Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan sokağa çıkma yasağı açıklaması

03.06.2020 - 17:51 | Son Güncellenme: 03.06.2020 - 17:57

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan sokağa çıkma yasağı açıklaması

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulunacak. Koca, koronavirüs önlemleri ile ilgili neler söyledi? İşte detaylar... 

Sağlık Bakanı Koca'nın açıklamalarını aşağıdaki yayından takip edebilirsiniz:

Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan Koca, "1 Haziran'dan başlayan normalleşme süreci önem arz ediyor. Sınırlı saatlerde sokağa çıkabilen büyüklerimiz ve gençlerimize karşı sorumluluğumuz var.

Yaşlılarımızın kısıtsız şekilde sokağa çıkabilmesini uyacağımız tedbirlerle bizler sağlayacağız. 4 bin 585 hastamızı bugüne kadar kaybettik. Tedbirler sadece şahsımızla ilgili değildir" dedi. 

Koca, "İkinci dalgayı beklemiyoruz. Bunda kontrollü sosyal hayata başlamamızı etkili görüyoruz. Salgının seyri bundan sonra daha çok hastalık belirtisi göstermeyenler üzerinden yayılacaktır. Belirti göstermeyen bir kişiden, bulaşan başka kişide daha etkili olabilecektir. AVM girişlerinde kalabalık oluşturulması önlenmelidir. AVM girişlerinde ateş ölçümü yapılmasını tavsiye etmektedir. Tüm işyerlerinde bu tedbirin uygulanması gerekli görülmektedir. AVM ve benzeri kapalı alanlarda maske ve mesafe kurallarına uyulmalıdır, asansörlerde 3'te 1 oranında doluluk olmalıdır ve 3 saatten fazla AVM'lerde yer almayın" şeklinde konuştu. 

Koca, "Hastanelerimiz olağan hizmetlerine dönmeye başlıyor. Ertelenmiş tedaviler için randevu verilecek. Filyasyon çalışmamızı giderek artırdığımız ve OSB'lerdeki çalışmalarımız sebebiyle günlük en yüksek test sayısına ulaştık. Aşı konusunda ülkemizde 22 üniversite ve merkezin çalışması var. Hayvan deneyine başlayan 4 merkezimiz var. Rusya'da hayvan çalışmalarının sonuna gelindiği söylendi. Klinik çalış kısmı önemli. Bunu başka ülkede de yapmak gerekiyor. Rusya'da karşılıklı klinik çalışmanın yapılabileceği kararını aldık" ifadelerini kullandı. 

Koca, "Sokağa çıkma kısıtlamasıyla ilgili olarak önümüzdeki dönemde genel bir düşünce yok. Ancak il bazında değişiklik olursa gerektiğinde illerde her zaman böyle bir karar almak mümkün olabilir. Bilim Kurulu'nda 65 yaş üstü vatandaşların daha çok dışarı çıkmasıyla ilgili bir görüşme oldu. Bununla ilgili bir düzenleme yapılması gündeme geldi. Gelecek hafta netleşmiş olur" dedi. 

Koca, "Şehirler arası otobüslerde yüzde 50 oranı kalkmadı, o oran düştü. İki kişi şehirler arası yolculukta yan yana oturamayacak. Şehir içinde koltuk sayısından fazla yolcu alınamayacak. 

Mart ayında vakaların yüzde 23'e yakını yatırdığımız hastalardı. Şimdiki yatırdığımız oran yüzde 2.31. Burada erken tespit etmemiz, erken tedaviye başlamış olmamız bizi başarılı kıldı. Vaka sayısı binler civarındayken yoğun bakımdaki hastalar bu sebeple azalıyordu. 

Kök hücre uygulamasının başarılı olmadığını söyleyebiliriz. Plazmadan fayda görüyoruz. Önümüzdeki dönemde plazmadan daha yoğun antikor vermek üzere çalışma yapıyoruz. Kongrelerle ilgili olarak 15 Haziran'a kadar vakaların seyrini görüp ona göre karar vermeliyiz. Online kongrelerin özendirilmesi için bir karar verildi" şeklinde konuştu. 

Senin için hazırladığımız haberler