Tribünde şampiyon Galatasaray!

14.08.2020 - 14:47 | Son Güncellenme: 14.08.2020 - 16:19

Koronavirüs salgını sebebiyle yeni sezonda tribünlerde taraftarların olup olmayacağı merak konusu. Yeni sezonda tribünde taraftarlar olacak mı? Pekiyi, transfer çalışmalarını hızlandıran Galatasaray, Beşiktaş, Fenerbahçe ve Trabzonspor bilet satışından ne kadar gelir elde etti? En fazla geliri hangi takım hangisi? Merak edilen sorunun yanıtı belli oldu.

Tribünde şampiyon Galatasaray!

AJANSSPOR-ÖZEL

Futbol kulüpleri yeni sezon hazırlıklarına başladı. Önümüzdeki sezon tribünlere seyirci alınıp alınmayacağı henüz belli değil. Pandemi sürecinin devam etmesi, hatta hız kesmemesi nedeniyle, 2020-2021 sezonun da en azından başlangıcının seyircisiz olması ihtimali çok yüksek.

Bu da kulüplerin büyük gelir kaybına uğraması demek. Ligin 21 takıma yükseltilmesiyle yayın gelirinde de kayıp yaşanacak.

Cimbom gelirini 33 milyon artırdı

4 büyüklerin Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) gönderdiği yıllık finansal raporlardaki tribün gelirlerini inceleyip kıyasladık. Geçen sezonun kombine, loca ve maç günü bilet satışlarına bakıldığında en çok geliri Galatasaray elde etti. Sarı kırmızılı kulüp ligi 6. sırada bitirse de zirveyi kaptırmadı. Galatasaray bir önceki sezona göre gelirini 33 milyon lira artırıp 199 milyon liraya çıkarttı.

Fenerbahçe'nin geliri ne kadar arttı?

İkinci sırayı ise yine kötü bir sezon geçiren Fenerbahçe aldı ancak sarı lacivertlilerin bir önceki döneme göre geliri sadece 7 milyon lira arttı ve toplamda 147 milyon lira olarak gerçekleşti.

Beşiktaş sadece 6 milyon artırabildi

Sergen Yalçın'ın göreve gelmesiyle ligin ikinci yarısında büyük bir hamle yaparak, Şampiyonlar Ligi ön eleme bileti almayı başaran Beşiktaş'ın tribün hasılatı da sadece 6 milyon liralık artışla 104 milyona yükseldi.  Sezon boyunca şampiyonluğa oynayan ancak mutlu sonu Medipol Başakşehir'e kaptıran Trabzonspor ise gelirini 17 milyon lira artırmayı başardı ve toplamda 40 milyon liralık tutara ulaştı.

4 büyük maç seyircisiz oynandı

Pandemi nedeniyle ligin son 9 haftası seyircisiz oynandı. Bu süreçte Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor gibi iki büyük maçı seyircisiz oynadı. Beşiktaş da Fenerbahçe derbisini boş tribünlere oynadı. Sarı lacivertli kulüpse Trabzonspor ile Ziraat Türkiye Kupası çeyrek final rövanş maçını seyircisiz oynadı. Bu maçlar da hasılatları bir nebze olumsuz etkiledi.

Çare bulunmazsa kayıp büyük olacak

Kulüpler yeni sezonun seyircisiz oynanması ihtimaline karşılık çareler de aramaya başladı. Kulüpler, taraftarlarına bilet veya kombine yerine hediyelik eşya satışını planlıyor. Eğer statlara eskisi gibi dönüş olursa, bu eşyalar bilet ve kombineye dönüşecek.

Bundesliga yine yol gösterici olacak

Kulüpler alternatif üretemezse önümüzdeki sezon büyük gelir kaybı kaçınılmaz olacak. Statlara seyircili dönüş olsa bile ilk aşamada sosyal mesafe nedeniyle en fazla yarı yarıya kapasite kullanımına izin verilecek gibi görünüyor. Bu konuda benzer bir adımla lige başlamayı planlayan Bundesliga yine herkese yol gösterici olacak.

Senin için hazırladığımız haberler