Trabzonspor'a men cezası eski başkan Usta'nın borcundan geldi!

05.06.2020 - 14:13 | Son Güncellenme: 05.06.2020 - 14:21

Trabzonspor'a yakınlığıyla bilinen avukat Atilla Dilaver, bordo mavili kulübün ceza almasında Muharrem Usta döneminden kalma borçların önemli rol oynadığını söyledi.

Trabzonspor'a men cezası eski başkan Usta'nın borcundan geldi!

AJANSSPOR-HABER

Finansal Fair Play (FFP) kriterleri uzlaşma anlaşmasına uymadığı gerekçesiyle Avrupa kupalarından 1 yıl men alan Trabzonspor, Uluslararası Tahkim Mahkemesi'ne (CAS) başvurmaya hazırlanıyor.

Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu, bu cezanın CAS'ta bozulacağından emin.

Kamuoyu ise UEFA'nın gerekçeli kararını merak ediyor. Gerekçeli karar Trabzonspor ve Türkiye Futbol Federasyonu'na (TFF) ulaştı.

Söz konusu karar Trabzonspor Kulübü'ne yakınlığıyla bilinen avukat Atilla Dilaver tarafından deşifre edildi.

Haber61 TV'nin salı günü yapılan yayınına katılan Dilaver, Trabzonspor'a usul eksiklikleri nedeniyle ceza verildiğini söyledi. Dilaver 3 ana konunun men cezasını getirdiği belirtti:

"Trabzonspor aldığı cezanın nedenini açıklamama gibi bir politika izliyor. Ben bunun açıklanmasının doğru olup olmadığını tartışmayacağım. Trabzonspor bu cezayı tamamen usul eksikliklerinden dolayı aldı. Trabzonspor özellikle Türkiye’de büyük kulüpler içinde mali disiplin konusunda en iyi olanı.

Usulü hatalar bazı noktalarda esasın önüne geçer. Burada da böyle bir durum var. Trabzonspor’a verilen ceza 3 ana başlıkta toplanmış ve bu 3 başlık tamamen usulle ilgili. Trabzonspor, sermaye artırımı yaptı ve UEFA bunu çok doğu bulmadı. Bir diğer konu da tartışmalı bir borcu, borç kalemine yazmadığı için UEFA bunu kabul etmedi" dedi.

Vergi, başkan borcu ve sermaye artırımı

Sıkıntı yaratan konuların muhasebe usullerinden kaynaklandığını belirten Dilaver, Türkiye'deki ikili kulüp yapısının da cezaya yol açtığını savundu:

"Bu konular tamamen muhasebe usulü ile ilgili konular. Avrupa’da birçok kulüp şahısların veya şirketlerin. Türkiye’de ise ucube bir kulüp yapısı var. Kulüplerin sahip olduğu şirketler, Türk Ticaret Kanunu'na göre faaliyet gösteriyor. Derneklerle şirketlerin sorumluluklarını gösteren bir yasa yok. Trabzonspor’un genel olarak mali tablosu güzel ve UEFA’ya verdiği, disiplin planına uygun. UEFA’nın burada üç itirazı var.

1-Vergi yapılandırması.

2-Bir eski başkana (Muharrem Usta) olan borç,

3-Sermaye artırımının borçtan mahsubu.

Bu üç şart Türkiye’de futbol ekonomisinde uygulanan bilançolara yansıtılan şeyler. Şahsa borç hariç... Şahsa borç da tartışmalı. Bu konuda kamuoyundan bildiğim kadarıyla, şahıs bu borcu hibe edeceğini ifade ediyor; hatta bununla ilgili belge imzaladığı ifade ediliyor Ama ben görmedim. Kulüp de bunu borç hanesinde göstermiyor. UEFA diyor ki, 'Bu senin borcun'."

Usta, 36 milyonu üstlenmişti

Eski Trabzonspor Başkanı Muharrem Usta, 1 Ekim 2018'de Twitter hesabından yaptığı açıklamada 36 milyon TL'yi bir önceki yönetim kurulu olarak üstlendiklerini belirterek, "TS yönetiminin Türkiye’de bin 500 civarında olan YMM bürolarından birisine ısmarlama yaptırdığı rapora (Özer, Ersun, Aykut, Ekici vb) göre önceki yönetim kulübe yaklaşık 36 milyon Lira zarar vermiş olup bunun bir önceki yönetim kurulundan tazmini istenmiştir. Kulüpler tarihine not düşülmesi adına, futbol dünyasına yeni bir soluk olması adına ve ısmarlama raporunuza rağmen 36 milyon Lira'yı bir önceki yönetim kurulu olarak üstlendiğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz. Biz kulübün hizmetindeyiz” ifadelerini kullanmıştı.

Senin için hazırladığımız haberler