Rekabet Kurulu'nda BeINSports'un Maç Özetlerine Tedbir

Orhan Gülek
01.10.2022 - 00:11 | Son Güncellenme: 01.10.2022 - 00:30

Rekabet Kurulu, Süper Lig yayıncısı BeINSports'un maç özetlerini dağıtırken diğer yayıncılar arasında ayrımcılık yaptığını kararlaştırdı. İşte detaylar...

Rekabet Kurulu'nda BeINSports'un Maç Özetlerine Tedbir

AJANSSPOR - HABER

Rekabet Kurulu (RK), BeINSports hakkında geçici tedbir kararı verdi. Rekabet Kurumu, tarafından yapılan yazılı açıklamada BeINsports'un sahip olduğu Süper Lig ile TFF 1. Lig maçlarının haklarını elinde bulunduran Krea İçerik Hizmetleri ve Prodüksiyon AŞ hakkında, diğer yayıncılar arasında ayrımcılık yaptığı gerekçesiyle geçici tedbir kararı verdi.

Rekabet Kurulu toplandı ve kararını verdi

Konuya ilişkin dün toplanan Rekabet Kurulu, haber amaçlı görüntülerle maç özetlerinin diğer yayın kuruluşlarına eşit şekilde sunulmadığı yönündeki başvuru şikâyetini ele aldı. Kuruldan konuya dair yapılan yazılı açıklamada, "Krea İçerik Hizmetleri ve Prodüksiyon AŞ’nin münhasıran sahip olduğu Türkiye Süper Lig ve 1. Lig futbol müsabakaları yayın hakları kapsamında 'haber amaçlı görüntüler' ve 'geniş özet görüntüleri' başta olmak üzere, alt yayın haklarını diğer yayın kuruluşlarına ayrımcı bir şekilde sunduğu iddiasına yönelik olarak 4054 sayılı Kanun’un 9. maddesi kapsamında geçici tedbir uygulanmasına ilişkin 29.09.2022 tarihinde yapılan Rekabet Kurulu toplantısında 22-44/652-281 sayı ile aşağıdaki nihai karar alınmıştır" denildi.

Ayrımcı tutuma karşı geçici tedbir 

Tedbir kararı, “haber amaçlı görüntüler” ile “geniş özet görüntülerinin” aynı anda yayınlanması yönünde verildi. Geniş özetler 35, haber amaçlı daha kısa görüntüler ise 45 dakika sonra yayınlanabiliyordu. Böylece “geniş özeti” yayınlayan yayıncı kuruluş, ilk yayıncı olma ötesinde avantaj sağlamış hale geliyordu. Rekabet Kurulu, her iki görüntünün de 45 dakika içinde yayına açılmasını sağlayan bir tedbir kararı almış oldu.

 

Kurulun açıklamasına göre alınan karar da şöyle:

 

"Türkiye Süper Ligi ve 1. Ligi Müsabakalarının Yayın Hakları pazarında meydana gelebilecek rekabet ihlallerini ve bunların yol açabileceği telafi edilemeyecek nitelikte zararları önlemek amacıyla, Krea İçerik Hizmetleri ve Prodüksiyon AŞ’nin; hâlihazırda devam eden 2022-2023 futbol sezonu bakımından yayın haklarını satın alan veya almak isteyen yayıncı kuruluşlar nezdinde her hafta ve görüntülerin izleyiciye ulaştırıldığı her maç bakımından geniş özet görüntülerin ve haber amaçlı görüntülerin, herhangi bir yayıncı kuruluş tarafından, haber amaçlı görüntüler için şartnamede belirlenen süreden önce yayımlanmasına izin verilmemesi' yönünde geçici tedbir kararı alınmasına, söz konusu tedbirin gerekçeli kararın tebliğinden itibaren yerine getirilmesine, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 60 gün içinde Ankara İdare Mahkemelerinde yargı yolu açık olmak üzere karar verilmiştir."

İlgini Çekebilir
Yayıncı kuruluş ihalesiz belirlendi! 2 yıl..
Habere Git

TFF ihalesiz maçları BeINSports'a verdi

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Süper Lig ve TFF 1. Lig yayın haklarının ihalesi için bir danışmanlık şirketiyle anlaşarak, çoklu paket esasına dayanan bir şartname hazırladı. Açılan ihaleye, BeINSports'un sahibi olduğu Digitürk bünyesindeki Krea İletişim'in yanı sıra TRT ve Saran Group teklif verdi. 3 yıllık yayın haklarına dair ihalede Krea, teklifini geri çekerken, ikinci en iyi teklifleri veren Saran Group, sözleşmeyi imzalama hakkı elde etmişti. Ancak TFF, yönetimi ihaleyi sonuçlandırmadı ve yayın bedelini 1 yıllığına 2 millyar lira karşılığında ihalesiz Krea'ya verdi. Böylece Süper Lig'in yayın gelirleri 20 yıl öncesinin de altına düştü.

Senin için hazırladığımız haberler