Şampiyonlar Ligi eleme sistemi nasıl işliyor? Deplasman golü nedir?

08.05.2021 - 17:15 | Son Güncellenme: 08.05.2021 - 17:24

Futbol otoriteleri, efsanevi "deplasmanda atılan gol iki gol sayılır" cümlesine hala sıkı sıkıya bağlı. Peki, Şampiyonlar Ligi eleme sisteminde deplasman golünün hükmü ne?

Şampiyonlar Ligi eleme sistemi nasıl işliyor? Deplasman golü nedir?

Şampiyonlar Ligi eleme sistemi veya diğer adıyla "deplasman golü kuralı" çoğu kez ekran başındaki futbolseverleri meraklandırmaktadır. Nitekim, maçı kazanan veya skor eşitliğini sağlayan çoğu ekip sahadan mağlup ayrılıyor.

 

Bunun en önemli örneklerinden biri, bu yıl oynanan Juventus - Porto maçında yaşanmıştı. Porto'nun deplasmanda attığı 2 gole mani olamayan Juventus, daha iyi oynayan taraf olmasına karşın turnuvaya son 16 turunda havlu atmıştı. Peki, deplasman golü kuralı veya Şampiyonlar Ligi eleme sistemi nasıl işliyor?

Eleme sistemi nasıl işliyor?

Şampiyonlar Ligi'nde ön eleme turu dahil olmak üzere ilk 4 müsabakada "tek maç" üzerinden oynanır. Normalde "iki ayak" üzerinden oynanan bu maçlar, Kovid-19 pandemisi nedeniyle tek maça indirilmiştir. Play Off aşamasından sonra "iki ayak" devreye girer. İkili eşleşmede, en fazla gol atan; rakibine kıyasla skor üstünlüğü bulunan takım bir üst tura yükselir. Bu durum, Play Off'tan başlayıp finale kadar devam eder. Ancak unutulmamalı, final ayağında da tek maç uygulanır.

Peki eşitlik bozulmazsa ne olur?

İşte birçok futbolseveri meraklandıran konu burada başlıyor. En fazla gol bulan, rakibine kıyasla daha fazla gol atan ekibin bir üst tura yükseleceği zaten malumun ilamı. Burada ilgi çekici olan nokta, eşitliğin bozulmadığı durumlarda ne olduğu. Türkiye'den X Spor takımının Almanya'dan Z Spor ile deplasmanda 1-1 berabere kaldığını düşünün.

 

Maçın rövanşında bu kez hiç gol sesi duyulmuyor ve maç başladığı gibi 0-0 sona eriyor. Her iki maçta eşitlikle sona ermesine rağmen, her iki takımda sadece 1'er gol bulmasına rağmen bir üst tura yükselen ekip, Türkiye'den çıkan X Spor olur. "Deplasman golü kuralı"nda, deplasmanda atılan gol, 2 golden sayıldığı için eleme sistemi bu şekilde işler.

Senin için hazırladığımız haberler