TFF'ye "Ankara böyle istiyor" isyanı

22.06.2021 - 22:26 | Son Güncellenme: 22.06.2021 - 22:39

Fenerbahçe'de Ali Koç, Habertürk'e açıklamalar yaptı. Ali Koç, TFF'nin yabancı sınırı kuralı, yayıncı kuruluş ve Merkez Hakem Komitesi hakkında konuştu.

TFF'ye "Ankara böyle istiyor" isyanı

AJANSSPOR - HABER

Habertürk televizyonunda sorulara yanıt veren Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Türkiye Futbol Federasyonu'na (TFF) yabancı kuralı, yayıncı kuruluş, Merkez Hakem Komitesi gibi konularda çok sert eleştirilerde bulundu.

'Futbolu 4 kişi yönetiyor'

Koç, Kulüpler Birliği'nin isteklerine karşı TFF'nin böl-yönet anlayışında olduğunu söyledi. Koç, "Mevcut federasyonun içinde futbolu seven, geleceğini düşünen, yapısal değişikliği yapayım da meyve versin, deli gibi gençlerden, öz kaynaklardan futbol yetiştirecek yapıyı kurayım, mevzuatı değiştireyim, teşvik vereyim mantalitesinde değil. Zaten TFF 4 kişiyle yönetiliyor" ifadesi kullandı.

Yabancı kuralında neler yaşandı?

TFF'nin gece yarısı duyurduğu 8+4 yabancı kuralıyla ilgili sert ifadeler kullanan Koç yaşananları şöyle anlattı: "Geçen sene pandemiden sonra garip bir takvimle sezonu bitirdik. Sonra bizim önümüze yeni yabancı kuralı diye bir şey sundular. Biz de 'Mümkün değil, kulüpler hazır değil' dedik. Pandeminin bu şekilde devam edeceğini kimse beklemiyordu. Federasyonla ortak bir noktada bundan sonraki 3 yılın nasıl olacağını en geç devre arası açıklayalım dedik ve ayrıldık. Sayın Göksel Gümüşdağ'ın söylediği milli futbolculara daha çok oyuncu veren takımlar mükafatlandırılsın, hepsi güzel şeylerdi. İki üç gün sonra bizim konuştuklarımız çöpe atılmış."

'Ankara böyle istiyor yaklaşımı doğru değil'

Fenerbahçe Başkanı,  TFF'de "Ankara böyle istiyor" yaklaşımı olduğunu söyleyerek bunun gerçeği yansıtmadığını söyledi.  Koç şöyle konuştu: "Federasyon bizim çıkarlarımız için, bize hizmet etmek için orada. Federasyonumuzun bunu yapmasını engelleyecek unsurlar olabilir. Görüşmemizden sonra gerçekleşmiş konular olabilir. Çağırırsın bizi 'Bizim kararımız budur' dersiniz. Böyle küçümseyici, 'Biz sizi takmıyoruz, ne istersek yaparız' mealinde süreç olması bizleri fazlasıyla kırmıştır. Bir de 'Ankara böyle istiyor, yukarısı böyle istiyor' mealde yaklaşımı var. Yok böyle bir gerçek. Siyasetçinin işi gücü bitmiş, bunlarla uğraşacaklar... Hatta bize 'Gidin bunu kendi aranızda çözün' dendi."

Yayıncı kuruluş suçlaması: 564 milyon Dolar indirim aldılar, buna kim müsaade ediyor!

Yayıncı kuruluş ile Fenerbahçe ile yaşadıkları kurumsal sorunlar bulunduğunu ancak tüm kulüplerin dertli  olduğunu söyleyen Koç, yapılan indirimlerden şikayetçi oldu. Koç şöyle konuştu: "2017-18'de 465 milyon dolar iken 416'lara inmiş. Sonra 2018-19 sezonunda 500, 416'ya inmiş. Şimdi bize söyledikleri 2 milyar daha indirilmek isteniyor. Geçen sezon verileriyle bu sene devam edersek 564 milyon dolar indirim almış. Onların istediği indirim yapılırsa Allah korusun çökeriz. Buna kim, nasıl, niçin müsaade ediyor. Biz buraya nereden geldik. Korunmadan bu noktaya gelinemez.

İhale şartları, teminat mektubu olur. Bunları yerine getiremezsen teminat paraya çevrilir. Teminat mektubu yok. Kim kaldırdı, kimin izniyle kaldırıldı mektup. Başka bir ihale olsa, ihaleye fesat karıştırma demez miyiz? Bir şirket kendi başına istediği her şeyi alıyor. Bizi parmağıyla çeviriyorlar. Hukuku muhatapları biz olmayacağımız için. Önümüzdeki sezon ne olacak, anlaşılamadı hala. Sezon başında yüzde 25 ödeme yapılması gerekiyor, bizim için can suyu. Ama ne olacağını bilmiyoruz. Çok büyük sıkıntılarımız var. Ticari konuların kulüplerin sözünün daha çıktığı ortak platformda yapması lazım. Avrupa şu anda buna gidiyor. Kanayan yaramız bu, nasıl aşacağız onu da bilmiyorum. En kısa zamanda Kulüpler Birliği A.Ş. kurulmalı."

'Hakemler arasında eş-dost ilişkisi var'

Ali Koç'un eleştirilerinden biri de Merkez Hakem Komitesi (MHK) konusunda oldu. Hakem hatalarından dolayı puanlar ve dolayısıyla şampiyonluğu kaybettiğini belirten Koç, şunları söyledi: "MHK'daki performans çok daha fazla artırılabilir. Hep 'MHK Başkanı çok dürüst' diyorlar. Olabilir. Ama tanımıyorum kendisini. Başkanın değil sistemin dürüst olması gerekir. Kokuşmuş bir hakemlik müessesesi Türk futboluna büyük zarar verir. MHK’nın bir performans kriterinin olması lazım. Bir kere adamların performansı ölçülmüyor. TFF, “Ben adamlardan memnunum” diyor. O kadar. Hakemlerin puanlanması lazım. Ona göre iş verilmesi lazım. Zaten bir de eş-dost-akraba ilişkisi var. Her hafta 3 kişi puanlasın ve bu sitede yayınlansın. Ne zararı olabilir? Bunu federasyon sitesinden yayınlamanın ne zararı olabilir. Onlarca hakem var. Bazıları 4-5 senedir maç almamış. VAR hakemleriyle, saha hakemleri ayrıştırılmalı. EURO 2020’de böyle yapıldı. Bazı liglerde de böyle yapılıyor. Biz de bunu yapalım."

TFF'ye limit övgüsü: Ne gerekiyorsa yaptılar

Ali Koç, TFF'yi çok eleştirmesine karşın bu yıl belirlenen limitler konusunda hakkının verilmesi gerektiğini belirtti. Koç, "Federasyona burada bağırıp çağırıyoruz. Doğruya doğru, yanlışa yanlış demek zorundayım. Evvelki sene çok yanlış yaptılar. Hatta devre arası transfer yaptırmayarak şampiyonluğumuza mani oldular. Ama Türk futbolunda harcama limiti olması şarttır. Bu dönem ise TFF, kulüplerin elini güçlendirmek için elinden ne geliyorsa yaptı" diye konuştu.
 

Senin için hazırladığımız haberler