"Trabzonspor'a verilen cezanın CAS'tan dönme ihtimali..."

05.06.2020 - 10:51 | Son Güncellenme: 05.06.2020 - 10:59

Trabzonspor'a UEFA tarafından verilen 1 yıl Avrupa kupalarından men cezasını Spor Hukuku Uzmanı Alpay Köse değerlendirdi. Verilen ceza CAS'ta bozulur mu? Trabzonspor neler yapmalı? Şikayetlerin UEFA'da gerçekten karşılığı var mı? Alpay Köse, canlı yayında değerlendirdi.

"Trabzonspor'a verilen cezanın CAS'tan dönme ihtimali..."

UEFA, Trabzonspor’a 1 yıl Avrupa kupalarından men cezası verdi. Spor hukuku uzmanı Avukat Alpay Köse, bordo-mavililere verilen cezayı ve Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) ile yaşanacak süreç hakkındaki öngörülerini paylaştı. Trabzonspor’un men cezası kalkacak mı? UEFA’ya yapılan şikayetler süreci etkiliyor mu? Alpay Köse yanıtladı.

Radyospor’da Gün Ortası programında Emrah Karalinç’in canlı yayında sorularını yanıtlayan Alpay Köse’nin açıklamaları şu şekilde:

“Finansal Fair Play konusunda takdir söz konusu olmuyor”

-Trabzonspor’a ceza neden geldi? Bordo-mavililer, UEFA’yı ikna mı edemedi?

Trabzonspor’a verilen ceza sürpriz oldu. Bankalar Birliği ile yaptıkları anlaşmadan sonra finansal durumunu düzeltmişlerdi. Bu sezon için bütçede belli kısıtlamalara gittiler. Sponsorluk gelirlerinde artış kaydettiler. Borç yapılandırması yaptıkları için artıya geçtiler ve kâra geçtiklerini açıkladılar. Bu ceza, 2018-19 sezonuna ilişkin kaynaklanıyor. Finansal Fair Play konusunda bir takdir söz konusu olmuyor. Belli limitler aşılınca otomatik olarak ihlal oluyor. Teknik bir konu. Trabzonspor, UEFA ile yazışma yapmış ve savunma yapmıştır. Demek ki UEFA’ya bu açıklama yeterli gelmedi ki ceza çıktı.

“Bu kararın CAS’tan dönme ihtimali çok güçlü diyemem”

- Başkan Ahmet Ağaoğlu, 'Bu karar CAS’tan geri döner' diyor. CAS, ne karar verecek?

Kararın Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi’nden (CAS) dönme ihtimali elbette var. CAS’ın yapacağı inceleme sonrasında ceza kalkabilir, ertelenebilir ya da onanabilir. Bu dosyalar teknik dosyalar. Diğer dosyalardan ayrılıyor. Ne kadar ihlal olduğu önemli. Kaç kriter ihlal edildi, limit ne kadar aşıldı? Gerekçeli kararı görmemiz gerekiyor. Şu anki bilgilerle söylüyorum. CAS’tan dönme ihtimali çok güçlü diyemem. CAS konuyu değerlendirecek ve ayrıntılı bir inceleme olacaktır.

“İlk incelemeye göre tedbir kararı alınabilir”

- Süreç ne kadar uzar? CAS’tan Trabzonspor ile ilgili karar ne zaman çıkacak?

CAS’a yapılan başvuru süreç alır. 3 haftadan daha geç olacaktır. Ama en geç Avrupa kupaları maçları başlamadan önce konu netleşir. CAS, bu süreci göz önünde bulunduracaktır. Normalde CAS süreçleri 6 ay - 1 yıl arası sürüyor. Fakat; CAS tedbir kararı alabiliyor. İlk incelemeye göre tedbir kararı alınabilir. Sonradan çıkacak karara göre de karar uygulanabilir.

TRABZONSPOR'UN ESKİ YÖNETİCİSİ HAYRETTİN HACISALİHOĞLU'NUN MEN CEZASIYLA İLGİLİ AÇIKLAMASI İÇİN TIKLAYINIZ...

“Bildirimler yapılsa bile karşılığı yok”

-Trabzonspor ile ilgili UEFA’ya yapıldığı konuşulan şikayetler karşılık buluyor mu? UEFA’nın bu konudaki tavrı nedir?

Bu karar, şikayet sonucunda oluşan bir karar değil. Zaten UEFA’nın kurulları kulüplerden bilgi alıyor ve gereken denetlemeyi de yapıyor. Dolayısıyla bir şikayet sonucu karar çıkmaz. İncelemeler sonrası disiplin müfettişlerinin bulduğu eksikler sonrasında ortaya bir karar çıkıyor. UEFA rutin inceleme yapıyor. Bildirimler olabilir. Olmamıştır demiyorum. Kulüp taraftarları mail ya da başka yollarla ulaşıyor. Ancak; bunun UEFA nezdinde bir karşılığı yok.

“CAS’ta yürütülecek davada İsviçre’den bir bürodan destek almak avantaj yaratır”

- CAS’tan olumlu sonuç çıkarabilmek pek kolay görünmüyor fikri hakim. Trabzonspor’un yol haritası ne olmalı?

Kurallar çok net. İhlal olunca ceza otomatik olarak devreye girer. İhlal etmediğinizi ispat etmeniz çok zor. Zaten bilgileri Trabzonspor veriyor. CAS’a başka veri veremeyeceklerine göre bunu ispat edebilmek kolay değil. Türkiye Futbol Federasyonu da belli limitler getirmişti. Fenerbahçe bu konuda sıkıntı yaşadı ve ara transferde sorun yaşadı. Türkiye’de esnetmeler oldu ama Fenerbahçe istediği kararı aldıramadı. Hukukçuların dışında mali uzmanların bakış açısıyla konu ilerliyor. Bu anlamda bir şeyleri değiştirmek kolay değil. Kaç limitin aşıldığı çok önemli. Eğer az bir limit aşımı söz konusuysa, şu anki iyileşme durumu da göz önüne alınarak bir tedbir kararı çıkabilir. Trabzonspor’un iyi hazırlanması gerek.

Senin için hazırladığımız haberler