Türkiye'den uzaya gitmek için nasıl ve nereden gönüllü olunacak? Cumhurbaşkanı...

09.02.2021 - 20:54 | Son Güncellenme: 09.02.2021 - 21:06

Türkiye'nin Milli Uzay Programı'nın tanıtımında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhuriyetin 100. yılında Ay'a ilk teması gerçekleştirmek istediklerini belirterek, "Uzay Programı'ndaki son hedefimiz bir Türk vatandaşını uzaya göndermektir" dedi. Peki uzaya nasıl gidilecek ve giden geri dönecek mi? Bazı kullanıcılar ise uzaya gitmek için gönüllü olmak istiyor. Uzaya gitmek için nasıl gönüllü olunur ve şartları neler gibi aramalarda sürüyor. Türkiye uzaya gitme başvuru yap ve Ay'a gitme başvuru yap gibi aramalarda devam ediyor. Milli Uzay projesine nasıl gönüllü olunur? İşte tüm detaylar...

Türkiye'den uzaya gitmek için nasıl ve nereden gönüllü olunacak? Cumhurbaşkanı...

Türkiye'nin merakla beklediği milli uzay programı Cumhurbaşkanı tarafından kamuoyuyla paylaşıldı. Türkiye'den uzaya gitmek isteyenler ise araştırmalar yapmaya başladılar. Uzay'a nasıl gidilecek ve ilk kimler gidecek? İşte detaylar...

10 yıllık milli uzay planı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklaması şu şekilde;

  • Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında Ay'a ilk teması gerçekleştirmek.
  • İnşallah Ay'a gidiyoruz. Bu hedefi 2 aşamada tamamlayacağız. 2023 sonunda hibrik roketimizle Ay'a ulaşarak sert iniş gerçekleştireceğiz. 2028 yılındaki ikinci aşamada ise ilk fırlatmayı kendi milli roketlerimizle gerçekleştirmek istiyoruz.

Hazırlıklarına başladığımız Ay programı bir kaldırak görevi görecektir. Yapay zekaya kadar birçok alana zemin oluşturulacak. Türk mühendislerinin bu görevi başaracaklarına tüm kalbimle inanıyorum.

  • Yeni nesil uydu geliştirme alanında dünya ile rekabet edecek ticari marka ortaya çıkarmak

Tek bir milli şirketle çalışmalarımızı güçlendireceğiz. Tek çatı altında, uydu üretim alanında imkanlarımızı kullanacağız. Uydu pazarında daha fazla pay elde etmeyi planlıyoruz.

  • Türkiye'ye ait bir bölgesel konumlama ve zamanlama sistemi geliştirmek
  • Uzaya erişimi sağlamak ve bir uzay limanı işletmesi kurmak

Uzayda bağımsız güç olmanın yolu erişimden geçiyor. Bir uzay limanı işletmesine sahip olacağız. Uzay limanımızı en uygun coğrafyalardaki müttefik ülkelerle kurmayı planlıyoruz.

  • Uzay havası ya da meteorolojisi olarak tabir edilen alana yatırım yaparak, uzaydaki yetkinliğimizi artırmak
  • Türkiye'yi astronomik gözlemler ve uzay neslelerini takibi konumunda daha ileri seviyeye taşıyacağız.

Bu konuda altyapılarımız mevcuttur. Ülkemize kazandıracağız radyo teleskoplar sayesinde bilim insanlarımız çalışabilecekler.

  • Ülkemizde uzay sanayi ekosistemini geliştirmek

Savunma sanayiinde elde ettiğimiz başarıları uzay alanına taşıayacak bir ekosistem oluşturacağız. Kısa sürede yeni başarılar çıkacak

  • Bir uzay teknoloji geliştirme bölgesi kurmak

Türkiye'yi uzay teknolojilerinin tüm alt bileşenleriyle bölge kuracağız. Yatırım yapacak firmaları destekleyeceğiz.

  • Uzay alanında etkin ve yetkin insan kaynağını geliştirmek

Bu yolculuğun vazgeçilmezi insandır. Toplumumuzda uzay farkındalığını artırmak için her şeyi yapacağız.

  • Bir Türk vatandaşını uzaya göndermek

Eminim ki birçok kişi bu hayali kurmuştur. Hala aranızda bu hayali kurmak isteyenler vardır. Bir bilim misyonu olarak bunu tasarlıyoruz.

Saydığımız hedeflerin her biri iddialıdır. Bunların hepsi ayakları yere basan hedeflerdir. Türkiye'nin uzay yolcuğundan en ufak bir şüphe duymuyorum. Tüm akademisyen, girişimci ve vatandaşlarımızın bize katkıda bulunacağı çalışmalar istiyoruz. İnşallah devlet-millet el ele verecek göklere Ay-Yıldızlı bayrağımızı hak ettiği yerlere taşıyacağız. 

Senin için hazırladığımız haberler