Riekerink'ten Karapınar'a! Şans yüzlerine güldü...

10.06.2020 - 11:58 | Son Güncellenme: 10.06.2020 - 12:01

Fenerbahçe, Süper Lig'de geri kalan 8 hafta için Pro Lisansa sahip Tahir Karapınar ile anlaştı. Karapınar sezon bitimiyle birlikte altyapıda görev almaya başlayacak. Jan Olde Riekerink de Galatasaray'da buna benzer bir yoldan geçmişti.

Riekerink'ten Karapınar'a! Şans yüzlerine güldü...

Mert ELAM - AJANSSPOR ANALİZ

Fenerbahçe’nin kalan 8 hafta için Tahir Karapınar ile anlaşması akıllara Galatasaray’ın Jan Olde Riekerink hamlesini getirdi.

Hollandalı antrenör 19 Şubat 2016’da Galatasaray Alt Yapı Sorumlusu olarak göreve başladı. 2007’den bu yana altyapılarda görev alan Riekerink, sarı kırmızılı ekibin altyapısını canlandırmak için gelmişti ancak evdeki hesap çarşıya uymadı. Dönemin teknik direktörü Mustafa Denizli ile yollar ayrıldı ve Riekerink hiç beklemediği şekilde kendini bir anda Galatasaray A Takımı’nın geçici teknik direktörü olarak buldu. O dönem Pro Lisansa sahip olması bu kararda bir hayli etkiliydi.

Riekerink A takım seviyesinde en son 2003-2005 yılları arasında Emmen teknik direktörlüğü yapmış ve kariyerinin geri kalan kısmını alt yapıya adamıştı. 2011-2015 yılları arasında Çin Milli Takımı’nın alt yaş kategorilerinde görev aldı.

Riekerinkli Galatasaray o dönem mutlak Avrupa kupalarına katılım hakkı elde etmeliydi zira UEFA’dan men cezası gelmişti. Ligde şampiyonluk yarışına erken veda eden sarı kırmızılılar için tek çare Türkiye Kupası’ydı. Finalde Fenerbahçe’yi 1-0 mağlup ederek büyük bir başarı elde ettiler. Kariyerinin ilk kupasını kazanan Riekerink böylece kalıcı teknik direktörlüğe getirildi.

Ertesi sezona Beşiktaş karşısında elde edilen Süper Kupa zaferi ile başlansa da ligde işler iyi gitmeyince 14 Şubat 2017’de görevine son verildi.

57 yaşındaki antrenörün görevine altyapıda devam etmesi beklenebilirdi fakat Galatasaray onunla temelli olarak yollarını ayırdı. Asıl görevi olan altyapıda 1 ay çalışabilen Riekerink aslında şanslıydı zira normal şartlar altında adının Galatasaray Teknik Direktörlüğü için geçmesi mümkün değildi. Sadece doğru zamanda doğru yerdeydi.

Alt yapıdan üst yapıya değil üst yapıdan altyapıya!

Fenerbahçe’de Tahir Karapınar da Riekerink ile benzer kaderi paylaşıyor. Ancak tersten...

Karapınar, Riekerink’in aksine önce A Takım’da görev alacak ve sezon sonunda alt yapıdaki görevine başlayacak.

Büyük bir sürpriz olmazsa onun gelecek sezon teknik direktörlük koltuğunda oturması beklenmiyor. Fenerbahçe o koltuk için Erol Bulut, Nenad Bjelica, Abdullah Avcı, Sergey Rebrov gibi isimlerle temasını sürdürüyor.

Tahir Karapınar da normal şartlar altında Fenerbahçe’nin teknik direktör adaylarından biri olamazdı. Fakat şartlar uygundu. Bir kere Fenerbahçe Pro Lisansa sahip bir antrenör arayışı içerisindeydi. Aynı zamanda alt yapıda bir kez daha revizyona gidilmesi gündemdeydi. Bu iki şarta uyan Karapınar böylelikle Fenerbahçe’de görev almaya başladı.

53 yaşındaki antrenörün son teknik adamlık deneyimi 2014 yılına dayanıyor. Manisaspor 2013-14 sezonunun sonunda Kemal Özdeş’le yollarını ayırırken göreve yardımcısı Karapınar getirildi. Kendisi son olarak 2017-18 sezonunda Konyaspor’da Mehmet Özdilek’in yardımcılığını üstlenmişti.

Tahir Karapınar Fenerbahçe’nin başındaki ilk idmanına dün çıktı. Önünde zorlu bir sınav var. Ligde şampiyonluk şansı pek fazla olmasa da tıpkı Riekerink’in Galatasaray’da yaptığı gibi Türkiye Kupası zaferiyle birlikte tatsız geçen sezonun kupayla noktalanmasını sağlayabilir.

(Tahir Karapınar kimdir?)

Senin için hazırladığımız haberler