Ümit Özat: "Ülke olarak Avrupa'dan 10 sene vazgeçmemiz lazım"

24.12.2018 - 12:50 | Son Güncellenme: 24.12.2018 - 15:50

Ümit Özat: "Ülke olarak Avrupa'dan 10 sene vazgeçmemiz lazım"

Teknik direktör Ümit Özat, NTV'de yayınlanan 90+ programında gündeme yönelik açıklamalarda bulundu.

Özat'ın açıklamalarından Ajansspor'un derledikleri şu şekilde:

Haddim değil ama 2 sene şampiyonluktan sonra Beşiktaş'ın küçülmeye gitmesi lazımdı. Küçülmek maddi anlamda da gelişim anlamında onları rahatlatabilirdi. Biz hep 3. kez 4. kez şampiyon olalım istiyoruz. Biz Juventus gibi PSG gibi sürekli şampiyon olamayız. Onların senin gibi sıkıntısı yok ki. Adamın altı dolu. Biz bir dünya borcumuz var hala şamiyon olalım.
Şampiyon olunca borç öderiz. Şampiyon olacaksın diye devamlı oyuncu alıyorsun. Şampiyonlar Ligi'nde de oynuyorsun diye 5 milyon Euro'luk oyuncu oynatıyorsun. Gelirin TL, giderin Euro. Küçülmeye gitmek lazım. Bunlardan gocunmamak lazım.

Trabzonspor en iyisini yapıyor. Trabzonspor bu kararlı duruşunu sayın başkanı da tebrik etmek lazım. Sürdürürse uzun vadede önlemler yetecektir. Küçülmeye gidin 10 sene, gerekirse Avrupa'ya gitmeyin. Üçünüzde gitmeyin. Avrupa'ya gidilecek diye milyon Euro'lara oyuncular alınıyor. Mart'ı gören var mı? Biz ülke futbolu olarak küçülmeye gitmemiz lazım. Bizim ülke olarak 10 sene Avrupa'dan vazgeçmemiz lazım. Bir gitmeyelim. Borcunu bitiren gelsin.

Hedefin ne? Şampiyonluk. hedefin ne? UEFA'da şampiyon olmak, hedefin ne? Şampiyonlar Ligi'nde yarı final oynamak. Nere oynuyorsun? Hayal gibi, siyahla beyaz gibi bu söylemler. Sana Barcelona'yı Real Madrid'i, Juventus'u, PSG'yi yedirirler mi adama? UEFA Kupası'na kalırlarsa onu alalım diyorlar. UEFA Kupası'nda bugün Napoli var. Daha sayamayadıklarımız da var.

Galatasaray yüz yılda bir çalıştı, Allah yardım etti denk geldi oldu.  Tamam Avrupa'ya git ama gençlerle git. Genç oyuncuyu oynat. Ülke futbolunun küçülmeye gitmesi lazım. Olmuş 600 milyon Euro borç hala bir dahaki seneye 650 milyon Euro borç ile giriyorsun. Bir dahaki seneye 580 milyon Euro borç ile girmen gerekirken olma şampiyon ya. 30 tane olmuş, 15 tane olmuş. Olma ne olacak ne kaybedersin. Büyüklüğünden ne kaybedersin ki!

Kulüplerin sahip olmadığı sürece kulüpler batmaya mahkumdur. Dernek yasasıyla kulüp yönetilmez. Çok net! Sen kendi şirketini zarar sokarmısın? Gelirin yüz liraysa yüz elli lira harcar mısın? Borçlanır mısın. Satın abi kulüpleri. Manchester'ın, Chelsea'nın da sahipleri var. Taraftar memnun. Fenerbahçe'nin Beşiktaş'ın Galatasaray'ın da sahipleri olsun. En büyük zenginlik borcun olmaması.

Böyle giderse müze yapamazsın. Müzelik odan olmaz. İnsanlara bunlar hayal gibi geliyor. Küçülmeye giderek ne kaybedebilirsin? Ben 5 sene küçülecem, 5 sene şampiyon olmayacağım, eldeki yüksek maliyetli oyuncuları elden çıkaracağım ve 5 sene de Avrupa kupalarına gitmeyeceğim. Zaten gidiyorsun da her sene yarı final oynamıyorsun. Ülke futbolu olarak ne kaybedersin?

Bakın Trabzonspor ikinci. Sosa'nın dışında Trabzonspor'da 2.5, 3 milyon Euro'ya oynayan oyuncu yoktur. Sayın başkan bir açıklamasında Ünal Karaman'ın aldığı ücreti söyledi. Daha fazlasını hak ediyor ama bir küçülmeye gidiyor. Belki bu onlar için bir milat. Peki öbür tarafta 2.5 milyon Euro alan da var ama 6. sırada olup 2 milyon euro alan da var. Kişileri kastetmiyorum. Yarın Trabzonspor'da 6. sırada olabilir diğeri şampiyon olabilir. Arada çok büyük farklar yok. Artık öyle 4-5 sene üst üste şampiyon olma ihtimali yok.

Beşiktaş feda dedi 1-2 yıl içinde normale döndü e şimdi tekrar fedaya mı dönüyor? Dönmesi lazım. Bunun sürdürrülebilir olması lazım. Acaba şampiyon olmasa başkanlar gider mi? Başkanlar biz başarısız olmayalı düşünürler. Şampiyon olalım da 1 milyar borcumuz olsun. Ama bu kulübün geleceği var. Bunlar önemli sivil toplum örgütleri. Yok olmayla başbaşasın. He gelen dedii gibi mali disiplinle geliyor seçimi kazanıyor. Her gidende daha çok borç bırakarak gidiyor. Senin olsa bu kadar bol keseden atar mısın. Bunun bir argesi olmalı. Futbolun paydaşlarının beraber bir karar almaları lazım.

Senin için hazırladığımız haberler