Jonas Svensson: DNA'mda Şampiyonluk Var

İsa Kethüda
07.08.2022 - 13:24 | Son Güncellenme: 07.08.2022 - 13:32

Süper Lig takımlarından Adana Demirspor'un Norveçli futbolcusu, Jonas Svensson, Ajansspor'a özel açıklamalar yaptı. Svensson, "DNA'mda şampiyonluk var" dedi.

Jonas Svensson: DNA'mda Şampiyonluk Var

Burhan Can TERZİ - ÖZEL RÖPORTAJ

Süper Lig'in yükselen yıldızı Adana Demirspor'un Norveçli futbolcusu, Jonas Svensson ile buluştuk. Tecrübeli sağ bek ile hem Türk futbolunu hem Adana Demirspor'u hem de Beşiktaş ve Galatasaray'a transfer olan takım arkadaşlarını konuştuk. 

Jonas Svensson ile çok keyifli bir röportaj yaptık. Svensson bir Norveçli disiplinine, bir Türk sıcaklığına ve içtenliğine, bir Adanalı misafirliğine sahip. Söyleşi boyunca geçirdiğimiz vakit boyunca ben Svensson'u bu şekilde gözlemeledim. Ayrıca cevap olsun diye cevap vermiyor, soruyu çok iyi dinliyor, hatta birkaç defa da bize düzeltmelerde bulundu. İşte böyle futbolcular gazetecileri de her zaman sevindirir. Svensson, Rosenborg'da parlayan, Az Alkmaar'da kendisini Avrupa ispatlayan, şimdi de Adana Demirspor ile zirveyi hedefleyen istikrarlı bir savunmacı. Svensson ile Türk futbolundan, Norveçli beklere, Fredrik Midtsjö'den Wout Weghorst'a birçok konuyu konuştuk..  

"Çok daha zor bir sezon geçireceğimize inanıyorum"

- Oynadığı ligler ve Türkiye Ligi'ni karşılaştırdığını nasıl bir değerlendirme yaparsın?


Türkiye'yi oynadığım diğer liglerle kıyasladığım zaman, takımların birbiri arasındaki seviyenin çok az olduğunu söyleyebilirim. Bütün maçlar birbirine çok yakın geçiyor ve zorluk derecesi hemen hemen hep aynı. Bu tabelanın en alt sırasındaki takımla oynadığınız zaman bile bu şekilde. Hollanda'da açıkçası oynadığım zamanlarda bazı maçları daha başlamadan önce kazanacağınızı tahmin edebiliyordunuz. Bu farklılık vardı. Ama Türkiye'de aradaki barem çok kısa diyebilirim. Bu sene daha da zor olacağına inanıyorum. Pek çok takım yeni transferler yaptı. Yeni hocalar geldi. Çok daha zor bir sezon geçireceğimize inanıyorum.

"Türkiye'de oynayan Linnes ve Sörloth ile görüştüm"

- Adana Demirspor çok iyi bir yapılanmaya gitti, Balotteli, Belhanda gibi yıldızları transfer etti ve bu yapı da olumlu sonuç verdi. Svensson, Adana Demirspor'a gelirken referans aldığı futbolcular oldu mu?


Milli Takıma gittiğimizde özellikle, bütün arkadaşlarımdan oynadığı liglerle ilgili bilgi ediniyorum. Birbirimiz arasında sürekli konuşuyoruz. Bütün Norveçli arkadaşlarımla konuştum diyebilirim. Ve Türkiye'de oynayan Linnes ve Sörloth ile görüştüm gelmeden önce. Kendileri benim çok yakın arkadaşlarım. Kendileri bana buranın insanından, yaşamdan, pek çok güzel şeyden bahsettiler. Sonunda haklı çıktılar.

"Türkiye'de ofansif futbol oynanıyor"

- Omar, Linnes, Svensson... Norveç Milli Takımı'nın 3 sağ beki Türkiye'ye transfer edildi. Ülkemizde bir bek ihtiyacı da gözüküyor. Ligdeki savunma anlayışını nasıl değerlendirir?


Karamgümrük'ten Vegar Hedenstad unutmayalım. Türkiye'de genel olarak beğenilme ve tutulma sebeplerimizden biri oyuna tamamiyle sadık olmamız ve sonuna kadar mücadele etmemiz diyebilirim. Türkiye'de ofansif futbol oynanıyor. Takımların ofanslarında çok kaliteli oyuncular var. Bir şekilde onlara destek olmanız ve yardımcı olmanız isteniyor. Her ne kadar hücuma katkı yapmanız gerekse de savunmayı da elden bırakmamalısınız bek oyuncusu olarak. Bizim burada başarılı olmamızın sebebi de oyunu iki taraflı oynamamız. İskandinav oyuncuların oyuna sadık kalması ve çalışma prensibi.

"Benim büyüdüğüm yerde sadece şampiyonluk sizi mutlu eder"

- Svensson kamp dönemini nasıl ve bu sezonki şampiyonluk durumunu nasıl değerlendirir?

Evet bu sene çok iyi transferler gerçekleştirdik. Takımımız güçlendi diye düşünüyorum. Benim büyüdüğüm yerde sadece şampiyonluk sizi mutlu eder. Benim DNA'da bu var. Geçen sezon çok iyi performanslarımız olmasına rağmen sezonu 9'uncu sırada tamamladık. Bu sene yapmamız gereken performansı aynı seviyede tutabilmek, koruyabilmek. Çünkü şampiyonluk çok zor bir olay. Başarabilmek için aynı seviyede kalmak, şampiyonluk isteyen takımların hepsiyle mücadele etmemiz gerekiyor.

"Fredrik Midtsjö çok iyi bir oyuncu"

- Galatasaray'ın yeni transferi Fredrik Midtsjö ile hem AZ Alkmaar'dan hem de Norveç Milli Takımı'nda arkadaşsınız? Neler söyleyeceksiniz?

Hem de Rosenborg... 14 yaşından beri kendisiyle oynuyorum. Öncelikle tamamiyle bir orta saha oyuncusu diyebilirim. Kompakt bir orta saha. Çok iyi bir oyuncu kendisi. Transfer olduğu takıma da katkı sağlayacaktır. Hollanda Ligi'nin benim için en iyi orta saha oyuncularından biriydi. Kendisiyle ilk eve taşındığımızda 16 yaşındaydık. 10 seneyi aşkın süre boyunca kendisiyle hep takım arkadaşı olduk. Fakat bu sefer birbirimize rakip olacağız. Ama inanıyorum ki çok başarılı olacaktır.

"Weghorst sahada yüzde yüzünü veren bir oyuncu"

- Bir başka takım arkadaşı Weghorst da Beşiktaş'a transfer oldu? Onunla ilgili neler söylersin?

Çok iyi bir oyuncu olduğunu söyleyebilirim öncelikle. Çok çalışkan. Kendisiyle oynadığım süre boyunca onunla oynamaktan hep keyif aldım. Sahada yüreğini sonuna kadar ortaya koyan bir karakteri var. Türkiye'de de uyum sağlayacağına inanıyorum. Çünk Türk mentalitesine çok uygun. Sahada yüzde yüzünü veren bir oyuncu. Gittiği takıma da uyum sağlayacağına inanıyorum.

Geçen sezonki performansı

Adana Demirspor ile olan sözleşmesi 2024 yılına kadar devam eden sağ bek oyuncu, geçen sezon forma giydiği 35 maçta 2 asist kaydetti.

Senin için hazırladığımız haberler