Ofsayt kuralı değişiyor!

02.01.2020 - 16:08 | Son Güncellenme: 02.01.2020 - 16:08

VAR sistemiyle birlikte milimlik ofsayt kararları tartışma yaratınca FIFA harekete geçti. Futbolun patronu ofsayt kuralında radikal bir değişim üzerinde çalışıyor. Son kararı verecek olan IFAB'a sunulması planlanan yeni kural şöyle:

VİDEO Yardımcı Hakem olarak bilinen VAR sisteminin milimlik farklarla golleri ofsayt saymasına yönelik tepkiler artınca, FIFA konuya el atma kararı aldı.

İngiliz The Times gazetesi yazarı Martyn Ziegler, FIFA’nın ofsayt kuralını değiştirebileceğini yazdı. Buna göre FIFA, IFAB’a yapacağı öneride ofsaytta ‘gün ışığı’ kriterini getirmeyi istiyor. Yani hücum eden takım oyuncusuyla savunma yapan takım oyuncusunun arasından gün ışığı sızacak kadar bir boşluk olduğunda ofsayt kararı verilecek.

Söz konusu değişiklik hayata geçerse artık dirsek, kafa, ayak, burun vs, herhangi bir uzvun önde olması ofsayt için yeterli olmayacak. Düşünülen yeni kararda iki rakip oyuncunun vücutlarının birbirinden tamamen kopması esas alınacak. 1 Ocak’ta Premier Lig’de oynanan Burnley-Aston Villa maçında konuk ekibin Villa Grealish ile attığı gol VAR’da iptal edilmişti. Ekrana gelen kararda, Villa’lı oyuncu topuk farkıyla ofsaytta gözüküyordu. Bu karar da taraflı çoğunluk tarafından tepki çekmişti. Bu tür ‘milimlik ofsayt’ kararları futbolseverler arasında pek hakkaniyetli bulunmuyor. Ofsayt konusunda karar merci olan IFAB, 29 Şubat’ta toplanacak. (Ajansspor)

Senin için hazırladığımız haberler