Türk tenisinin geleceği parlak

27.04.2015 - 11:43 | Son Güncellenme: 27.04.2015 - 11:43

Teniste uzun vadede dünya sıralamasında üst sıraları hedefleyen Türkiye Tenis Federasyonu'nun, 20 yaş ve altında 18 bin 720 lisanslı sporcusu bulunuyor.

Tenisin zengin sporu olduğu algısını yıkmak isteyen federasyon, Türkiye genelinde valilikler ve belediyelerle yaptığı çalışmalarla genç sporculara ulaşıyor.

Türkiye genelinde 20 yaş ve altında korta çıkan 18 bin 720 lisanslı sporcunun 3 bin 711'i İstanbul'da bulunuyor. Türkiye Tenis Federasyonu'nun Anadolu'da ise bu yaş grubunda 15 bin 9 lisanslı sporcusu raket sallıyor. 

Erkeklerde 1995 ve sonrası doğumlu 10 bin 147 tenisçi bulunurken, bayanlarda 8 bin 573 lisanlı sporcu mevcut.

Doğuda ilgi artıyor
Türkiye Tenis Federasyonu'nun çalışmaları sonucunda Doğu Anadolu ile Güney Doğu Anadolu bölgelerinde, 20 yaş ve altında toplam bin 686 lisanslı sporcu tenis oynuyor. 

Sadece Bitlis ve Ardahan'da lisanslı tenis oyuncusunun bulunmadığı bölgede gelecek vaat eden sporcular çıkıyor.

Türkiye Tenis Federasyonu Başkanı Cengiz Durmuş, Ağrılı sporcular Habib Anak ve Mehmet Semih Aslan'dan ileride önemli başarılar beklediklerini söyledi.

Durmuş, övgüyle söz ettiği 11 yaşındaki Mehmet Semih ve 10 yaşındaki Habib'in, Ağrı'dan dünyaya açılan yıldızlar olabileceğini ifade etti.

Kadınlarda kısa vadede en büyük umut İpek Soylu
Kadın tenisinde ise göze çarpan ve uluslararası arena müsabakalara çıkan 19 yaşındaki İpek Soylu, kısa vadede başarı beklenen isimler arasında yer alıyor.

İpek Soylu, 2012 yılında 16 yaşında Wimbledon'da gençler kategorisinde mücadele ederek ana tabloda oynayan ilk Türk kadın tenisçi olma başarısını gösterdi.

ABD Açık Tenis Turnuvası'nda geçen yıl genç çiftler kategorisinde İsviçreli takım arkadaşı Jil Belen Teichmann'la şampiyonluk yaşayan İpek Soylu, Türk tenis tarihinde grand slam turnuvalarında bir kategoride şampiyon olan ilk Türk sporcu unvanını elde etti.

Gençler kategorisinde birçok uluslararası sınav veren genç tenisçi, 1995 ve sonrası doğumlu sporcular arasında en dikkat çekici isim olarak öne çıkıyor.

Durmuş: "Dünya bir numarası çıkaracağız"
Türkiye Tenis Federasyonu Başkanı Cengiz Durmuş, hedeflerinin hem erkeklerde hem de kadınlarda dünya bir numarası çıkarmak olduğunu söyledi.

Genç sporcu sayısını artırarak hedeflerine ulaşmak istediklerini aktaran Durmuş, "Bu da yetenekli genç sporcuları seçmekle oluyor. Zengin sporu algısını yıkarak, bunun böyle olmadığını ispat etmeye çalışıyoruz. Başlattığımız 'Tohum Projesi'nin faydalarını almaya başladık. Bu projeyle dünya bir numarasına aday sporcularımız çıkıyor. Anadolu'daki illerde belediyeler ve valiliklerle çalışıyoruz. Hemen hemen bütün illerde turnuva düzenleyerek yetenekli oyuncuları seçiyoruz" ifadelerini kullandı.

Durmuş, 9-10 yaş kategorisinde Türkiye Şampiyonası'nda final oynayan Ağrılı sporcular Habib Anak ve Mehmet Semih Aslan'nın başarılarına değinerek, şunları kaydetti:
"Ağrılı çocuklarımızın başarıları Anadolu'nun her yerinde olduğumuzu gösteriyor. Batman'da başlattık, her yere yayıldık. Bizim hedefimiz dünya bir numarası çıkarmak. Cumhuriyetimizin 100. yılında çıkartabilir miyiz, bilemiyorum. Bu işin birçok etkeni var. Yetenekli bir millete ve gençlere sahibiz. Günün birinde Türkiye'den mutlaka bir numara çıkacak. Büyük turnuvalarda ana tablolarda artık sporcularımız yer alabiliyorsa demek ki iyi yoldayız. Çok kolay değil ama bir numara çıkarmayı başaracağız."

Senin için hazırladığımız haberler