Taliban'dan Kaçan Nadia Nadim'in İlham Veren Öyküsü: O Şimdi Cerrah

İsa Kethüda
19.01.2022 - 15:24 | Son Güncellenme: 19.01.2022 - 15:31

Kadın futbolunun önemli ismi Nadia Nadim, tıp fakültesinden mezun olduğunu sosyal medya hesabından duyurdu. İşte Nadia Nadim'in ilham veren hikayesi...

Taliban'dan Kaçan Nadia Nadim'in İlham Veren Öyküsü: O Şimdi Cerrah

AJANSSPOR HABER

11 yaşında Afganistan'daki Taliban rejiminden Danimarka'ya kaçtı. Mülteci olarak geldiği Danimarka'da hayata futbolla tutundu. Yeteneği ve çalışmasıyla  Danimarka Milli Takımı’na seçildi ve Paris Saint Germain'e transfer oldu. Bu süreç boyunca eğitimine ara vermedi, tıp fakültesine girdi. Kadın futbolunun önemli isimlerinden Nadia Nadim artık bir cerrah...

11 yaşında babası öldürüldü, ülkeyi terk etti

Nadia Nadim 2 Ocak 1988'de Afganistan'ın Herat kentinde doğdu. Hayatı 1999 yılında değişti. Afganistan ordusunda görev yapan babası Taliban tarafından öldürüldü. Nadim ailesi evin tek erkeğini yitirmişti. Nadia Nadim annesi ve 4 kız kardeşiyle evini terk etti.

Londra derken Danimarka

Bir kamyonun arkasında gizlenerek önce İtalya'ya geldiler. Oradan Londra'ya gideceklerini sanıyorlardı. Ancak kamyondan indiklerinde kendilerini Danimarka'da buldular. Aile, Kopenhag’daki Sandholm göçmen merkezine getirildi. Burası sığınmacılar için Danimarka'daki ilk duraktı.

Sığınma merkezinde futbolla tanıştı

Nadia Nadim'in sığınma merkezinde yapacakları kısıtlıydı. Bir yandan dil öğrenirken boş zamanlarını değerlendirecek  yeni bir uğraş buldu: Bahçede futbol oynamak... Mülteci çocuklarla top oynamak ona yeni bir amaç verdi.

Keşfedildi, dünyada ismi duyuldu

Sıra dışı yeteneği ile keşfedilmesi uzun sürmedi. Bu arada ailesiyle birlikte Danimarka vatandaşı oldu. Yerel ligde oynadığı başarılı maçlar sonrası Danimarka Milli Takımı'na çağrıldı. Birçok kulüp peşinde düştü. Onun tercihi ise Fransız devi Paris Saint Germain oldu.

Dünyanın en güçlü 20 kadını arasına girdi

Fransa'ya transfer olmasıyla popülerliği arttı. Taliban'da kaçan kız artık birçok kadının rol modeliydi.  Forbes, 2018 yılında onu spor dünyasının en güçlü 20 kadını arasında gösterdi. Futbol topu Nadim'in dünyasını tamamen değiştirmişti.

Eğitiminden ödün vermedi

Futbolcu olarak gelen başarılar Nadia Nadim için yeterli değildi. Dil öğrenmeye yeteneği vardı.  33 yaşına kadar 11 dili darağacına sığdırmıştı. Ayrıca futbolculuk dışında bir amacı daha vardı: Doktor olmak...

İlgini Çekebilir
Fenerbahçe'de 3 yıldız ayrılmak istiyor! Menajerlerini çağırdılar
Habere Git

Gollerin yanına cerrah unvanını ekledi

Nadia Nadim, bir yandan futbol oynarken bir yandan da Aarhus Üniversitesi’ne tıp okumaya devam etti. Rekonstrüktif plastik cerrahlığı eğitimi alıyordu. Çünkü doğuştan ya da sonradan olan tüm şekil ve işlev bozukluklarının düzeltilmeyi istiyordu.

Ve cerrah oldu...

5 yıl tıp eğitimi alan Nadia Nadim, sosyal medya hesabından diplomasını aldığını duyurdu. 11 yaşında bir kamyon arkasında saklanan küçük kız artık  hiçbir şeyden gizlenmiyor. Hayatını ve dinini istediği gibi yaşıyor. Nadim, dindar görünmediğini belirterek "Birçok Müslüman kız futbol oynamaz ya da başka şeyler yapmaz, ama ben Allah'a inanıyorum. Dindar bir insanım ama bunu herkese göstermek zorunda değilim" diyor.

İstanbul aşığıyım

Nadim, daha önce verdiği bir söyleşide teyzesinin yaşadığı İstanbul'a aşık olduğunu söylemişti. Nadim şöyle konuşmuştu: "Birçok kez İstanbul’a gittim, teyzem orada yaşıyor. İstanbul’a bayılıyorum. Başka şehirleri de ziyaret ettim ancak İstanbul'a aşığım. Ortamı çok farklı. Türk taraftarların da inanılmaz olduğunu düşünüyorum. Türk kültürüne, Asya ve Avrupa sentezine bayılıyorum."

İlgini Çekebilir
Nerede o 'bombacı' üç büyükler?
Habere Git
Senin için hazırladığımız haberler