SON DAKİKA: Türkiye tam kapanmaya geçti

26.04.2021 - 17:33 | Son Güncellenme: 27.04.2021 - 09:06

Cumhurbaşkanı Erdoğan öncülüğünde Kabine Toplantısı düzenlendi. Peki, Ramazan Bayramı'nda tam kapanma uygulanacak mı? Kısmi kısıtlama kaldırıldı mı?

SON DAKİKA: Türkiye tam kapanmaya geçti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine üyeleriyle birlikte Beştepe'de iki hafta aralıklarla gerçekleştirdiği toplantıya öncülük etti. 13 Nisan'da çıkan kararların genel tabloya yansımaları ve genel durum değerlendirmesi yapıldı.

 

23 Nisan'da uygulanan 3 günlük tam kapanma uygulamasından sonra vaka sayıları düşme eğilimi gösterse de ortalama baz alındığında dünyanın en çok vaka tespit edilen ülkelerinden biri konumundayız. Bu nedenle, akademisyenler; Ramazan Bayramı'nda yurt genelinde tam kapanma yapılmasını talep etmişti. Peki, Kabine Toplantısı'nda hangi kararlar alındı? Ramazan Bayramı'nda tam kapanma olacak mı? 2 haftalık kısmi kısıtlama tedbirleri kaldırıldı mı? 

13 Nisan'da hangi kararlar alınmıştı?

2 hafta önce düzenlenen Kabine Toplantısı'nda, Kovid-19'la mücadele edebilmek adına şu kararlar alındı;

  • Hafta içi sokağa çıkma yasağı 19.00-05.00 arası değiştirildi.
  • Zorunlu haller dışında şehirler arası seyahatler yasaklandı.
  • Lokanta ve benzeri işletmeler 1 ay süreyle paket servis usulüyle çalışacak.
  • Her türlü organizasyon, genel kurul ve toplantılar Ramazan ayı sonrasına ertelendi.
  • Kamuda hamileler ve kronik hastalıkları bulunanlar ile 10 yaş altı çocuğu olan kadın personeller idari izinli sayılacak.
  • Oteller sadece kendi müşterileriyle sınırlandırılmış şekilde hizmet verebilecek. 

26 Nisan'da düzenlenen Kabine Toplantısı sona erdi. Yaklaşık 3 saat süren toplantının akabinde alınan kararlar merak ediliyor. İşte, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başlıkları...

Sağlık hizmeti ödemelerinde artış

“Sağlık hizmetleri konusunda hamd olsun herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor. Vatandaşlarımızın aldığı sağlık hizmetlerinin kalitesini yükseltmek için hamlelerde bulunuyoruz. Sağlık hizmetlerinde ve tıbbi malzeme fiyatlarında yüzde 20 ile yüzde 10 artış yaparak sistemimizi destekledik. Ayrıca diyaliz hizmeti bedelini yüzde 20 artırdık. Ayrıca, çölyak tedavisi ödeme tutarında yüzde 25 ve sonrasında yüzde 25 artış yaptık.

103 bin ton patates ve soğan

Ayrıca hem salgın dönemini hem Ramazan ayını gözeterek ihtiyaç sahibi ailelere dağıttığımız patates ve soğanda 103 bin tonu geride bıraktık.

 

Diğer yandan artan vaka ve vefat sayısı bizi tedbirleri sıkılaştırma konusunda mecbur bırakmıştır. Bugün kabine toplantımızın salgınla ilgili son gelişmeler bölümünde enine boyuna değerlendirmesini yaptık. Amacımız temizlik maske ve mesafeden asla taviz vermeden en iyi şekilde uygulanmasını sağlamaktır.

 

"Rakamların aşağı düşmesi şarttır..."

Rakamların aşağı düşmesi şarttır. Avrupa’nın açılma sürecine girdiği bir dönemde bizim geride kalmamak için vaka sayılarını süratle 5 binin altına indirmeliyiz. Aksi takdirde her alanda ağır bir faturayla karşı karşıya geleceğiz. Önümüzdeki günlerde hep birlikte biraz daha fedakarlık yapmamız önem arz ediyor.

"Özel hastanelerde usulsüzlük..."


Özel hastanelerde yoğun bakım ve aşı hizmetlerinden dolayı ücret talep edildiğine dair şikayetler alıyoruz. Hukuken bu hizmet için vatandaşlarımızdan hiçbir ücret talep edilemez. Bu durumla karşılaşan vatandaşlarımız bunu sisteme bildirirlerse failleri hakkında işlem derhal başlanacaktır.

Hangi tedbirler alındı?

  • Muhtarların aşılanması yapılacaktır.
  • 29 Nisan 2021 yani perşembe akşamı saat 19.00’dan başlayıp 17 Mayıs 2021 pazartesi sabah 05:00’e kadar sürecek şekilde tam kapanmaya geçiyoruz. Bu tarihler arasında kesintisiz sokağa çıkma yasağı uygulanacaktır.
  • Yeme içme sektöründe sadece paket servisi ile hizmet verilecektir.
  • Zincir marketler pazar günleri kapalı olacak diğer günler belirlenen saatlerde hizmet vermeyi sürdürecektir.
  • Şehirlerarası toplu taşıma araçları yüzde 50 kapasite ile çalışacaktır.
  • Şehirlerarası seyahat izne tabi tutulacak.
  • Kamu kurumlarındaki personeller uzaktan çalışmaya yönlendirilecektir ve onlar da sokağa çıkma kısıtlamasına tabi tutulacaktır.
  • Anaokulu, kreş, 8. ve 12. sınıflar dahil tüm kurumlarda yüz yüze eğitime ara verilecek, tüm sınavlar ertelenecek.
  • İhtiyaçlarını karşılamak için sokağa çıkamayan vatandaşlarımız VEFA ekiplerinden destek isteyecekler.
  • Futbolcular aşı kapsamına alındığı için tam kapanma sürecinde maçlar ertelenmeyecek.

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan konuya ilişkin, "Resmi ve özel, örgün ve yaygın tüm eğitim öğretim kurumlarında 29 Nisan 2021 Perşembe saat 17.00’den itibaren uzaktan eğitime başlanacaktır'' açıklaması yapıldı.

Türkiye'de son 24 saatte koronavirüsten 353 kişi hayatını kaybetti, 37 bin 312 kişinin testi pozitif çıktı.

Senin için hazırladığımız haberler