Olimpiyat İrem'in mi Kübra'nın mı hakkı?

09.03.2020 - 16:25 | Son Güncellenme: 09.03.2020 - 16:25

Olimpiyat İrem'in mi Kübra'nın mı hakkı?

Taekwandoda İrem Yaman krizi yaşanıyor. Milli sporcu, Olimpiyat hakkının elinden aldığını savundu. Yaman, puanının daha yüksek olduğu halde yerine Hatice Kübra İlgün’ün gönderildiğini savundu.

 

Peki bu noktaya nasıl gelindi?

Türkiye Taekwondo Federasyonu, 23 Ekim 2019’da Olimpiyat kotalarına dair bir açıklama yaparak, kriter değişikliğini ilan etti.

 

Söz konusu açıklama şu şekilde:

“06-07 Aralık 2019 tarihleri arasında Rusya’nın Moskova kentinde yapılacak olan Grand Prix Final Müsabakası sonrası hangi ülkelerin 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’na kota alacağı açıklık kazanacaktır. Kotalar sporcuların adına değil, ülke adına verilmektedir. Olimpik Sıralamada ilk 5’te tek sporcumuz bulunan sıkletlerde, sakatlık durumu hariç, ilk 5’de yer alan sporcu 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda ülkemizi temsil edecektir.

İlk 5’te birden fazla sporcumuz bulunan sıkletlerde ise Aralık ayında Rusya’da yapılacak olan Grand Prix Final Müsabakası’nda daha başarılı olan sporcu, puan durumuna bakılmaksızın ülkemizi Olimpiyat Oyunları’nda temsil edecektir.

 

İki Sporcumuzun Grand Prix Final Müsabakası’nda aynı sonucu elde etmesi durumunda ise (her iki sporcunun da aynı turda elenmesi); sporcularımız 2020 yılı Şubat ayında İsveç’te yapılacak Başkanlık Kupası Taekwondo (G2) müsabakasına Olimpik sıklet olan -57 Kg’da katılacaklardır. Seçme niteliği taşıyacak bu müsabakada fazla puan alan sporcu ülkemizi Olimpiyat Oyunları’nda temsil edecektir. Eşitlik durumunda federasyonca tekrar seçme yapılacaktır. Ancak seçilen sporcunun sakatlığı durumunda, diğer sporcu 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunlarında ülkemizi temsil edecektir.”

 

Ve 9 Aralık’ta iki sporcu Moskova’da iki ay yıldızlı sporcu, İrem Yaman ve Hatice Kübra İlgün karşı karşıya geldi. 57 kilo mücadelesinde kazanan Kübra oldu ve Olimpiyat hakkını elde etti. Moskova Grand Prix’ine giderken İrem, Hatice’den 45 puan öndeydi. Hatice, İrem’i yenerken finale de çıkarak puanlarını artırdı.

 

Ajansspor’un elde ettiği bilgiye göre iki sporcu da Moskova Grand Prix’inin Olimpiyat için belirleyici olacağını belirten talimat değişikliğinde mutabık kaldı.Yani İrem’in bir itirazda bulunacaksa Moskova’dan önce ortaya çıkması gerekiyordu.

 

İrime Yaman, Ocak 2020 puanlarında Hatice’yi geçtiğini ve dolayısıyla Olimpiyat hakkına sahip olduğunu savundu. Buna karşın Şubat ayında İrem Yaman dünya dördüncüsü olurken Hatice Kübra İlgün, dünya ikincisi oldu.

 

Uluslararası Tekvando Federasyonu, ilk 5 içinde iki sporcusu olan ülkelere için seçim hakkını ve biçimini yerel federasyona bırakıyor. Türkiye, tekvandoda ilk defa aynı kiloda iki sporcusuyla ilk 5’te yer aldı. Bu durumda kimin gideceğini de federasyon belirledi. Federasyon da kriter olarak Moskova Grand Prix’isini koydu.

AJANSSPOR-ÖZEL

Senin için hazırladığımız haberler