Stopaj Vergisi nedir ve nasıl ödenir?

21.12.2021 - 19:11 | Son Güncellenme: 21.12.2021 - 19:17

Stopaj Vergisi son günlerde gündeme gelmeye başladı. Stopaj Vergisi nedir ve nasıl ödenir gibi aramalar sıklaşmaya başladı. İşte tüm detaylar...

Stopaj Vergisi nedir ve nasıl ödenir?

AJANSSPOR PLUS

Vatandaşlarımız son günlerde sosyal medya arama motorlarına stopaj hakkında araştırmalar yapmaya başladılar. Sosyal medyada gündeme gelen ve artık herkesin aşinalığı olduğu stopaj vergisi merak konusu olmaya da devam ediyor. Stopaj vergisi nedir, nasıl ödenir gibi aramaların yanı sıra stopaj vergisi kaç ayda bir ödenir ve nereye ödeme yapılır gibi aramalar da sıklaştı. İşte stopaj vergisi hakkında merak ettiğiniz tüm detaylar...

 

Stopaj nedir ve ne anlama gelir?


Bir vergi türü olan stopaj, elde edilen kazancın ya da gelirin kaynağından kesilen vergi anlamına gelir. Stopaj; Gelir ve Kurumlar Vergisine tabi bir kazanca ilişkin tutarın, ilgiliye ödenmesi öncesinde kesilen bedeldir. Bu sayede hem vergi tahsilatı kolaylaşır hem de vergi kaçırma gibi durumların önüne geçilmesi amaçlanır. Örneğin bir işverenseniz çalışanınızdan aldığınız mesleki hizmet karşılığında vereceğiniz tutar için stopajı hesaplamalı ve stopaj bedelini çalışan adına vergi dairesine yatırmalısınız. Böylece çalışan, verdiği hizmet karşılığında aldığı bedeli beyan etmek ve bu doğrultuda vergi ödemek zorunda kalmaz. Personele yapılan ücret ödemeleri, serbest meslek ödemeleri, gider pusulaları ve kâr paylarının yanı sıra iş yeri kira ödemeleri de stopaj kesintisi yapılan ödemeler arasında yer alır.

Stopaj vergisi ne zaman, nereye ve nasıl ödenir?

Yıllık gelir vergisi beyannamesi yapılarak belirlenen stopaj vergisi, her yılın mart ve temmuz aylarında olmak üzere iki taksit olarak ödenir. İster gelir vergisi olsun ister kira stopajı, tüm stopaj türleri vergi dairelerine ödenebilir. Ayrıca şubelere gidip bireysel olarak vergi yatırmanın yanı sıra anlaşmalı bankaların mobil bankacılık ya da internet bankacılığı hizmetleri aracılığıyla da ödemeniz gereken tutarı yatırabilirsiniz.

Stopaj vergisi nasıl hesaplanır?

Stopaj hesaplaması yapabilmek için her yıl güncellenen vergi dilimi oranlarını ve brüt ücreti bilmek gerekir. Örneğin ticari mülklerde kiracı tarafından ödenmesi gereken kira stopajında bu kesinti oranı %20 yani brüt kira bedelinin 1/5’idir.

Örneğin brüt ücret üzerinden 10.000 TL olan bir iş yeri kirasının kira stopajını hesaplayalım.

10.000 / 5 = 2.000 TL

Bu durumda ödenmesi gereken kira stopajı bedeli 2.000 TL’dir.

Stopaj vergisi kaç ayda bir ödenir?

 
Stopaj vergisi, Gelir İdaresi Başkanlığı'nca her yılın başında belirtilen vergi takvimine göre iki eşit taksit olarak ödenebiliyor. Gelir kapsamında bulunan kira stopaj hesaplamaları her sene mart ayında beyan ediliyor. Gelir vergisi kapsamındaki kira stopaj vergisi her yılın Mart ve Temmuz aylarında ödeniyor.

Stopaj kimlere uygulanır?

Stopaj, Gelir Vergisi ya da Kurumlar Vergisi'ne tabi kazançlara ilişkin hasılatın işverenlerce çalışanlara ödenmesi aşamasında, yasalarla belirlenmiş oranlarda, henüz kaynakta kesilen ve işi yapan adına vergi dairesine yatırılan bir vergidir. Stopajın bir diğer adı da vergi tevkifatıdır.

Kira stopaj nedir ne zaman ödenir?

 
Ticari gayrimenkullerin üzerinden ödenmesi gereken bir vergi olarak kira stopajı öne çıkar. Bu ödeme 1 yıl içerisinde mart ve temmuz ayları olmak üzere 2 eşit taksit üzerinden ödenir. İki eşit taksit üzerinden ele alınır ve daha sonra mart ile temmuz aylarında ödemesi gerçekleştirilir.

Senin için hazırladığımız haberler