Pandemi İzolasyon Takip Projesi nedir?

09.04.2020 - 12:00 | Son Güncellenme: 09.04.2020 - 12:02

T.C. İletişim Başkanlığı, Pandemi İzolasyon Takip Projesi’nin hayata geçirildiğini açıkladı. Peki İTP ne işe yarıyor? Salgının azaltılması ve hastaların izolasyonu için ne gibi önlemler var? İşte detaylar...

Pandemi İzolasyon Takip Projesi nedir?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca geçtiğimiz günlerde Pandemi İzolasyon Takip Projesi’nin hayata geçirileceğini açıklamıştı. Proje bugün itibariyle hayata geçirildi.

Projenin ana planı pozitif vakaların hem kendilerinin hem yakınlarının hem de bütün bir toplumun sağlığı için gerekli izolasyon kurallarına uyup uymadıklarının takip edilmesi olarak gösterildi.

Proje ile birlikte Covid-19 riski nedeniyle evde izolasyon altında bulunması gereken kişiler evlerini terk ederse telefonlarına uyarı mesajı gelecek. Bununla birlikte otomatik çağrı teknolojisi aracılığıyla bu kişilerle anında iletişime geçilip kendilerinden izolasyon altında bulunmaları gereken yere dönmeleri istenecek. Eğer bu kişiler uyarıları dikkate almazsa durum ilgili emniyet birimleriyle paylaşılacak, gerekli idari önlem ve yaptırım uygulaması sağlanacak.

Bu projeyle birlikte salgının büyük oranda azaltılması hedefleniyor. Karantina altındaki kişilerin ve bölgelerin hareketliliği gözlemlenebilecek, salgının yayılmasını önleyici analizler yapılabilecek.

Proje kapsamında elde edilen veriler salgınla mücadele dışında hiçbir amaçla kullanılmayacak ve salgın riski sona erdiği tarihte imha edilecek. Verilerin başka hiçbir amaçla kullanılamaması devlet güvencesinde olacak ve sistemin güvenliği sıkı bir şekilde kontrol edilecek.

Senin için hazırladığımız haberler