Mavi Kartlı ve Türki Cumhuriyetlerden oyunculara yeniden yeşil ışık

31.07.2024 - 21:23 | Son Güncellenme: 31.07.2024 - 21:28

Türkiye Futbol Federasyonu, Mavi Kartlı ve Türki Cumhuriyetlerden oyuncular ile ilgili resmi internet sitesi üzerinden bir açıklama yaptı. İşte detaylar.

Mavi Kartlı ve Türki Cumhuriyetlerden oyunculara yeniden yeşil ışık

Hüseyin Özkök – AJANSSPOR

18 Temmuz günü yapılan seçimli TFF Genel Kurul toplantısında yeniden seçilemeyen Mehmet Büyükekşi Federasyonu, kulüplerle yapılan görüşmeler sonrasında 11 Ocak 2024 günü 2024/25 Sezonu Birinci Transfer ve Tescil Döneminden itibaren başlamak ve 5 (beş) sezon uygulanmak üzere Süper Lig Oyuncu Uygunluğu Talimatı yayınlamıştı. Yayınlanan bu talimata göre kulüpler kadrolarında 2024/25, 2025/26 ve 2026/27 sezonlarında en fazla 12 futbolcu, 2027/28 ve 2028/29 sezonlarında ise en fazla 11 futbolcu bulundurabileceklerdi. Talimatta 8+3 kuralına yer verilmemiş ayrıca takım kadroları 26’ye indirilirken Madde 1 Bent 3’te kadroda özel durumu olan oyuncularla ilgili şu satırlara yer verilmişti.

(3) Kulüpler birinci fıkrada öngörülen A Takım Listesine yazılan Türkiye A Milli Futbol Takımında oynama uygunluğu bulunmayan futbolculara ilaveten; 2023/24 Sezonunda Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan ülkelerinin vatandaşı olarak A Takım Listesine yazılan 1 futbolcuyu ve Türkiye A Milli Futbol Takımında oynama uygunluğu bulunmamakla birlikte Türk Vatandaşlığı veya mavi kart sahibi olarak A Takım Listesine yazdıkları 1 futbolcuyu sözleşme süreleri sonuna kadar müktesep hakları sebebiyle Madde 2’nin e fıkrası kapsamında A Takım Listesine yazabilirler. Bu futbolcuların sözleşmelerinin sona ermesi halinde; uzatma, sözleşme yenileme ve diğer kulüplerle imzalayacakları sözleşmeler A Milli Takımda oynama uygunluğu bulunmayan futbolcu kapsamında tescil edilecek ve A Takım Listesine bu doğrultuda yazılacaktır.

Bu talimat yayınlandıktan sonra seçime kadar aradan geçen 6 ay boyunca hiçbir kulüpten herhangi bir itiraz gelmemişti. Mehmet Büyükekşi yeniden başkan seçilse bu talimat yeni sezonda uygulanacaktı.

18 Temmuz’da yapılan seçimin ardından göreve gelen yeni Başkan İbrahim Hacıosmanoğlu yönetimi, seçilmesinin hemen ardından aradan 4 gün geçtikten sonra 22 Temmuz’da yeni bir oyuncu uygunluğu talimatı yayınladı. Bu talimatla birlikte kadrodaki oyuncu sayısı 28’e yükseltilirken yabancı sayısı da süre verilmeksizin 12’den 14’e çıkartıldı ancak maç kadrosuna 12’sinin yazılabileceği belirtildi. Ayrıca yukarıda görülen 3. Bendin yeni talimatta yer almadığı görüldü.

Bu durum kafa karışıklığı yarattı. Çünkü eğer bu madde yeni uygulanacak talimattan çıkartıldıysa mavi kart ile oynayan oyuncular ile TFF’nin daha önce açıkladığı beş Türki Cumhuriyete mensup oyuncular bir anda yabancı statüsüne geçmek durumunda kalabilirlerdi. Yani bu hakkın mutlaka geçerli olacak talimatta belirtilmesi gerekiyordu.

Yapılan uyarıların ardından TFF yapılan hatayı görmüş olacak ki, bugün yayınlanan 2024/25 sezonu Süper Lig Statüsü ek maddesi olarak yeniden yayınlanan oyuncu uygunluğu talimatında 22 Temmuz’da yayınlanan talimattan çıkartılan A Madde 1 Bent 3’ü yeniden talimata ekledi. Böylelikle mavi kartlı oyuncular ile Türki Cumhuriyetlerden 5’ine mensup oyuncular sözleşmeleri bitene kadar şu anda bulundukları takımda yerli statüsünde oynayabilecekler.

Senin için hazırladığımız haberler