Tenis dünyası bu çocuğu konuşuyor!

15.04.2021 - 11:30 | Son Güncellenme: 15.04.2021 - 13:12

10 yaşındaki Teodor Davidov teniste çığır açtı. Tenis tabiriyle ‘backhand’ kullanmayan genç isim görenleri hayrete düşürüyor. İki elini de çok iyi kullanan Davidov neden böyle bir stil geliştirdi? İşin perde arkasında hangi motivasyon var? Onun hikayesine uzanalım…

Tenis dünyası bu çocuğu konuşuyor!

Mert ELAM-AJANSSPOR

ABD’nin San Diego Eyaleti’nde düzenlenen U12 Tenis Turnuvası’na katılan Teodor Davidov stiliyle herkesi kendine hayran bıraktı. Onu farklı kılan detay ‘backhand’ kullanmaması. Rallilerde top sağına geliyorsa raketi sağ eline alıp ‘forehand’ vururken soluna geldiğinde de raketi soluna alıp ‘forehand’ vuruyor. Servisleri de hem sağ hem de sol eliyle kullanabilen genç yıldız bir anda sosyal medyanın gündemine oturdu.

Bulgaristan doğumlu Davidov ailesi, oğulları doğduktan sonra ABD’nin Colorado Eyaleti’ne taşındı. Baba Kalin eski bir voleybol ve tenis oyuncusu. Tenis antrenörlüğü konusunda uzmanlığı bulunuyor. Anne Elena da profesyonel dalış yapmış ve fiziksel terapiyle ilgilenen birisi. Geleneksel Çin Tıbbı’na merak salan bu ikili Hindisitan’da yoga ve ayurvedik tıp konularında uzmanlaşıyor. Denver’daki kliniklerinde nöromüsküler terapi ve akupunktur hizmeti veriyorlar.

Neden sol elini de geliştirdi? Sebebini öğrenince şaşıracaksınız...

Peki Teodor Davidov’un bugünlere gelmesinde büyük pay sahibi olan baba Kalin oğlunu neden çift elli yaptı? Teniste avantaj sağlayacağı için mi düşünülmüştü?

Guardian’a bir röportaj veren Kalin Davidov’a göre bunun tenisle alakası yok. Normalde sağ elini kullanan oğlunu 8 yaşından itibaren sol elini kullanmaya teşvik ettiğini dile getiren baba, “Beyninin sağ yarımküresini daha çok çalıştırmasını istedim. Çok dışa dönük bir çocuktu. Çok coşkuluydu, dengesizdi. O yüzden vücudunun sol tarafını çalıştırarak beynin sağ yarımküresini geliştirmesini amaçladım” diyor.

 

Dengeye çok önem veriyorlar!

Bunun arkasında bir felsefe olduğunu savunan Kalin Davidov, “Ben Geleneksel Çin Tıbbı’yla ilgileniyorum. Her zaman yin ve yang dengesi üzerine çalışıyoruz. Yoga, sağ ve sol burun aktivitesi gibi konular üzerine yoğunlaşıyorum. O yüzden sağ ve sol yarımküre arasındaki denge çok hayati” ifadelerini kullandı.

Federer ve Nadal'ın izinde!

Federer ve Nadal birden fazla spor branşı yapmanın avantajını kullandıklarını söylemişti. Teodor Davidov da tenis haricinde kayak, doğa yürüyüşü, futbol, masa tenisi ve basketbol sporlarıyla ilgileniyor. Spor haricinde piyano çalıyor ve arkadaşlarıyla vakit geçiriyor.

Peki backhand'i nasıl?

Peki sürekli ‘forehand’ kullanan Teodor Davidov’un ‘backhand’i nasıl? Baba Kalin’e göre Teo’nun backhand’i de forehand’e kadar iyi. Ama şu anda bu stil üzerinden oynamayı uygun görüyorlar. Sol forehand’i ise sağdan daha zayıf ve rakipleri de bilerek soluna oynuyorlar. Davidov cephesi bunu dert etmiyor. 

Babanın en büyük hayali...

Baba Kalin’in hayallerinden bir tanesi Teo’nun bazı maçları sadece sağ eliyle, bazı maçları sadece sol eliyle, bazılarını ise çift elle oynayarak kazanması. Bunun için elbette çok çalışmak gerekiyor. Genç tenisçi şu anda haftada 30-40 saat arasında çalışıyor. Bu, o yaş grubu için çok fazla. Fakat Kalin’e göre oğlunun başarılı olabilmesi çok çalışması şart zira doğal yeteneği diğer sporcuların gerisinde. 

Daha önce örnekleri var!

Daha önce Evgenia Kulikovskaya ve Luka Jensen gibi isimler profesyonel seviyede çift elle oynamışlardı. Ancak bunun için 2000’li yılların başına dönmemiz gerekiyor. Modern dönemde üst seviyede böyle oynayabilen bir isim yok. Ancak Teo’nun başarılı olması durumunda bu sayının artması kaçınılmaz olacak. Belki de onun sayesinde teniste yeni bir çağ başlayacak?

Senin için hazırladığımız haberler