Süper Lig'in yeni derbisi

01.08.2020 - 15:41 | Son Güncellenme: 18.10.2020 - 10:16

TFF 1. Lig play-off finalinde Adana Demirspor'a penaltılarda 6-5 üstünlük sağlayan Fatih Karagümrük, Süper Lig'e çıkan son takım oldu. Böylece Süper Lig'de İstanbul'u temsil edecek takım sayısı 6'ya yükselirken futbolseverler bir derbi daha izleme imkanı yakalayacak. İşte Süper Lig'in yeni derbisi: Fatih Karagümrük - Kasımpaşa...

Süper Lig'in yeni derbisi

Hasan BEGDİLİ-AJANSSPOR

Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın gölgesindedir İstanbul'un semt takımları... Nasıl olmasın ki hem? Bu 3 kulüp Türkiye'nin dinamosu olurken milyonlarca taraftara sahipler... Aynı zamanda ülkenin en başarılı futbol takımları olmaları, sadece İstanbul'un semt takımlarını değil, bütün takımları gölgede bırakıyor.

Aralarındaki derbi ve zaman zaman ortaya çıkan nefret, saha içindeki gerginlikler, futbolun iyi ve kötü içinde barındırdığı her şeyi 90 dakikalığına izleyicilere sunuyorlar... Bazen de yıllarca o maç içerisinde olanlar konuşuluyor, taraftarlar bunları aşmakta zorlanıyor. Böylece aralarındaki rekabet, ülkedeki taraflı tarafsız herkesin beklediği maçlara ev sahipliği yapıyor.

Ama futbol sadece Süper Lig'de oynanmıyor ve futbol sadece İstanbul'un 'büyük' takımlarının egemenliğinde olmuyor...

Karagümrük - Kasımpaşa rekabeti

1921 yılında İstanbul'un Beyoğlu semtinde kurulan Kasımpaşa ile 1926 yılında İstanbul'un Fatih semtinde kurulan Karagümrük arasında çok ciddi bir rekabet söz konusudur.

Tarihlerinde her ne kadar resmi olarak 32 maç yapsalar dahi, birbirine yakın olan bu iki semti temsil eden takımları karşı karşıya getiren mücadeleler çok ciddi ilgi görmüştür. Ve futbolun içinde her ne kadar yeri yok desek bile zaman zaman kendisini gösteren nefretten de nasibini almıştır bu rekabet...

Türkiye'de ulusal bir lig henüz kurulmamışken iki takımın İstanbul Ligi'ndeki mücadeleleri bu rekabeti beslemiştir.

Ancak 1990-1991 sezonunda Kasımpaşa'nın Karagümrük'ü konuk ettiği karşılaşma tarihsel rekabetin kırılma noktasına dönüşmüştür. İki takım da 2. Lig'de mücadele ederken oynanan bu karşılaşmayı ev sahibi takım kazansa dahi maçın sonucundan daha önemli olaylar tarihe geçmiştir.

'Kasımpaşalı eli maşalı' sözünü doğrularcasına bir üne sahiptir semtin insanları... Ve iddia odur ki, Kasımpaşa'nın başkanı Erdoğan Aslan, ceketini açarak Karagümrük yöneticilerine silahını göstermiştir. Bu her ne kadar ispat edilemese dahi ciddi bir iddiadır ve sıkça dile getirilir. Karşılaşma da gergin bir atmosferde oynanmış futbolcular arasında arbede çıkmıştır... O gün bugündür iki takım arasındaki rekabet ateşlenmiştir.

Bu rekabet Beşiktaş'ı nasıl etkiledi?

Nitekim bu karşılaşma tarihsel rekabete damga vurduğu gibi yaklaşık 23 sene sonra Beşiktaş'ı bile etkileyecek bir duruma dönüşür. Nasıl mı?

İnönü Stadyumu yıkıldıktan sonra Beşiktaş'ın hangi stadyumda maç yapacağı henüz belirsizliğini korurken seçeneklerden biri de Kasımpaşa'nın maçlarına ev sahipliği yapan Recep Tayyip Erdoğan Stadyumu'dur. Ancak Kasımpaşa taraftarları tepkilidir... Yalnız tepkinin sebebi Beşiktaş değildir... Hatta taraftar grubu olan çArşı da değildir. Siyah beyazlı takımın tribünlerinde etkin olan Karagümrüklüler'den dolayıdır bu tepki...

Kasımpaşa taraftar grubu o dönem sosyal medya hesaplarından, "25 senedir problemli olduğumuz Karagümrüklülerle stadımızı paylaşmayacağız. Karagümrüklülerle yaşanılacak olan olumsuz olaylarda halkımıza ve esnafımıza gelebilecek zararlardan başta Hilmi Öksüz olmak üzere Turgay Ciner ve İhsan Kalkavan sorumludur" açıklamasını yapıyordu.

En son oynanan resmi maç

Bu rekabette oynanan son resmi karşılaşma 2013-2014 sezonunda Türkiye Kupası'ndadır. İki takım 2. tur mücadelesinde karşı karşıya gelir. Vefa Stadyumu'nda oynanan karşılaşmayı Kasımpaşa 2-0 yenik duruma düşmesine rağmen 3-2 galip tamamlayarak adını bir üst tura yazdırır.

İki takım Süper Lig'de

TFF 1. Lig play-off final maçında Adana Demirspor'a şans tanımayan Fatih Karagümrük, uzun yıllardır oynanmayan bu derbi maçlarını yeniden canlandırdı.

Gelecek sezondan itibaren Süper Lig'de birlikte mücadele edecek bu iki takımın maçları umuyoruz ki futbol şölenine dönüşür ve semtlerinin güzelliği sonuçlarına yansır...

Senin için hazırladığımız haberler