Petrol fiyatları ilk kez bu seviyelere düştü

21.04.2020 - 00:20 | Son Güncellenme: 21.04.2020 - 00:21

Petrol fiyatları ne kadar, benzin fiyatları düştü mü, mazot fiyatları düştü mü, güncel petrol fiyatları, ilk kez sıfırın altına mı düştü, ne kadar oldu, zam mı geldi, vergi artışı mı geliyor, petrol 2020 fiyatı ne kadar, ABD petrol fiyatı neden düştü, Türkiye'nin avantajına mı oldu ve daha fazlası detaylar haberimizde...

Petrol fiyatları ilk kez bu seviyelere düştü

Sozcu.com.tr’ye konuşan eski BOTAŞ Gaz Alımı Daire Başkanı Ali Arif Aktürk, Batı Teksas petrolünde eksi fiyatların görülmesinin ABD’de stokların tamamen dolması ve petrol depolayacak bir tanker bile kalmamasıyla ilgili olduğunu belirtti. Arz fazlası olduğunu ve depoların dolduğunu, üretilen her yeni varil petrolün bir sorun haline geldiğini belirten Aktürk, ABD dışında birçok ülkede de depoların dolduğunu, ülkelerin petrol depolayacak yer aradığını söyledi.

Mayıs vadeli ham petrol kontratlarının fiyatı, daha önce benzeri görülmemiş bir işlem gününde, 1946 yılından bu yana görülen her düşük fiyatın da altına inerek değerinin tümünü kaybetti. Batı Teksas petrolünün (WTI) işlem gördüğü piyasa, kontratın sıfır seviyesinin altında fiyatlanmasına izin verileceğini kaydetti. Bu ekstrem hareket, tüm dünyada hükümetlerin koronavirüsün yayılmasını engellemek için kısıtlamaları genişletmesi ile birlikte endüstriyel ve ekonomik faaliyetin durma noktasına gelmesi sonucu, ABD petrol piyasasının nasıl aşırı arz durumuna geldiğini gösteriyor. OPEC + koalisyonunun bir hafta önce daha önce benzeri görülmemiş miktarda üretim kısıntısına gitmesi de, küresel talebin üçte birinin erimesinin ardından biraz geç kalmış bir hareket olarak kaldı.

Pazartesi günü, teknik bir tuhaflık, traderların yarın vadenin dolmasından önce Mayıs kontratından hızla çıkması ile birlikte, fiyattaki sert düşüşün abartılı hale gelmesine yol açtı. Sonraki ayın kontratı ise yüzde 12 düşerek varil başına 22.05 dolara geriledi ve bunun sonucu Mayıs ve Haziran vadeli WTI kontratları arasındaki fiyat farkı 20 doların üzerine çıktı

New York'ta, Mayıs teslimatı WTI eksi 40.32 dolara kadar düştükten sonra eksi 37.63 dolardan kapandı. Kontrat böylelikle, 2. Dünya Savaşı'nın hemen ertesi olan 1946'dan bu yana aylık veri grafiklerin devamı da dikkate alındığında tarihin en düşük seviyesini işaret ediyor. Brent petrolü yüzde 8.9 düşerek varil başına 25.57 dolara indi.

Senin için hazırladığımız haberler