Su korkusunu yendi madalyalı yüzücü oldu

24.05.2018 - 11:31 | Son Güncellenme: 24.05.2018 - 11:31

Adana'da Serebral Palsi hastası 26 yaşındaki Hüseyin Okyay, denizden korkmasına karşın fizik tedavi amaçlı havuza girmeye başladıktan sonra yüzmede Türkiye birinciliği dahil çeşitli dereceler alan madalyalı yüzücü oldu.

Hüseyin Okyay, doğumundan 3 ay sonra yakalandığı hastalık nedeniyle zor günler yaşadı. Başkasının yardımı olmadan günlük ihtiyaçlarını karşılayamayan, büyük oranda konuşma zorluğu yaşayan Okyay, yaşamını değiştiren yüzmeye başlayana kadar aile bireylerinin desteğiyle hayatını devam ettirdi.

Lise eğitiminin ardından vakit geçirmek için merak saldığı bilgisayarla uğraşmaya başlayan Okyay, denize girmeye korktuğu için halde internette kendisi gibi rahatsızlığı olanların yüzerek daha iyi duruma geldiklerini okuyunca havuza gitmeye karar verdi.

Atlas Engelliler Spor Kulübü'ne 3 yıl önce giden Okyay, hocaları ve annesinin desteğiyle önce su korkusunu yendi, sonra tedavinin ötesine geçerek yüzme sporuyla ilgilendi.

Okyay, 3 yıl önce başladığı faaliyetleri kapsamında 2016 yılında Bedensel Engelliler Federasyonunca Sakarya’da düzenlenen Bedensel Engelliler Yüzme Şampiyonasında birincilik, 2017'de Mersin'de gerçekleştirilen şampiyonada Türkiye ikinciliği ile üçüncülüğü, Aksaray'da bu yıl düzenlenen şampiyonada da Türkiye üçüncülüğü elde etti.

Spora başlamadan önce birinin yardımı olmadan yürüyemeyen, yemek yiyemeyen Okyay, yüzme sayesinde kendi çantasını taşıyabilir hale geldi. Halen havuzda haftanın 6 günü çalışmasını sürdüren Okyay'ın bundan sonraki en büyük hedefi Beden Eğitimi Spor Yüksekokuluna (BESYO) girmek ve yüzmede Avrupa dereceleri elde etmek.

Anne Derya Okyay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oğlu üç aylıkken rahatsızlığını farkedince adeta dünyasının yıkıldığını ancak çocuğunun kendisinden sonra da ayakta durabilmesi, kendisine yeten bir birey olabilmesi için mücadele etmesi gerektiği bilinciyle oğluyla ilgilendiğini belirtti.

Anne baba birlikte okula götürdü

Okyay, oğlunun eğitimini sürdürmesi için yılmadan mücadele ettiğini belirterek, şunları söyledi:

"Öğretmeni 'Çocuk okuyamaz, bunu alın evinize götürün.' dedi. Ben, eşimle beraber yılmadım. Okula giderken elinden tutup götürüyordum, sınıfına oturtuyordum. Teneffüste tekrar tuvalet ihtiyacı, karnın doyması için ben dışarıda bekliyordum öğlene kadar. Okulda başka engelli olmadığı için arkadaşları dışladı. Çok zorluk çektim oğlumu bu hale getirene kadar."

Sahile gitmezken şimdi istediği kadar suda açılıyor

Okyay, lise eğitiminin ardından oğlunun sudan korkmasına karşın fizik tedavi amaçlı yüzmek istediğini söylediğini anlattı.

Bu durumun kendisini ilk önce şaşırttığını aktaran Okyay, şunları söyledi:

"Denize gittiğimizde korkudan sahilde suyun kenarına gitmeyen bir çocuk, üç yıl gibi kısa bir zamanda bugün denize gittiğimizde kendi başına istediği kadar açılıp tekrar dönebilen bir çocuk haline geldi. Yüzmede bu kadar başarılı olacağını tahmin edemiyordum. Tabi bu arada havuzun suyunu çok yuttu ama yılmadı."

Fizik tedavi derken yüzücü oldu

Anne Derya Okyay, havuzdaki eğitmenlerin umutsuz olmalarına karşın kendilerine büyük destek vererek fizik tedaviye başlattıklarını belirtti.

Okyay, şunları söyledi:

"Yüzmeye başladığında kendi çantasını koluna alıp gidemeyen bir çocuktu, kendi başına otobüse binemeyen bir çocuktu. Çantasını alıp aşağıya inmeye başladı, desteksiz merdiven çıkmaya başladı, kendi başına otobüse binmeye başladı. Sonra bana bir gün, 'Anne ben faturaları yatırabilirim, senin yapacağın işleri ben yapabilirim, ben bu evin erkeğiyim.' dedi bana. Baktım yapabiliyor. Bu kadar başarılı olacağını hiç tahmin edememiştim. Keşke bundan 10 yıl öncesinde başlasaymış şimdi daha iyi yerlerde daha iyi durumda olacağına eminim."

BESYO hazırlığı sürüyor

Hüseyin Okyay da annesinin kendisine hep destek olduğunu dile getirerek,"Ben buraya geldiğimde çok kötüydüm, yürüyemiyordum, düşüyordum. Şimdi her yere kendim gidiyorum her işimi kendim yapıyorum. Türkiye birincilikleri derecelerim var. BESYO'ya hazırlanıyorum. Atletizm okuyacağım. Benim gibi çocuklara eğitim vermek istiyorum." diye konuştu.

"Hüseyin'in azmi küçümsenecek gibi değil"

Atlas Engelliler Spor Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı ve Hüseyin Okyay'ın antrenörü Zehra Eruçar da Hüseyin kendilerine geldiğinde kadar iyileşebileceğini zannetmediklerini belirtti.

Uçar, "Kendisinin azmi, ailesinin azmi, kendisini de sürekli daha ileriye taşıması Türkiye birinciliğine kadar getirdi. demez, verilen görevi de başarıyla yerine getirdi." sözlerine yer verdi.

 

 

 

 

Senin için hazırladığımız haberler