapılan iadenin şu ana kadar yapılmadığını ve sürenin uzatıldığını söyledi. 

Koç, bunun kendilerini zorladığın belirterek, "Cumhurbaşkanı'mızın başlattığı ve bana göre devrim niteliğinde olan stopaj konusu vardı. Futbolda harcadığımız paraların stopajı 7 gün içinde amatör branşlar için kulüplere veriliyordu. Bu sistemi Ocak ayında yeniden yapılandırdılar. 6 ay geçti. Yeni yapılandırmayı bilmiyoruz. Önümüzdeki sezon bütçelerini yapıyor ama stopaj konusunu bilmiyoruz. Şirket takımlarıyla mücadele etmemiz çok daha zor" dedi.

Özellikle vergisini hemen ödeyen kulüplerin iade almaması büyük handikap oluşturuyor. Fenerbahçe Kulübü de stopajı düzenli ödeyen kulüpler arasında yer alıyor. Stopajını ödemeyen kulüpler zaten iadeyi alamıyor.

Yüzde 20 kulüp yüzde 20 futbolcu

1 Kasım 2019'dan itibaren geçerli olmak üzere yapılan değişiklik sonrası kulüpler, futbolcuların kazandığı para üzerinden yüzde 20 stopaj yaparak devlete ödeme yapmak zorunda. 500 bin liralık geliri aşan futbolcuya düşen pay da yine yüzde 20. Kulüpler fiilen ödedikleri yüzde 20'lik stopajın karşılığı olan parayı devletten amatörlere harcanmak üzere geri alıyor.

Diğer yandan oyuncular her ne kadar yüzde 20'lik bir stopaj ödese de onlar kulüplerle yaptıkları anlaşmalarda ceplerine girecek 'net ücret'i gözetiyor. Yani bir futbolcu eline 100 lira geçmesini istiyorsa, kulübe 167 liraya imza atıyor. Bu tutarın içinde hem kulübün hem de kendisine düşen vergi payı bulunuyor. 67 liralık verginin yarısını kulüp yarısını da oyuncu ödüyor.

Ajansspor konuyu 6 Mayıs'taki haberiyle gündeme bu şekilde getirmişti.

Senin için hazırladığımız haberler