Sakız çiğnemek orucu bozar mı?

22.04.2021 - 17:55 | Son Güncellenme: 22.04.2021 - 18:00

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı fetvalara göre sakız çiğnemek orucu bozar mı? Sakız ve benzeri ürünlerin oruç üzerindeki etkisi nedir?

Sakız çiğnemek orucu bozar mı?

Günlük hayatta en çok tüketilen hazır ürünlerden birisi sakızdır. Kısmen kanıtlanmasa da bağımlılık etkisine sahip olduğu düşünülen sakız, insan sağlığı açısından onlarca fayda barındırıyor. Özellikle çene ve diş sağlığı açısından birebir olduğu bizzat diş hekimleri tarafından söyleniyor. Peki, Ramazan ayında oruç tutan bireyler sakız çiğneyecek olursa oruçları bozulur mu? Oruçluyken sakız çiğnemek orucu bozar mı? Diyanet'e göre belirlenmiş bir hüküm var mıdır?

Sakız çiğnemek orucu bozar mı?

Günümüz dünyasında üretilen sakızların içerisinde onlarca katkı maddesi yer aldığı için sakız çiğnemek kesin olarak orucu bozar. Tat ve koku alınması veya bunun ağız yoluyla yutulması orucun bozulmasında belirleyici bir etken olacağı için damla sakızından da kaçınmak gerekiyor. Nitekim, tükürük salgısıyla ve enzimlerle sakızdaki tatlandırıcı unsur doğrudan yutuluyor. Peki, Diyanet'e göre sakız çiğnemek orucu bozar mı?

Diyanet - Sakız çiğnemek oruç bozar mı?

Ağız ve burundan alınıp mideye ulaşan her şey orucu bozar. Bu itibarla, ağız kokusunu önlemek veya diş ağrısını gidermek maksadı ile ağza sıkılan sprey ve benzeri maddeler yutulur da mideye ulaşırsa orucu bozar, yutulmazsa bozmaz.

 

Günümüzde üretilen sakızlarda, ağızda çözülen katkı maddeleri bulunduğundan, ne kadar dikkat edilirse edilsin bunların yutulmasından kaçınmak mümkün değildir. Bu sebeple bu tür sakız çiğnemek orucu bozar (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 395, 396). Öte yandan, hangi sakızın orucu bozmayan türden olduğu bilinemeyeceğinden oruçlu iken sakız çiğnemekten sakınılmalıdır.

Senin için hazırladığımız haberler