Sigara orucu bozar mı?

22.04.2021 - 18:15 | Son Güncellenme: 22.04.2021 - 18:21

Ramazan ayında sigara içmek orucu bozar mı? Sigara veya nikotin bandı arasında bir fark var mı? Diyanet'e göre oruçluyken sigara kullanmanın hükmü nedir?

Sigara orucu bozar mı?

Sigara, yeryüzünde milyonlarca kişi tarafından kullanılmaktadır. Bağımlılık yapıcı etkilerinden ve sağlığa olan zararından ötürü birçok uzman sigaraya karşı gelmektedir. Nitekim, binlerce katkı maddesi içeren sigaranın sadece tütünden oluşmadığı biliniyor. İçeriğinde onlarca zararlı kimyasalı barındırmakla beraber insan sağlığının bir numaralı tehditidir. Peki, sigara içmek orucu bozar mı? Sigara kullanan bireyler Ramazan ayında ne yapmalı? Nikotin bandı kullanmak orucu bozar mı? Diyanet'e göre sigara kullanmanın oruç üzerindeki etkisi ve hükmü nedir?

Diyanet - Sigara içmek orucu bozar mı?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıklamasına göre, sigara ve tütün içerikli ürünlerin tamamını kullanmak orucu bozar. Her türlü keyiflendirici maddenin kullanımı orucu bozacak şekilde nitelendirilmektedir. Bu nedenle, Ramazan ayında oruç tutan bireylerin; tuttuğu oruçlarının geçerli olması ve belirsizliğe düşmemesi açısından sigara kullanmaması öneriliyor.

Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 386-387). Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir.

Nikotin bandı orucu bozar mı?

Nikotin bandı orucu bozmaz. Kural olarak orucu bozan şeyler, vücuda normal yollarla giren maddeler ve cinsel ilişkidir. Vücuda sürülen yağ, merhem gibi maddeler, deri üzerindeki gözenekler ve deri altındaki kılcal damarlar yoluyla emilerek kana karışmaktadır. Ancak cildin bu emişi, çok az ve yavaş olmaktadır. Diğer taraftan bu işlem yeme, içme ve beslenme anlamına da gelmemektedir (Bak. Merğînânî, el-Hidâye, II, 263-264; Kâsânî, Bedâî’, II, 98; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 366-367).

Senin için hazırladığımız haberler