TFF VAR Koordinatörü Barış Şimşek: ''Avrupa'dan fazlamız var, eksiğimiz yok.''

19.02.2020 - 01:04 | Son Güncellenme: 19.02.2020 - 00:34

TFF VAR Koordinatörü Barış Şimşek, bugün yayınlanan TRT spor Stadyum Özel programına katıldı. Türk hakem Barış Şimşek, VAR teknolojisi çıktığı günden bu yana tartışılmasına yönelik açıklamalarda bulundu. Şimşek, Avrupa'dan eksiğimiz yok fazlamız var dedi.
  İşte Ajansspor'un Barış Şimşek açıklamarından derledikleri:  
 ''Eksiğimiz yok, fazlamız var.''
 ''20 sene sahada görev yaptıktan sonra, yeni görevimin biraz daha sorumluluk isteyen bir görev olduğunu söyleyebilirim. İşin bu tarafı daha zorluyor. Sistemi mükemmelleştirmeye yönelik çalışmalar son hızıyla sürüyor. Federasyon olarak biz de bu çalışmaları yakından takip ediyoruz. Teknolojik anlamda Avrupa'dan fazlamız var, eksiğimiz yok.'' 
''VAR hakemliği, saha hakemliğinden daha zor''
 VAR merkezimiz, dünya çapında bir merkez. VAR konusunda yetenekli olan hakemleri tespit etmeye çalışıyoruz. İtalya'da mesela, 4 tane sözleşmeli VAR hakemi mevcut. Sadece VAR'da çalışıyorlar. Biz VAR konusunda uzmanlaşmış bir ekip yaratma konusunda ilerliyoruz. Ofsayt çizgisi için dünyanın en gelişmiş teknolojisini kullanıyoruz. Mevcut ofsayt çizgisi teknolojisi ve kuralları yeterli. VAR hakemleri çok ciddi eğitimlerden geçiyor. VAR hakemliği, saha hakemliğinden daha zor. Video yardımcı hakemin görevi, bir pozisyonla ilgili en doğru kararı bulmak değil, sahada verilen kararın yanlış olup olmadığını tespit etmek.
  ''VAR çağırdığı zaman gelmek zorundalar''
 Video hakem, hakemi izlemeye davet ettiğinde, hakem izlemeye gitmek zorundadır ama son karar onundur. VAR sistemi Türkiye'de uygulanmaya başladığından beri, böyle bir şey de olmadı. Böyle bir şey okuduğumda ben de şaşırıyorum. Şüpheli pozisyonlarda yardımcı hakemlerin pozisyonun sonucunu alıp, daha sonra bayrağı kaldırmasını istiyoruz. Özellikle ceza sahası içindeki pozisyonlarda, açık pozisyonlar dahi olsa beklemelerini ve sonuç almalarını istiyoruz. Ofsaytta santimetre cinsinden bir hesaplama yok, tamamen çizgiler üzerinden bir hesaplama. Dünyanın en gelişmiş teknolojilerini kullanıyoruz. Hem 2 boyutlu, hem 3 boyutlu çizgiler kullanabiliyoruz. İzleyicilerimiz son halini görüyorlar, hata payı sıfıra yakın.
 

Senin için hazırladığımız haberler