Şenol Güneş: "Hayallerim var ama hayal satmıyorum''

20.08.2020 - 15:13 | Son Güncellenme: 20.08.2020 - 15:17

Son dakika spor haberleri... A Milli Takım Teknik Direktörü Şenol Güneş açıklamalarda bulundu. Güneş, yabancı kuralı gibi pek çok konuya değindi. İşte o açıklamalar...

Şenol Güneş: "Hayallerim var ama hayal satmıyorum''

A Milli Takım Teknik Direktörü Şenol Güneş açıklamalarda bulundu. 

İşte Güneş'in söyledikleri: 

Tarım ve sanayideki gibi ürettiğimizi dışarı göndermeliyiz. Oyuncuları yurt dışına göndermemiz lazım. Bunu kısmen yapıyoruz. Süper Lig takımlarımızın eğilimlerini biliyoruz. Şimdi gönderdiğimiz oyuncuların sayısı ve kalitesini artırmalıyız. Üretim yapmalı, kazanmalı, ülkenin tanıtımını iyi yapmalıyız. Oyuncuların döviz olarak katkıları olur. Futbolcu okuyamaz, okuyamayan futbolcu entelektüel değildir düşüncesinden arınabilmemiz için yapmamız gereken şeyler olmalı.

 Azaltmak çoğaltmak işin bir parçası. Üretim yapacaksınız. Üretim yapmadığınız yerde durum iyi olmaz. Yabancı tartışmalarına çok girmek istemiyorum. Oyuncu üretirsen gider. Yabancı alsan da almasan da üreteceksin. Bugünkü durumumuz bundan önce yaptıklarımızın karşılığıdır. Daha iyisi için yeni politika üretmeliyiz. Tartışmalar kavgayı büyütür. 1 yıl sonra bu iş gündeme gelsin istedim. Avrupa ve Dünya Şampiyonası’nda alacağımız sonrası bazı şeyler daha iyi olabilir.
 
Dünya futbolunda kim, nasıl oynuyoruz? Dağ başında bir çiçek, taşın üstünde büyüyebilir. Biz bahçede yetiştirmek istiyoruz. Bunun için emek gerekiyor. Uluslararası yarışmalarda iyi olmak için üretim yapmalıyız. Avrupa Şampiyonası’na katıldık. Katılamasaydık olumsuz olurdu. Katıldık. Yeni adımlar lazım. Adım adım gitmek ve bunu sürdürülebilir hale getirmek gerekiyor. Ülke futbolunda bir gerçek var. Ekonomi, teknik yapısı, bakış açısıyla İngiltere, Fransa bizden ileride. Fransa’yı yenmemiz dünyadaki sıralamamızı göstermez.
 
Çocuklar kulüplerde yarışıyor. Yatırım ve hamleleri büyük yapmamız lazım. Hedefimiz Avrupa Şampiyonası’nda gruptan çıkmak. Oynadığımız oyunla öne çıkmalıyız. Kendimizi başarılı kılmalıyız. Bundan keyif alıyorum. Bunu herkese gösteriyorsun, halk da bunu sahipleniyor. Şampiyonaya katıldık bir basamak yükseldik. Artık bunun önüne çıkmak lazım. Bunlar 1 gün ya da 1 yılın işi değil. Kupa arzumuz var ama şampiyonayı almak için eksiklerimiz var. Fransa da kupayı aldığında bunu söylemişti. Futbol yorumcuları orada, ”Biz Dünya Kupası’nı kazandık ama 1. sırada mıyız? Bunu ne kadar sürdüreceğiz?’ diyordu. Biz Fransa’yı yendik ama İzlanda’ya kaybettik. Futbolumuzu, üreten ve aynı zamanda yarışan hale getirmek gerek.
 
İnsanlar istemediği bir konuyla ilgili olumsuz düşündüğünüzde karşı tarafın fikrini önemsemiyorum. Eldeki oyuncularımızı da iyi kullanmak zorundayız. Hayallerim var ama hayal satmıyorum. Ders almak, ders vermek bunlar karşılıklı şeyler. Santrfordan bahsediyoruz. Ama bence sayı az. Fransa’ya bakın. Milli Takım’da çok fazla oynamamasına rağmen kulüplerimiz arkalarından koşuyor. Umut Meraş mesela… Ondan daha iyisine de bakıyoruz. Forvette, Burak Yılmaz var. Bu yaşında Fransa’ya gidiyorsa ve biz de Burak’ı parçalamaya çalışıyorsak düşünmemiz lazım. Burak yanlış yapmaz demiyorum. Yabancı oyuncumuzu satarak para kazandık. Yaşlı oyuncularımızı ülkeye getirmek için uğraşıyoruz. Başarı olarak kabul ediyoruz.
 
Yeni oyuncular bulmak zorundayız. Mental, karakter ve her açıdan oyuncuları güçlü hale getirmemiz gerekiyor. Kişiliği de verirseniz, futbolculuğu da daha üst seviyeye çıkar. Futbolcu üretebilecek bir ülkeyiz. Buna da ihtiyacımız var. Böyle bir iş sahası da var. Bireysel beklentilere bakınca, futbolcular futbolu ihtiyaç olarak görüyor. Avrupa’da öyle olmayabiliyor. Bazı yöreleri de iyi kullanmak gerek. Altınordu iyi işler yapıyor. Hocalar da eğitimli olmalı.
 
Eldeki oyuncuları iyi kullanacağız. Yeni oyuncularımız olacak. Onları da göreceğiz. Az oyuncu üretiyoruz. Bu kadar nüfusa bakınca az üretiyoruz. Mert Müldür vardı ama resmi maçı yoktu. Onu çağırdım. Bir de Orkun yeni… Mert Çetin, Ertuğrul… Son kadrolara bakacağım. Bu oyunculardan bazılarını alacağız. Umut Meraş, başarı olarak beni şaşırttı. O bölgede risk vardı, alternatif yoktu. Özellikle Fransa, İzlanda maçları vardı. Orayı iyi doldurdu. Beklediğimden daha iyi oynadı. İnşallah daha iyi olur. Diğer mevkiler de sorun olmadı.
 
Rezerv lig konusu, yabancı konusu şu anda konuşacağım konular değil. 1 sene sonra konuşacağız.
 
 Beşiktaş büyük bir camia. Ekonomisini düzeltiyor. Trabzonspor’a men cezası geldi. Orada bir haksızlık oldu. Lobi eksikliği vardı. Beşiktaş, PAOK’u geçer diye düşünüyorum. Turu geçmeye yakınlar. PAOK iyi bir takım. Rekabetten kaynaklanan sıkıntılar var. Türkiye-Yunanistan ilişkileri sebebiyle maç başka bir yere alınabilir. Sadece Beşiktaş’a değil, tüm takımlarımıza başarı diliyorum. Kulüplerin başarısı bizi mutlu eder. Şampiyonlar Ligi için puanlarımız gidiyor, eriyor. Ön eleme oynamak zorunda kalmak kötü bir durum olur. Ülke futbolunun göstergesi Avrupa’da görünüyor. Transferi yapanlar, oradan yapıyor. Cenk Tosun bunların bir örneğidir. Tanınan bilinen bir oyuncu. İnsanlar takip ediyorlar. Gençlerimizin oynama hevesini ve idolleri var. Üsttekiler iyi olunca, alttakiler heyecanlanıyor. Sabırla gençlerin çalışması gerekiyor. Eğitecek antrenörlerin de eğitilmesi gerekiyor.
 
Emre Belözoğlu kalsaydı gidecekti. Çok büyük katkıları oldu. İnsanların hataları olabilir ama hatalardan ders çıkarıyorsa önemli. Emre büyük bir futbolcu. Güzel başladı ve bitirişi de güzeldi. 100’den fazla milli oldu. Büyük takımlarda oynadı. Uluslararası alanda oynadı. Avrupa Şampiyonası’nda olmayı hak etmişti. Bütün oyunculara örnek olsun. Emre, 41 kere maşallah durumuna geçti. Herkes öyle olsun isterim. Burak da öyle. Kalbi temiz. Ülkesini ve takımını seven bir oyuncu. Oynadığı takımlara karşı sorumluluğunu yerine getiren bir oyuncu.
 
 Ben burada bir katkı yapmak için buradayım. Ruhum ve bedenimle buradayım. Hatalarım kabul edilebilir durumdaysa iyi. Kötü örnek olmamak lazım. Sevdiğinde farklı, sevmediğine farklı olmaz. Ceza herkes için olmalı. Ailemden herkesi seviyorum ama işe almıyorum. Yanlışı düzeltmek önemli. Verdiğin ceza onu düzeltmeli. Yeni yanlışa sürüklememeli. Arda inşallah iyi oynar. Şu anda bir şey diyememem. Beğendiğim takdir ettiğim bir oyuncu.
 
İnandığım, beğendiğim oyuncuları alamayabilirim de… Neden? Bazı ligler geç başlıyor. Futbolcular dalgalanma geçirebilir. Pandemi, sağlığa ve her konuya darbe vurdu. Olağanüstü durumda herkesten özveri beklemek lazım. Sezon planlaması yapıldı, herkes TFF’ye sallıyor. Sezon planlaması tek başına yapılan bir şey değil.
 
Bir takımın başarısı Türk futbolunu değiştirmez. Önemli olan Avrupa’da başarı. Ligde şampiyon olmak güzel ama Avrupa’da taçlandırmak gerek. Başakşehir ve Trabzonspor başarılı oldu. Fakat; başarı Avrupa’da olmalı. Orası zor. Orada ayrı bir futbol var. Başakşehir, bir düzen kurdu. Bunu Başakşehir yapıyor. Pandemi de Başakşehir’in lehine oldu. Trabzonspor da iyiydi. Sivasspor pandemi sonrası hayal kırıklığı yarattı. Başarılı hocalar var. Sivasspor’un şampiyonluğunu bile bekliyordum.
 
Trabzonspor’un bir taraftar kitlesi var. Uzun süredir yalnız bırakmıyorlar. 1 numaralar. Her zaman destek oluyorlar. İyi günde kötü günde oluyorlar. Pandemide bunu gördük. Yönetim de başarılı. Şampiyonluk sözleriyle beklenti büyüdü. Şampiyonluğa giden takım sık hoca değiştiriyorsa doğru değil. Ekonomisi sarsılıyorsa o da şampiyonluğu etkiler. Trabzonspor’un taraftar gücü, kadrosu ve lobisi var. Ekonomiyi düzeltirken yarışıyorlar da. Defansta sıkıntıları var. Dışarıdan bakan biri olarak söylüyorum. Çok içine girmek istemiyorum. Kendi şehrimin takımı. İçeriden bir hocanın, başkanın analiz etmesi daha iyi olur.
 
Formalarımızı göreceksiniz. İlk müsabakada göreceğiz. Dünya Kupası için de yeni forma dizayn ediliyor. 2020’de klasik formayı göreceğiz. Ben kazak giyiyordum. Formam farklıydı. Ben kalple yola çıkıyordum. Klasik forma güzel. Günümüze uygun dizayn edilmeye çalışıldı. Önemli olan milli takım forması giymek. Ayrı bir gurur ve coşkudur.
 
PSG’nin yıldız oyuncuları var. Bayern Münih çok güçlü oynuyor. Bayern Münih, Leipzig ve Lyon ile oynadık. Beşiktaş’tayken böyleydi. Leipzig’de 3 tane oyuncu değişti aşağı yukarı. Bayern’de çoğu oyuncular var. Lyon’da da vardı. Zor maç olacaktır. Tabii her türlü sonuç çıkabilir. City ve Barcelona’ya üzüldüm. Fakat; kaybettiler. Her türlü sonuç çıkabilir. Hoca yanıldı ya da çok biliyor demesin kimse. Ben Bayern Münih’i kazanmaya yakın görüyorum.
 
Mert Hakan Yandaş iyi bir çıkış yaptı. Uğurcan Çakır da Türkiye’nin üstünde bir kaleci. Abartılı konuşmak istemiyorum. O da takımla beraber düşüşe geçti. Şota ve Hagi’yi ayrı bir yere koyarım. Çok ayrı oyunculardı.
 
Senin için hazırladığımız haberler