UEFA'dan çıkan kararın anlamı ne?

02.04.2020 - 15:01 | Son Güncellenme: 02.04.2020 - 15:04

UEFA'nın dün 55 ülke federasyonunun genel sekreterleriyle yapılan telekonferans toplantısı sonrasında en merak edilen şey, Avrupa futbolunun patronunun Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi'nin akıbeti ile ilgili yapacağı açıklamaydı. Ancak uefa.com sitesinden yapılan resmi açıklamada yalnızca tüm milli takım kategorilerindeki ertelemeler ile FFP konusunda sağlanan kolaylıklar duyuruldu. Herkesin merakla beklediği iki önemli organizasyonu için ise beklenen açıklama gelmedi.

UEFA'dan çıkan kararın anlamı ne?

Bilimin yakacağı ışığa bağlı

Hüseyin Özkök - AJANSSPOR

Anlaşılan o ki, liglerin yeniden başlamasının tamamen ülke yönetimleri ve bilim insanlarının yakacağı yeşil ışığa bağlı olması UEFA'nın hedef bir tarih belirlemesinin önüne geçiyor. Koronavirüs salgının etkilerinin ülkeden ülkeye değişiklik göstermesi de en önemli engellerden biri.

Şampiyonlar Ligi'nde son 16 turunun dört rövanş karşılaşması henüz oynanamadı ancak turu geçmesi kesinleşen takımlarla henüz tur için oynayacak sekiz takımın tamamı İngiltere, İspanya, Almanya, İtalya ve Fransa ekipleri.


Diğer yandan Avrupa Ligi'nde beş büyük Avrupa futbol ülkesinden, Fransa hariç, hepsinin takımının olmasının yanında 7 ülkenin daha temsilcileri mücadele ediyor.

Futbol için izin gerekiyor

Bu ülkeler; Türkiye, Danimarka, Ukrayna, İskoçya, Yunanistan, Avusturya ve İsviçre.

Yani UEFA'nın bu bağlamda karşılaşmaları devam ettirebilmesi için söz konusu 12 ülkede futbol oynayabilmek için izin çıkması gerekiyor. Ama özellikle Koronavirüs salgınını çok ağır geçiren İtalya ve İspanya'nın iki kupada toplamda 10 takımının durumları büyük bir belirsizlik içinde.

Dolayısıyla UEFA'nın, bu iki ülkenin takımları kupalardan kendiliğinden çekilmediği sürece diğer ülkelerde futbol oynanmaya başlasa bile organizasyonu devam ettirmesi çok kolay değil.

İşte bu belirsizliği gören UEFA benim tahminim o ki, herhangi bir tarih belirlemekten kaçınarak gelişmelere göre karar verme yoluna gitti.

Tek şehir kolay değil

Çeyrek finalden sonra tek bir şehirde maçları tamamlamak gibi düşünceler olsa da bu da çok kolay bir olasılık değil. Çünkü bu iki ülkenin takımlarının uzunca bir antrenman dönemine de ihtiyacının olacağı unutulmamalı.

Başta İtalya ve İspanya olmak üzere 12 ülkede alarm durumu ortadan kalkmadığı sürece hem liglerin buna bağlı olarak da Avrupa kupalarının başlaması pek olası değil. Bu da önümüzdeki dönemde UEFA'nın işini çok daha zor hale getirecek bir sorun.

Senin için hazırladığımız haberler