Şenol Güneş: 'Yabancıya tamamen kapanamazsın ama...'

11.09.2018 - 10:50 | Son Güncellenme: 11.09.2018 - 13:50

Beşiktaş Teknik Direktörü Şenol Güneş, basın toplantısı düzenliyor. An be an canlı aktarıyoruz...

Şenol Güneş: 'Yabancıya tamamen kapanamazsın ama...'

Beşiktaş Teknik Direktörü Şenol Güneş, Nevzat Demir Tesisleri'nde bir basın toplantısı düzenledi. Şenol Güneş'in açıklamalarından Ajansspor'un derledikleri şu şekilde:

Fikret Orman sözleri!

"Ne korkuturum, ne kandırırım ne de yalan söylerim. Felsefem budur. Zaman zaman laflarımın çarpıtıldığını da biliyorum. İpler gerildi diye bir şey olmadı. Başkan ile görüştüm. Buraya uğradı, gelebilir, başkan buranın sahibi. Bizde ip de yok, gerilme de yok. Yani ipler gerilmedi."

"Fikstürle ilgili bir beyanatım da yok. Galatasaray’a Şampiyonlar Ligi’nde başarılar dilerim. Diğer takımlarımıza Avrupa Ligi’nde başarılar dilerim. Önce milli takım sonra Şampiyonlar Ligi. Elit teknik direktörler buluşmasında bizden kimse yoktu. Hadi beni adam yerine koymuyorsunuz, Mourinho’yu, Simeone’yi görseydiniz. Bir tek toplantının sonunda Anadolu Ajansı geldi."

Birbirimizi eleştirelim, doğruyu bulalım. Elit antrenörlere gittiğim zaman bölgesel futbolun kalmadığını söyledim. Çünkü dünya globalleşti. Brezilyalı, Arjantinli diye bir şey yok. Biz fikirlerimizle oraya katılacağız ve söyleyeceğiz.

Yabancı sınırı konusu!

"Kurallar alındığı zaman herkes işine geldiği gibi kullanır, sonra da sapmalar başlar. Denetim bizde zaten yok. Hala sayının azalmasını söylüyorum. Kararı ben vermiyorum ama düşüncemi de söylüyorum. Az yabancısı olana para verilecekti, uygulandı mı? Kulüpler ne dedi? Zamanında milli takım çalıştırırken 5 demiştik..

Türkiye’de futbolcular var. Futbolcuların, antrenörlerin, medyanın da bir fikri olması lazım. Yerli oyuncunun üretilmesini ilk geldiğim zaman söyledim. Beşiktaş’ın altyapı organizasyonu henüz yeterli değil. Emek vereceksiniz, taştan bir çiçek doğacak.

Ben ayrık otları atacağım, yararlı olanlar tutacağım. Kaliteli yabancı oyuncuya ihtiyaç var. Çok sayıda yabancı oyuncunun mali olarak FIFA ile bize yaşattığı sıkıntıları biliyorsunuz. Futbolun paydaşları tartışmalı. Bunun içinde medya, federasyon ve antrenörler var.

Sayı azaltılabilir, arttırabilir, kriterler olabilir ama bunların konuşulması gerekir. Ekonomik tedbirler almamız gerekiyor. Önce biz inanacağız, sonra yaptıklarımıza inandıracağız. Sabretmeyi, çalışmayı bilmemiz gerek. Çalışarak, inandığın fikirleri uygulayarak sabretmek gerekir.

"14 yabancının fazla olduğunu düşünüyorum ama..."

Yabancıya tamamen kapanamazsın. Karma olmalı. 14 yabancının fazla olduğunu düşünüyorum. Kriterler ise doğruydu, o paralar altyapıya gidecekse doğruydu ancak yine uygulamada sıkıntılar oldu. Oyuncularımız Avrupa Birliğine yabancı oyuncu olarak giriyor. Yabancı oyuncuların da kriterleri olmalı. Şu anda 11 yabancı oynatıp 3’ünü yedekte oturtuyorsan doğru değil. 30 kişilik kadro varsa, 14 yabancı, 14 yerli oyuncu var. Altyapı oyuncularına sıra gelmiyor. Altyapıyı hazırlarken oradan oynatabileceğin oyuncular alacaksın.

"İyi futbolcu her yerde oynar"

Dün Oğuzhan nerede oynadı? Orta sahada forma giydi. Arkasında Mehmet, Okay vardı. İyi futbolcu her yerde oynar. Burak sağ açık oynarken sol açığa aldım, istemedi. Forvette de oynamak istemiyordu. Şimdi her yerde oynuyor. Ben son hazırlık maçında Güven’i sağ bek oynattım. Gerekirse stoper de oynatabilirdim. Bunları denemek kötü bir şey değil. Genç oyuncular, bu tarz şeyler onlara bir şeyler katar.

Lig değerlendirmesi!

"4 maçta 7 puan aldım, bu başarısızlıktır, sorumluluk benimdir. Bundan sonra ne yapacağız, çalışacağız. Önümüzde 4 maç ve 2 Avrupa maçı var. Bunları aldığımızda moral olarak çok şey değişebilir."

"Geçmişimizi karalamayalım ama yanlışları konuşalım"

Milli takımı tebrik ediyorum. Tartışmaların ne kadar sığ olduğunu gösterdiler. Kazandıktan sonra herkes döndü. Bu oyuncuları yok sayıyoruz, daha öncekileri de yok saydık. Geçmişimizi karalamayalım ama yanlışları konuşalım. Onları yok etmek ne demektir? Zaten aramızda yoklar. Neyin hesabını soruyorsunuz? Bu oyuncular da bize düşman olacak.

Türk futbolunun sorunu yabancı sınırı değil, futbol kalitesi. Zaman zaman aldığımız sonuçlar, futbol felsefesi oturmadıkça bizi yanıltabilir. Üretim yapmalıyız. Kaliteli ve kriterlerle yabancılar getirmeliyiz.

"Mükemmelliği kestirme yoldan aramayalım"

"Mükemmelliğin kestirme yolu yoktur. Çok çalışmak ve zaman gerekiyor. Bu iş antrenörlere düşüyor. Bu nedenle elit antrenörler buluşmasında İtalyan televizyonu yerine keşke medyadan arkadaşlar bana ya da diğer antrenörlere soru sorsaydı"

"Çok adaletsizlik var."

"Saptırılma var. Bir kulübe 10 milyona oyuncu alıyorsunuz, 250 bin TL’ye genç oyuncu da oluyor. O genç oyuncuya 20 milyon veriyorlar, diğerine vermiyorlar. Türk oyuncunun sözleşmesi TL'ye çevrilmeye çalışılıyor. Bir oyuncu ile anlaşma yapıyorsun, menajeriyle anlaşıyorsun. Çok adaletsizlik var. Bu düzenden besleniyoruz. Biz doğruyu konuşacağız. Başkan bana ağabey diyor, kavga varsa abi-kardeş arasında olur. Bazı düşüncelerimiz örtüşüyor diyorlar, onlar da örtüşür. Sizin hayatınızda tüm fikirleriniz örtüşüyor mu?"

Şenol Güneş'ten Negredo yorumu!

"Negredo ile bir sorunum yok. Fikrim de belli, yönetimle paylaştım. Başkan her oyuncu gidebilir diye açıklama yaptı. Bu ekonomiyle ilgiliydi. Negredo, Lens, Vagner Love bunların arasındaydı. Görüşmesi olacağı için bizimle olmayacak demiştim. Negredo şu anda en iyi anlaştığım oyunculardan. Giderlerse hazır olalım diye Umut Nayir’i ve Güven Yalçın'ı aldık. Ben hocayım oyuncu ile sorunum olabilir mi? Ama gidecek oyuncuya da kulüp adına saygı duyarım."

"2 senedir biz kötü oynamadık. En çok coşturan, pozisyona giren takımız"

"Oyuncu değişimleri ekonomik ve teknik ile, kulübün şartlarıyla ilgilidir. Değişen kadroda oyuncular da değişti. Verim de değişiyor. Bu sabretmek ve çalışmakla ilgilidir. Fenerbahçe’de pek çok santrafor aldı ama beklediği verimi alamıyor. 2 senedir biz kötü oynamadık. En çok coşturan, pozisyona giren takımız. Az koştu diyorlar, zaten biz hücumdayız. Değişen yapı içerisinde oyuncular da değişiyor. Aynı oyuncularla da oynuyoruz. Oyuncular iyi oynarsa sorun yok, oynamazlarsa sorun var. Takımlar da sizin gücünüzü bilip kapanıyor.

Saha zemini futbolumuzu çok etkiliyor. Buna rağmen kazanabilirdik. Antalyaspor maçında o kadar hücumdan gol çıkması gerekiyor. Tekrar çalışacağız. Oyun felsefemiz, hücum arayışımız da aynı şekilde devam. Şunu söyleyebilirim, geçen seneden farklı olarak rakibi karşılamıyoruz."

Şenol Güneş, Beşiktaş'ta devam edecek mi?

"Bu sene mukavelem bitiyor. Kulüp takımı düşünmüyorum diyerek esprili bir cevap vermiştim. Şu anda Beşiktaş’tan bir ayrılma durumum yok. İstendiğim müddetçe burada kalmayı düşünüyorum. Ama beklentilerin seni aştığı bir dönemde değişimin yararı var. Türkiye’de İngiltere gibi uzun yıllar çalışmanın doğru olduğunu düşünmüyorum. Bunun yıpratıcı olduğunu düşünüyorum. Yeni fikirler yerine kişiler üzerinden tartışıyoruz.Beşiktaş’ta olumsuz bir şey yok. Beşiktaş, taraftar, yönetim isterse giderim. Şu an öyle bir şey göremiyorum."

"Hakem kurulu ile ilgili konuşulmamalı. Rosetti’ye Antalyaspor'dan yediğimiz goldeki ofsayt pozisyonunu sordum, kural böyle dendi. Penaltı içinse yüzde yüz penaltı. Hakemler geliyor, başarı dileyip gidiyorum."

Arda, Caner, Burak, Selçuk sözleri!

"Arda’yı, Caner’i yanlışlarıyla kabul etmeli ve düzeltmeliyiz. Onlar da antrenör olsun. Burak, Selçuk antrenörlük yapsın."

Altyapı için flaş sözler!

"Altyapılarımız yatırım ve eğitim olarak doğru bir seviyede değil. Biz uzun yıllardır yatırım yapmadık. Ben sokaktan geldim. Uzmanlar bir araya gelmeli. Futbol açların oyunudur. Zenginler top oynamaz. Açlık ve sıkıntısı varsa, futbol bir meslek dalı.."

TPFD'nin önerisi için...

"Bazı oyuncuların mağdur olduğunu düşünüyorum. Bunlar oyunculardan, bizden kaynaklanıyor ancak sene içinde alınacak bir transfer kararı haksızlık olabilir. Alınan karar 1 sene sonra için olmalı."

Negredo'ya teklif var mı?

"Negredo’nun satış onayını ben değil, başkan veriyor. Negredo bana göre kalsın. Love, Larin, Güven gitsin, Negredo kalsın. Forvette bir tartışma konumuz oldu. Bir ara Vagner Love’a şans verdik, Negredo’ya veriyoruz. Belki Mustafa bu hoca gitsin, bana şans vermiyor diyecek. Ben Negredo’nun gitmesini istemem. Bir karar tek sebeple değil, pek çok sebeple alınıyor. Olacaksa, başkan cevap verir."

"Lens, Ricardo Quaresma ve dalgalanma geçirse de Babel faydalı oyuncularımız. Üst üste 3 maç var. O da oynayabilir. Maçların durumuna göre belki değişiklikler olabilir. Gökhan tam olarak olmasa bile yavaş yavaş geliyor. Lens geçen sene geldiği zamandan daha iyi. Bazen oyuncunun iyiliği verimliliği ile uyuşmayınca hayal kırıklığına uğruyoruz."

Sakatların son durumu

"Caner’in idmana çıkacğaını düşünüyorum. Adriano’nun sakatlığının da uzun süreli olacağını düşünmüyorum. Kaleci Tolga ve Tolgay’ın da bir sakatlığı var. Bunlara bakacağız. Utku ve Fatih sakatlandı geldi. Vida’da da var. Enzo ve Medel’in de yüreği yaralandı. Havaalanında korkudan ağlıyorlardı."

"Ben eleştirilere alıştım. Lucescu işini yapmaya devam edecek, eleştiri de olacak. Milli takımı çalıştıran hocaya destek olunmasından yanayım. Bana da haksızlık çok yapıldı. Bir kısmını paylaştık. 16 sene değişti, aynı şeyler duruyor. O günkü yanlışları düzeltseydik, bugün düzgün yapardık. Lucescu’nun sonucu alınca da hesap sorması da doğru değil."

Guti ve İlhan Mansız sorusuna

Kariyer olarak hizmet etmiş bu kadar değerli hocaların bizimle bir olması bizleri gururlandırıyor. Takım için hep birlikte çalışıyoruz.

Senin için hazırladığımız haberler