Trabzonspor'a oynamadan şampiyonluk...

03.04.2020 - 13:10 | Son Güncellenme: 03.04.2020 - 13:14

Hayatın her alanı olduğu gibi futbol da koronavirüsten (coronavirüs Covid-19) çok etkilendi. Popüler bir spor olması nedeniyle belki de haddinden fazla da gündemi işgal ediyor, heyat memat meselesi varken.

Trabzonspor'a oynamadan şampiyonluk...

Kenan Başaran - Analiz

Dünyada ertelenen lig ve turnuvaların ne zaman tamamlanacağı tartışılıyor. Haliyle Türkiye'de de aynı tartışma var.

Her gün bir senaryo ortaya atılıyor.

Ama son günlerde Trabzonspor cephesine omuz verenler liglerin tescil edilmesi gerektiğini iddia ediyor.

Eski Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK) Başkanı Hüseyin Karaahmetoğlu, Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) talimatlara dayanarak, ligi bitirip Trabzonspor'u şampiyon yapması gerektiğini savundu. Bu tür iddialar Trabzon yerel medyası ve sosyal medyada da sıkça dile getiriliyor.

TFF'nin açıklamasındaki açık ilan

UEFA, 1 Nisan'da yaptığı toplantıda liglerin oynanarak tamamlanması gerektiğini 'tavsiye' etti.

UEFA'nın tavsiyesi esasen belirleyici bir rota.

TFF de bugün yaptığı açıklamada, UEFA'nın tavsiyesini kendine dayanak yaptığını gösteriyor. TFF, "... tüm çabamız, Gençlik ve Spor Bakanlığımızın koordinasyonunda, Bilim Kurulumuzun tavsiyeleri doğrultusunda insan hayatı önceliğinden taviz vermeden, UEFA ile de ortak hareket ederek liglerimizde 2019-2020 sezonunun sağlıklı bir şekilde tamamlanmasını sağlamak içindir.

Nitekim UEFA'nın 55 üye ülke Federasyonu ile 1 Nisan Çarşamba günü video konferans yöntemiyle yaptığı toplantıdaki tavsiyesi ve beklentisi de bu yöndedir. UEFA Başkanı Aleksander Ceferin, Avrupa Kulüpler Birliği Başkanı Andrea Agnelli ve Avrupa Ligler Birliği Başkanı Lars-Christer Olsson imzalı dün gece tüm paydaşlar ile paylaşılan ortak mektupta da ne kadar gecikme olursa olsun sezonun tamamlanmasının önemi ve önceliğinin altı çizilmiştir" diyerek, ligleri oynatarak bitirme kararlılığını ortaya koymuştur.

TFF'nin bu son açıklamasını liglerin tescil edilip şampiyon ilan edilmeyi isteyen Trabzonspor ile küme düşme kaldırılsın diyen kulüplere bir cevap olarak da okumak lazım.

Koronavirüs yenilmeden olmaz

Aldığım bazı kulis bilgilerine göre TFF'nin 10 senaryosu ağırlıkla liglerin hangi tarihler arasında oynanacağı üzerine yoğunlaşıyor.

Ama TFF yönetimi, öncelikle "Koronavirüs yenildi" açıklamasını bekleyecek. Bu salgı ne zamanki futbola müsade eder, o zaman TFF de planını açıklayacak. Kaynaklar, "Virüs müsade etmeyene kadar herkes her türlü senaryoyu konuşabilir ama bunun çok anlamı yok" diyor.

Diğer yandan 10 alternatif sadece Süper Lig'i de kapsamıyor. Bunun içinde amatörü da kapsayan tüm liglerin planlaması yer alıyor.

Bir kez daha vurugulamakta fayda var: TFF çevreleri, karar alırken UEFA'nın tavsiyesi ve Koronavirüs Bilim Kurulu'nun önerilerini temel rehber yapacak.

Elbet, buranın Türkiye olduğunu ve her an her türlü kararın çıkabileceği hakkını da saklı tutarak!

Senin için hazırladığımız haberler